Seimo narė piktinasi, kad ne tik nėra užtikrinama tinkama kalinių reintegracija, bet net ir nereaguojama į akivaizdžius smurtinius nusikaltimus, greičiausiai įvykdytus dėl žmogaus viešo liudijimo, teigiama TS-LKD pranešime spaudai.

“Vyriausybės garsiai deklaruojama kova už skaidrumą ir didesnę tvarką kalėjimų sistemoje bus nieko verta, jei valstybė nesugeba užtikrinti net elementaraus žmonių, išdrįsusių viešai paliudyti apie kalėjimų sistemoje klestinčius nebaudžiamumą ir nusikaltimus, saugumą. Šokiruoja ir policijos pareigūnų abejingumas ir nenoras tirti akivaizdžių smurtinių nusikaltimų. Todėl kreipiuosi į Teisingumo ministrą ir Policijos generalinį komisarą, prašydama išsamiai ištirti šį atvejį bei atsakyti, kodėl akivaizdžiai neveikia nei liudytojų apsaugos, nei kalinių reintegracijos programos bei policija ignoruoja akivaizdžius nusikaltimus”, - teigė Seimo narė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pasak R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, prašoma teisingumo ministro ir generalinio komisaro atsakyti, kokių priemonių imamasi, kad būtų apsaugoti viešai apie kalėjimų sistemoje daromus nusikaltimus liudijančius žmones, kodėl nebuvo pritaikyta liudytojų apsaugos programa, kodėl policija iš karto nereagavo į nusikaltimą bei kokių konkrečių priemonių ketina imtis šios institucijos, kad būtų apsaugotas tiek šis konkretus viešai liudyti išdrįsęs žmogus, tiek būsimi liudytojai.

Taip pat Seimo narė klausia, ar Teisingumo ministerija, Kalėjimų departamentas bei policija ketina inicijuoti tyrimus dėl prieš minėtą kalinį vykdytų nusikaltimų jo kalinimo metu, apie kuriuos viešai išdrįso papasakoti visuomenei.

Kaip penktadienį pranešė DELFI, apie Pravieniškių pataisos namuose dešimt metų kentėtą pragarą prabilęs dokumentinio filmo „Pravieniškių mafija“ vienas pagrindinių herojų Jonas sulaukė keršto – vos tik iš Vilniaus grįžęs į gimtąjį miestelį buvo užpultas ir sumuštas.

Kadangi užpuolikų Jonas nepažino, policija tyrimo iškart net nepradėjo – nukentėjusiajam pasiūlė pačiam išsiaiškinti, kas jį sumušė, ir tik tada parašyti pareiškimą.

Kilus visuomenės pasipiktinimui Rokiškio policijos pareigūnai reagavo į situaciją ir penktadienio popietę atvyko pasikalbėti su Jonu, kuris iš ligoninės jau išleistas tęsti gydymo į namus. Jonas sakė, kad pareigūnai ne tik iš jo paėmė pareiškimą dėl sužalojimo, bet ir apklausė. „Pasakiau viską kaip buvo, nieko nemelavau – esu biednas, bet teisingas“, – sakė Jonas.

Jo teigimu, pareigūnai žadėjo padaryti viską, kad jo skriaudikai būtų surasti.