Tai jau antras kartas, kai FNTT tyrėjai atsisako pradėti tyrimą dėl į Lietuvą importuojamų „Minudobreniya“ trąšų. Iš naujo įvertinti turimą medžiagą FNNT prieš daugiau nei dvi savaites nurodė Generalinė prokuratūra.

Kaip skelbė LRT, trąšas iš bendrovės, priklausančios į tarptautinį sankcijų sąrašą įtrauktam Rusijos oligarchu Arkadijui Rotenbergui, importuoja „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ bei dar aštuonios Lietuvos bendrovės.

FNTT savo išvadoje nurodo, kad rusiškos gamyklos trąšas importavusios bendrovės nežinojo apie A. Rotenbergui taikomas sankcijas, taip pat nežinojo ir kam priklauso trąšų gamykla, todėl nėra pagrindo pradėti tyrimą.

Į teisėsauga po žurnalistų atlikto tyrimo gruodį kreipėsi Užsienio reikalų ministerija. Ji siekė išsiaiškinti, ar pažeidžiamos ES ekonominės ir kitokios sankcijos, kai Lietuvos įmonė bendradarbiauja su Rusijos bendrove, kuri į tokį sąrašą nepatenka, tačiau jos savininkui tokios sankcijos taikomos.

URM yra rekomendavusi Lietuvos įmonėms susilaikyti nuo verslo ryšių palaikymo su įmonėmis, kurių savininkai yra „juoduosiuose sąrašuose“.

LRT skelbė, kad „Agrokoncernas“ per tarpininką Dubajuje perka Rusijos bendrovės „Minudobreniya“ trąšas. Daugiau kaip 80 proc. šios įmonės akcijų priklauso A. Rotenbergui – jam dėl artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu nuo 2014 metų taikomos tarptautinės sankcijos. Tačiau pačios „Minudobreniya“ įmonių, kurioms taikomos sankcijos, sąraše nėra.

LRT Tyrimų skyrius yra gavęs Europos Komisijos išaiškinimą, kad automatiškai sankcijos taikomos ir toms bendrovėms, kuriose daugiau kaip pusė akcijų priklauso asmenims iš juodojo sąrašo. Anot LRT kalbintų teisininkų, tai reiškia, kad sankcijos gali būti taikomos ir „Minudobreniya“.

„Agrokoncernas“ teigia, kad naujausia sutartis dėl „Minudobreniya“ trąšų pirkimų pasirašyta 2017-aisiais ir įvykdyta 2017 bei 2018 metų sandūroje, jos vertė siekė maždaug 1 proc. metinės bendrovės apyvartos. Įmonė taip pat paskelbė, kad nebepirks „Minudobreniya“ trąšų, kol ši bendrovė priklausys A. Rotenbergui.

Premjeras Sauliaus Skvernelis dėl R. Karbauskio ryšių su A. Rotenbergu neseniai aiškindamasis Seime tikino, kad dėl parlamentaro rusiškų trąšų verslo kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą ir klausė, ar politikas kelia grėsmę saugumui. Gautame atsakyme nebuvo duomenų apie tai, kad R. Karbauskis keltų grėsmę nacionaliniam saugumui.