„Yra paskelbti nauji reitingai, LVŽS tuose reitinguose yra lyderis. Labai džiaugiuosi, kad padidėjo mūsų galimo kandidato į prezidento rinkimus S. Skvernelio reitingas. Jis dabar jau yra antras“, – sakė R. Karbauskis, kurio žodžius pertraukė plojimai ir šūksniai salėje.

LVŽS pirmininkas yra įsitikinęs, kad kituose reitinguose S. Skvernelis jau bus pirmas. Pasak jo, dabartiniai reitingai atspindi situaciją, kuri buvo trys dienos po to, kai S. Skvernelis buvo paskelbęs, kad jis dalyvaus rinkimuose.

„Reiškia, kad sekančiuose reitinguose S. Skvernelis bus pirmas“, – sakė R. Karbauskis.

Per suvažiavimą iš viso balsavo 570 partijos narių. Buvo 6 sugadinti biuleteniai. Už S. Skvernelį balsavo 461, o už V. Pranckietį - 103 partiečiai.

Iki pat rinkimų liks Ministru pirmininku

S. Skvernelis džiaugėsi sulaukęs paramos, ir žada iki vasario vidurio užsiregistruoti politinės kampanijos dalyviu, o kovo pradžioje pristatyti savo rinkimų programą ir rinkiminę komandą.

Jeigu į šią komandą ateis žmonės iš dabar Vyriausybėje dirbančių žmonių, pasak premjero, jie turės iš dabartinių savo pareigų atsistatydinti arba pasiimti neapmokamų atostogų.

Jis pats žada Ministro Pirmininko pareigas eiti iki pat rinkimų, ir nemato problemų, kad dėl to gali kilti interesų konfliktas.

„Nėra labai ką painiotis, aš nei Vyriausybės posėdyje, nei vykdydamas savo pareigas neagituosiu balsuoti už save. Jeigu man reikės rinkiminių susitikimų, aš tą darysiu vakarais“, – sakė S. Skvernelis.

Jeigu taip atsitiks, kad reikės ieškoti jam pamainos Vyriausybės vadovo posto, pasak premjero, tai galės būti ir nepartinis žmogus. Tokių žmonių, kurie galėtų perimti tą poziciją, jis mato ir tarp dabartinių ministrų, tačiau konkrečių pavardžių neįvardija.

Rems finansiškai

R. Karbauskis, kalbėdamas partijos nariams, teigė, kad partija rems ir finansiškai savo remiamą kandidatą į prezidentus.

„Mes, kaip partija, turėsime pervesti tam tikrą sumą pinigų“, – sakė partijos pirmininkas neįvardindamas tos sumos dydžio.

Tačiau jis išreiškė lūkestį, kad „valstiečiai“ bus pajėgūs užtikrinti lėšų galimybę, kad jų remiamo kandidato rinkimų kampanija nebūtų prastesnė nei jo konkurentų.

Vėliau žurnalistams jis teigė, kad „dar nėra nustatyta skaičiaus“, kiek bus skiriama S. Skvernelio rinkimų kampanijai.

Tačiau jis tikisi, kad tų lėšų pakaks.

„Aš negalvoju, kad premjeras rinks lėšas. Tikiuosi, kad mūsų partijos lėšų kampanijai užteks“, – sakė R. Karbauskis.

Varžėsi du kandidatai

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos nariai suvažiavime sprendė, ar prezidento rinkimuose remti premjerą Saulių Skvernelį ar Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė palaikąs S. Skvernelį, nes su V. Pranckiečiu rinkimų laimėti nepavyktų.

S. Skvernelis savo kalboje padėkojo visiems, kurie jį palaikė, ir išreiškė nerimą dėl to, koks bus bendradarbiavimas tarp prezidento institucijos, Seimo ir Vyriausybės po rinkimų.

Savo kalboje jis nusitaikė ir savo konkurentus.

„Konservatoriai sugebėjo rinkimuose pasitelkti net du dažniausiai skyrių keliamus kandidatus. Esame du LVŽS iškelti kandidatai, galbūt, reikėtų eiti tuo keliu ir abiem dalyvauti rinkimuose“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Paskui patikslino, kad juokauja.

