Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė DELFI teigė, kad mergaitė nuolat stebima specialistų, ją prižiūri mama, lanko tėtis.

„Mergaitę gydantis Vaikų ligoninės gydytojas neurochirurgas Ramūnas Raugalas teigia, kad mergaitės būklė šiuo metu yra pagerėjusi, stabili, pacientė nuolat stebima gydytojų specialistų“, – teigiama DELFI pateiktame komentare dėl keturių mėnesių kūdikio situacijos.

Mergaitės būklė gerėja, tačiau medikai teigia, kad laikas šioje situacijoje yra labai svarbus faktorius. „Kraujosruvos akyse rezorbuojasi, nebereikia vaistų nuo traukulių, tačiau kol kas prognozuoti regėjimo pakitimus ateityje sunku. Tokiais atvejais labai svarbus laiko faktorius. Džiaugiamės, kad tokia sunki pacientės būklė, kuri buvo tik patekus į ligoninės intensyviosios terapijos skyrių, – teigiama ligoninės atsakyme. – Šiuo metu yra pagerėjusi. Mergaitę ligoninėje prižiūri mama, lanko tėtis. Nesame gavę iš Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojų nurodymo neleisti vaiko tėčiui lankyti šeimos.“

Tai, kad tėvas gali lankyti dukrą, DELFI patvirtino ir ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Alvydas Valiukevičius. Jis teigė, kad tokį prašymą, leisti matytis su vaiku, pateikė pareiškėja – motina.

Prokuroras patvirtino, kad kūdikio supurtymu įtariamam tėvui pateikti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 135 straipsnį – „Sunkus sveikatos sutrikdymas“. Remiantis šiuo straipsniu, gresia įkalinimas nuo dvejų iki dvylikos metų, tačiau prokuroras teigia, kad ikiteisminio tyrimo metu viskas gali keistis, nes tyrimas pradėtas pagal pirminį pranešimą. „Dėl pačios kvalifikacijos dar ankstoka kalbėti, nors pagal ankstesnius duomenis, įtarimai buvo tokie pareikšti“, – teigė A. Valiukevičius.

Prokuroro teigimu, gali kisti ir kardomosios priemonės.

Keturių mėnesių mergaitė į ligoninę buvo išvežta sausio 14-ąją. Netrukus buvo suimtas jos tėvas, jam pareikšti įtarimai dėl sveikatos sutrikdymo. Po dviejų parų tėvas buvo paleistas iš areštinės, jam paskirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei asmens dokumentų paėmimas.

Mergaitės šeima vaiko teisių tarnybai buvo žinoma ir iki nelaimės, abu tėvai gydėsi nuo priklausomybių.

Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Sandra Vrublevskienė po nelaimės žiniasklaidai teigė, kad tarnyba apie šeimą žinojo nuo praėjusių metų rugpjūčio. Tarnyba žinių apie šeimą gavo kūdikio gimimo metu, kai gimdyvė buvo pristatyta į ligoninę.

Šeimoje buvo nustatytas pirmas grėsmės lygis, tarnyba teikė šeimai socialines paslaugas, tačiau mergaitei buvo leista augti šeimoje.

S. Vrublevskienės teigimu, kūdikis buvo prižiūrėtas, nes informacijos apie galimą didesnę grėsmę nebuvo.

Po nelaimės motina žiniasklaidai teigė, kad tėvas dukrą galimai supurtė jai užspringus. Nelaimės metu tėvas su dukra namuose buvo vieni, mamai grįžus jau buvo iškviesta greitoji pagalba.

Vaiko teisių tarnyba dėl tolimesnės situacijos šeimoje spręs po to, kai mergaitė bus išleista iš ligoninės. Tuomet bus sukviestas posėdis dėl situacijos.