„Nesureikšminu savo asmens. Nesvarbu, aš – pavaduotoja ar nepavaduotoja , svarbu, kad galėčiau būti naudinga tai komandai. Aiškaus atsakymo neturiu, kodėl – pasikeitimai, bet nereikia žiūrėti į praeitį, reikia žiūrėti į ateitį“, – DELFI sakė R. Baškienė.

Savaitgalį vykęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) suvažiavimas nutarė nuo 12 iki 6 sumažinti partijos valdybos narių skaičių. Taip pat buvo išrinkti valdybos nariai.

Partijos pirmininkas buvo pateikęs savo sąrašą asmenų, kuriuos norėjo matyti valdybos nariais, tačiau buvo pateikta daugiau kandidatūrų. Suvažiavimas pakoregavo jo sąrašą, vietoj R. Karbauskio siūlytų parlamentarų Jono Jaručio ir Valiaus Ąžuolo išrinkę Tomą Tomiliną ir Virginijų Sinkevičių.

Buvo skyrių, kurie iškėlė ir R. Baškienės kandidatūrą. Tačiau suvažiavime dėl ligos nedalyvavusi partijos senbuvė atsiuntė partiečiams laišką, kuriame pareiškė, kad neketina varžytis dėl šios pozicijos.

Sprendimas buvo aptartas su Karbauskiu

Pirmadienį telefonu DELFI parlamentarė teigė, kad dar prieš suvažiavimą per valdybos posėdį R. Karbauskis paaiškino, kad „yra planuojamas kitoks veikimo mechanizmas, kad norima daugiau parinkti žmones, kurie yra, galbūt, mažiau užimti pareigose arba turi didesnę galimybę daugiau dirbti rinkimų kampanijos metu“.

„Pirmininkas dėliojo kitokią strategiją būsimiems dvejiems metams iki kitų rinkimų. Nežinau visų peripetijų, bet jis, kaip partijos vadovas, pasiūlė tuos šešis asmenis, kuriuos jis matė tikslingiau pasiūlyti“, – sakė R. Baškienė.

Ji nusprendė nesipriešinti R. Karbauskio išreikštai valiai.

„Matydama, kad pirmininkas manęs nesiūlo, nesu tas žmogus, kuris per jėgą įsivaizduotų save nepakeičiamosios vietoje. Gerbiu kiekvieną kolegą, ir todėl savo rašte aš taip ir parašiau, kad gerbiu pirmininko pasirinkimą, tai yra jo pasirinkimas. Jis siūlo savo pavaduotojus, sau padedančius žmones, kuriais pasitiki, su kuriais planuoja veiklą.

Aš mačiau, kad kiekvienas tų kolegų yra puikūs bendražygiai. Kažkada dirbo ana valdyba, dabar padirbs kitos sudėties valdyba. Nematau čia kažko tokio išskirtinai skausmingo arba keisto, tiesiog tai yra toks to laikotarpio pasirinkimas“, – sakė R. Baškienė.

Partijos senbuvė teigė supratusi, kad, jeigu būtų įrašyta į sąrašus, sudarytų konkurenciją kolegoms, o to nenorėjo.

„Aš esu ta „sena“ „valstietė“, tas žmogus, kuri su Viktoru Rinkevičiumi nuo pat 1994 m. atkūrinėjome šitą partiją, (…) matydama tą partiją jau kitomis akimis, motiniškomis akimis, kaip kūrėja, svarbiausiu prioritetu matau partijos nesiskaldymą, vienybę, partijos veikimą ir prioritetus: tai – rinkimai, programos įgyvendinimas“, – kalbėjo R. Baškienė.

Tiki, kad „kitokia nuomonė“ ir toliau bus valdyboje

Ji pati neslėpė, kad būdavo klausimų, kuriais ji reikšdavo kitokią nei partijos vadovo nuomonę.

„Aš neprimesdavau savo nuomonės, bet dėl vieno ar kito veiksmo, dėl tyrimų komisijų, dėl partijos prioritetų, dėl moralės partijoje ir pagarbos kiekvienam, buvo temų, kur aš sakydavau: „aš galvoju kitaip“. Galbūt, tai nepatiko. (…) Bet tai netrukdė veikti, aš džiaugiuosi , kad partija ir frakcija išaugo iš to tokio požiūrio: „jeigu tu ne taip, tai tu ne savas“, – sakė R. Baškienė.

Ji mano, kad ir toliau bus, kas valdyboje išsako kitokią nuomonę.

„O ar bus kas pasako kitą nuomonę? Bus – ir V. Sinkevičius tai darė ir darys toliau, ir tas pats sugrįžęs T. Tomilinas tai darė ir darys toliau. Visi dabartinės valdybos nariai yra puikūs žmonės“, – sakė R. Baškienė.

Jai patiko R. Karbauskio pastaba, kad svarbiausi partijos sprendimai priimami ne valdyboje, o taryboje.

Pati parlamentarė teigė nepavargusi, ir žada dirbti toliau.

„Nepavargau, turiu labai daug minčių, idėjų, mes puikiai dirbame savo krašte – Šiaulių krašte. Viskas yra normalu, niekur neatsitraukiu, man rūpi, man svarbu, aš išgyvenu, ir ko gero išgyvenu dar labiau negu tie, kurie ką tik atėjo į partiją arba tie kurie nėra partijos nariais, o tik yra toje komandoje“, – sakė R. Baškienė.