Jis siūlė rinktis ne tą, kas turi geriausius šansus, o kas būtų geriausias Lietuvai. Ir pasidalino įspūdžiu, kad jo konkurentai rinkimuose yra tik paglostomi, ir nesulaukia kritikos.

„Save matau kaip aiškią alternatyvą konservatorių kandidatams. Turime žmonėms suteikti realų pasirinkimą“, – sakė S. Skvernelis.

Jo manymu, jeigu ne ši alternatyva, konservatoriai švęstų jau dabar.

Jo nuomone reikia prezidento, „suprantančio, kas yra šeima, su kokiais iššūkiais susiduria dabar auginant vaikus ir jais rūpinantis“.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad esą jam priekaištaujama, kad buvo policininkas, kartais šios profesijos žmonės paniekinamai vadinami „mentais“.

„Aš didžiuojuosi , kad tarnavau Lietuvos žmonėms, būdamas šios kilnios ir atsakingos profesijos atstovu. (…) Kas bijo policininko? Mūsų visuomenė? Tikrai ne. Pasitikėjimas policija yra vienas aukščiausių istorijoje. Bijo tie, kurie buvo pripratę gyventi kaip erkės, prilipę prie valstybės“, – sakė S. Skvernelis.

Jaučiasi sutvirtėjęs politikoje

Seimo pirmininkas savo kalboje pažymėjo. tikėdami idėjomis žmonės jungiasi į partijas.

„Aš su LVŽS nuo 2000 m. Šiandien – tai lemianti pokyčius Lietuvoje partija. Dveji metai LVŽS – užaugome dvigubai – nariais, įtaka, įgyvendiname programą“, - kalbėjo V. Pranckietis.

Pasak jo, daug galima nuveikti ieškant jungčių, o ne skirtumų.

„Jungimasis tai – mano vizija Lietuvai. (…) Apie jungimąsi šiandien noriu kalbėti: jungtis – nereiškia turėti vieną nuomonę, jungtis – reiškia diskutuoti, klausti ir klausytis Jūsų nuomonės. Jungtis – reiškia priimti įvairius protingų žmonių požiūrius, esame ir turime būti laisvi savo nuomonei“, - sakė V. Pranckietis.

Jis teigė, kad susitikdamas su daugiau nei 100 bendruomenių, girdi „ne tik žmonių pasidžiaugimus, bet ir nuovargį nuo įtampos, chaoso, kurį matome savo aplinkoje, per televiziją, skaitome laikraščiuose“.

„Neslėpkime – šiandien politiniame gyvenime yra per daug intrigų ir baimių, pykčio ir nepasitikėjimo. Neslėpsiu, priimdamas pareigas ir pareigą kuo geriausiai atstovauti savo partiją, nesitikėjau tiek atoveiksmio. Bet per dvejus metus sustorėjo ne tik oda, bet sutvirtėjo ir stuburas“, - kalbėjo V. Pranckietis.

Metė kaltinimus socialdemokratams

LVŽS pirmininkas per savo kalbą suvažiavime pasidžiaugė, kad jie dabar turi didesnę daugumą nei prieš metus, nors, anot jo, juos visą laiką buvo bandoma suskaldyti.

Jis padėkoto socialdemokratų darbo partijos žmonėms, kurie „ ryžosi išeiti iš partijos tam, kad užtikrintų kad Seimo dauguma išliktų stabili“.

Tuo tarpu Gintauto Palucko socialdemokratai, pasak jo, 79 proc. atvejų balsuoja kaip Seimo konservatoriai.

Tikisi, kad vėl laimės rinkimus į Seimą

Kalbėdamas apie perspektyvą „valstiečių“ lyderis teigė, kad jie kartu „tikriausiai po pusantrų metų išloš rinkimus į Seimą“.

