„Praktiškai nieko nėra. Prekybos centre nieko neįmanoma nusipirkti - nei maisto, nei vaistų. Čia gyvenantys žmonės priklauso nuo pinigų, kuriuos siunčia giminaičiai, kurie seniau išvyko gyventi į kitas šalis. Štai kodėl žmonės sugeba čia išgyventi. Nėra kito būdo ką nors čia nusipirkti. 6 doleriai mėnesiui? Kaip įmanoma iš to išgyventi? Niekaip“, - interviu DELFI telefonu pasakojo V. Folkmanas

V. Folkmanas yra lietuvių bendruomenės, įsikūrusios Venesueloje, pirmininkas. Jis gyvena Venesueloje nuo pat gimimo. V. Folkmanas yra architektas, kuris iki praėjusių metų liepos dirbo su įvairiais architektūriniais projektais. Tai apima įvairios paskirties objektus – parduotuves, biurus bet pagrinde – gyvenamuosius namus. Negalėdamas kalbėti lietuviškai, V. Folkmanas telefonu angliškai papasakojo apie savo kasdienį gyvenimą Venesueloje, kurią jau ketvirtus metus alina ekonominė krizė.

„6 doleriai mėnesiui? Kaip įmanoma iš to išgvyenti?“, - klausė V. Folkmanas. Jo teigimu, šiuo metu dėl vykstančios ekonominės krizės valiutos nuvertėjimo, būtent tokio dydžio yra darbo užmokestis.

V. Folkmanas pasakojo, kad Venesueloje vyrauja maisto deficitas. Jo teigimu, šalies valdžia riboja maisto produktų įsigijimą, kas verčia žmones ieškoti nusipirkti maisto produktų juodojoje rinkoje.

„Viską čia yra sunku rasti. Jeigu, pvz., norėtum nusipirkti ryžių ar miltų, tektų apsilankyti keliose vietose. Nėra taip, kad paprasčiausiai nuvyktum į Karakasą ir nusipirktum ką tik nori.“ – taip apie maisto deficitą kalbėjo V. Folkmanas.

Tada vyras papasakojo apie kasdienius rūpesčius, su kuriais susiduria norėdamas įsigyti kasdienių prekių.

„Šeštadienį pirkau prinokusį sūrį, populiarus šiuo metu laiku, 5 doleriai už kilogramą. Jeigu uždirbi 6 dolerius per mėnesį ir perki 1kg sūrio už 5 dolerius, tai čia yra labai dideli pinigai. Perkant dabar kaina būtų didesnė. -6 doleriai. (...) Jeigu pavyksta rasti dantų pastos ar muilo, tai jie bus labai brangūs. Gal tik vieną produktą ir rasi. Jeigu išvis rasi“, - pasakojo V. Folkmanas.

Lietuvių kilmės venesuelietis pasakojo, kad dalį maisto tenka įsigyti juodojoje rinkoje.

„Žmonės taip ankščiau vadindavo šios rinkos prekybos taškus, tačiau mes, venesueliečiai, juos vadiname „apsirūpinimo taškais“, - sakė V. Folkmanas.

Venesuelos lietuvių bendruomenė mažėja

Lietuvių bendruomenė, kurioje gyvena V. Folkmanas, nėra didelė. Anot jo, šiuo metu lietuvių bendruomenę sudaro 300-400 žmonių.

„Mūsų bendruomenė yra nedidelė, ir ji mažėja. Jaunimas palieka bendruomenę. Mano du sūnūs jau yra išvykę iš šalies“, - tokią Venesuelos lietuvių bendruomenės padėtį apibendrino V. Folkmanas.

Paklaustas apie tai, ar kas nors iš vietos bendruomenės planuoja grįžti į Lietuvą, V. Folkmanas į tai atsakė dviprasmiškai.

„Žinoma, kai kurie nori sugrįžti, bet daugelis jau yra garbaus amžiaus žmonės, nelengva emigruoti žmogui, kurio amžius yra 70-80 metų“, - sakė V. Folkmanas.

Jo teigimu, vietos lietuvių bendruomenė neišvengė dėl ekonominės krizės įsivyravusio nusikalstamumo.

„Mes taip pat esam nusikaltimų aukos. Kasdien vyksta vagystės, žmonės yra nužudomi“ , - pasakojo V. Folkmanas.

Nors ir Venesueloje pastaruoju metu padaugėjo žmonių pagrobimų dėl išpirkos, V. Folkmanas patikino, kad niekas iš vietos lietuvių bendruomenės nebuvo pagrobtas.
Vietos lietuvių bendruomenė neišvengė medicininių problemų.

„Mes negalime rasti vaistų mūsų bendruomenės nariui, nes jis yra diabetikas. Labai sunku rasti insulino. Jis yra labai brangus“, - taip sudėtingą medicininę situaciją aiškino V. Folkmanas.

Venesuela – krizėje

Kaip rašė BNS, Venesuela kadaise buvo sėkminga Lotynų Amerikos valstybė, turinti didžiausius pasaulyje naftos išteklius, tačiau daug metų besitęsiantis kairiųjų valdymas padėtį šalyje smarkiai pablogino.

Milijonams žmonių stingant maisto produktų ir kitokių būtiniausių atsargų, šalyje smarkiai išplito nepasitenkinimas. Tačiau prezidentas Nicolas Maduro kol kas tebėra remiamas įtakingų ginkluotųjų pajėgų, taip pat palaikomas Rusijos ir Kinijos.

Vašingtonas ėmėsi ryžtingų veiksmų, kad N. Maduro pasitrauktų iš valdžios – pripažino J. Guaido laikinuoju lyderiu ir paragino kariuomenę jį palaikyti.