„Aš noriu pasidžiaugti frakcija, žmonėmis, kurie dirba Seime (…) Mes pastoviai gyvename tam tikroje įtampoje, tam tikrame melagingų žinių sraute. (…) Jeigu prieš dvejus metus buvo didelė grupė žmonių (…) dabar mes esame komanda, tokia komanda, kurią labai sunku kaip nors paveikti“, - kalbėjo R. Karbauskis tikindamas, kad jo frakcijai nereikia bizūno. Tokį įrankį padovanojo jiems „tvarkiečių“ frakcijos Seime vadovas V. Kamblevičius.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis peikė, pasak jo, „buką melą“ skleidžiančią opoziciją ir vadino ją tuščia bei nekonstruktyvia.
„Mums būtų labai sunku tikėtis aukštų reitingų, tikėtis išlošti rinkimus, nes tai, kas kasdien pateikinėjama kaip tiesa, dažnai yra bukas melas“, – partijos suvažiavime Prienuose sakė R. Karbauskis.
„Melas pilamas dėl to, kad mūsų oponentai neturi jokių pasiūlymų“, – pridūrė jis.
„Valstiečių“ lyderis taip pat pareiškė, kad partija šmeižiantys ir žeminantys žmonės „retai žiūri į veidrodį“.

„Valstiečių“ pirmininkas taip pat paragino iš partijos išstoti tuos, kuriems rūpi jų pačių, o ne žmonių interesai.

„Linkiu mums niekada nesusirgti liga, kada „aš“ tampa svarbiau negu „mes“, negu tarnystė“, – tvirtino R. Karbauskis.

Reitinguose – pokyčiai

Premjeras Saulius Skvernelis kandidatų į prezidentus reitinguose aplenkė konservatorių iškeltą parlamentarę Ingridą Šimonytę ir pakilo į antrąją vietą, rodo šeštadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama gyventojų apklausa.

Sausio 11-20 dienomis atliktos apklausos duomenimis, už G. Nausėdą balsuotų 23,3 proc. (23,4 proc. gruodį), už S. Skvernelį – 16,9 proc. (10,6 proc. gruodį), už konservatorių iškeltą I. Šimonytę – 16 proc. (19,8 proc. gruodį) respondentų.

LVŽS partijų reitinge aplenkė opozicinę Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD).

„Vilmorus“ tyrimo duomenimis, už „valstiečius“ Seimo rinkimuose savo balsą atiduotų 15,7 proc. gyventojų (gruodį – 14,8 proc.), už konservatorius – 14,6 proc. (gruodį – 18,3 proc.).

Karbauskis perrinktas partijos pirmininku

LVŽS suvažiavimas apsisprendė dėl partijos pirmininko dar dvejiems metams. Visi partijos skyriai iškėlė R. Karbauskio kandidatūrą.

Balsuojant suvažiavime dauguma palaikė jo kandidatūrą. Balsavusiųjų prieš nebuvo. Tačiau du asmenys susilaikė.

Dėkodamas už pasitikėjimą jis išsakė viltį, kad bendromis pastangomis jie gali laimėti visus rinkimus.

Jis teigė nedžiūgaująs, kad yra vieninteliu kandidatu.

Kartu jis atkreipė savo partijos narių dėmesį į ketinamą surengti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Pasak R. Karbauskio, jie jau yra gavę iš Vyriausiosios rinkimų komisijos parašų rinkimo lapus. Jo teigimu, šiandien skyriai gaus parašų rinkimo lapus.

Jis teigė, kad reikia paskubėti, kad būtų suspėta iki antro prezidento rinkimų turo.

Ragino tiesiogiai bendrauti su rinkėjais

Savo kalboje jis atkreipė dėmesį į artėjančius rinkimus.

„Savivaldybių rinkimai labai svarbūs šitų rinkimų rezultate, bus fiziškai aišku, kokį tautos palaikymą turime“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, LVŽS gali ir turi laimėti savivaldybių rinkimus.

„Turime galimybę laimėti ir mandatų, ir balsų skaičiumi, ir tikiuosi merų skaičiumi“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, geriausias būdas agituoti šiuose rinkimuose yra „šnekėti su žmogumi“.

„Prašau jūsų raskite tam savyje energijos . (…) Kito kelio mes neturime“, – sakė R. Karbauskis.

Kalbėdamas apie Europos Parlamento rinkimus, pasak jo, „valstiečiai“ irgi turi ir gali juos laimėti.

Jis nesupranta, kokią grėsmę demokratijai galėtų kelti „valstiečių“ remiamo kandidato išrinkimas į prezidentus.

R. Karbauskis mano, kad jų kandidatas privalo laimėti šiuos rinkimus, kad opozicijos viltys nubraukti viską, ką jie padarė iki šiol, netaptų realybe.

Jis įžvelgė grėsmę, kad, jeigu išrinktas ne jų palaikomas kandidatas, naujasis prezidentas teoriškai gali nepasiūlyti kandidatu į premjerus LVŽS atstovo.

„Tokia grėsmė yra. Noras kad būtų išankstiai Seimo rinkimai niekur nedingo. (…) Jis stiprėja su kiekviena diena“, – sakė R. Karbauskis.

Jis pats teigė per suvažiavimą balsuosiąs už S. Skvernelį. R. Karbauskis jį vadino „tautos kandidatu“. O su V. Pranckiečiu, jo manymu, nepavyktų laimėti šių rinkimų.

Siūlys mažinti pavaduotojų skaičių

LVŽS suvažiavimas taip pat svarstys mažinti pirmininko pavaduotojų skaičių iki šešių. Apie tai partijos pirmininkas pranešė savo prieš suvažiavimą išplatintame laiške partiečiams.

„Tai yra grynai techninis sprendimas. Pas mus pirmininkas ir pavaduotojai yra partijos valdyba, norisi, kad tas organas būtų darbingas. Per dvejų metų laikotarpį laukia ketveri rinkimai“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, svarbiausi partijos sprendimai priimami ne valdyboje, o taryboje.

„Tikrai labai svarbius sprendimus priiminėja partijos taryba, jai priklauso visų skyrių pirmininkai, visi Seimo nariai, kurie yra partijos nariai, EP nariai, merai , kurie nėra skyrių pirmininkai. Tai yra didelė organizacija, kuri yra partijos širdis, o valdyba yra, jeigu taip palyginti, vožtuvėlis širdyje, kuris turi laiku susitraukti, laiku išsiplėsti, ir užtikrinti kraujo padavimą į širdį“, – sakė R. Karbauskis.

Pirmuoju vicepirmininku jis siūlys europarlamentarą Bronių Ropę. Savo pavaduotojais Seimo frakcijoje – Aušrinę Norkienę, Joną Jarutį ir Valių Ąžuolą. Savo pavaduotoja jis žada siūlyti ir Kristiną Kirslienę, kuri būtų atsakinga už organizacinių klausimų koordinavimą partijoje.

„Į savo pavaduotojus siūlau ir Aurelijų Verygą. Jam būtų patikėtas bendradarbiavimo su mūsų Vyriausybe užtikrinimas“, – teigiama R. Karbauskio laiške partiečiams.

Dėl vicepirminkų spręs per slaptą balsavimą

„Valstiečiai“ sutiko su R. Karbauskio siūlymu mažinti vicepirmininkų skaičių. Į šešias vietas buvo pasiūlyta 11 kandidatų. Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė irgi buvo pasiūlyta į šią poziciją, tačiau ji parašė laišką, kad atsisako tokios galimybės.

Partiečiai apsispręs slaptu balsavimu.

Balsuoti už jo kandidatūrą kvietė parlamentaras Tomas Tomilinas, atkreipdamas dėmesį, kad esant situacijai, kai valdybą sudarys tik 6 nariai, realius sprendimus galės priimti vos trys-keturi žmonės.

Suvažiavime į partijos valdymą išrinktas Tomas Tomilinas, Virginijus Sinkevičius, Aurelijus Veryga, Aušrinė Norkienė, Kristina Kirslienė ir Bronius Ropė, kuris ves „valstiečių“ Europos Parlamento rinkimų sąrašą.