Politinės aktualijas LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ penktadienį aptarusi MRU lektorė R. Urbonaitė teigė, kad Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio noras susirungti su premjeru Sauliumi Skverneliu dėl galimybės kandidatuoti į prezidentus po „valstiečių“ vėliava gali būti susijęs su dviem scenarijais – arba norima imituoti demokratiškus rinkimus partijoje, arba pats V. Pranckietis siekia dalyvavimo prezidento rinkimuose.

„Vienas variantas, kad tokiu būdu sudaroma rinkimų fikcija. Jeigu tai yra pirmasis variantas, tai atrodo kiek keistokai, nes visi supranta, kad tai yra fikcija ir kam tai daryti? Arba antras variantas, kad Seimo pirmininkas vis dėlto yra įsitikinęs, kad jis ne tik nori, bet ir gali būti tuo prezidentu, bet yra vienas keistas momentas – kol kas jis niekaip nedemonstravo to, kad jis rengiasi juo (kandidatu į prezidentus – LRT.lt) būti: jis interviu dažniausiai visiškai vengdavo temų (arba jam jos buvo nekomfortiškos) užsienio politikos klausimais. Tai net, jeigu yra tas antras scenarijus, kad jis mano, jog nori ir gali (tapti kandidatu į prezidentus – LRT.lt), tai, tiesą sakant, pats tam tokių prielaidų nesukūrė“, – laidoje „Laba diena, Lietuva“ savo įžvalgomis dalijosi R. Urbonaitė.

Anot jos, kur kas karštesniu klausimu šeštadienį vyksiančiame Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) suvažiavime turėtų tapti R. Karbauskio iniciatyvos mažinti partijos pavaduotojų skaičių, iš pavaduotojų sąrašo išbraukti Seimo vicepirmininkus Rimą Baškienę, Arvydą Nekrošių, ekonomikos ir inovacijų ministrą V. Sinkevičių ir kitus garsius politikus.

R. Urbonaitės manymu, kol kas susidaro įspūdis, kad tokiu būdu R. Karbauskis nori stiprinti savo galias partijoje ir jam galbūt nepalankius kolegas pastumti į šalį.

„Kad nelieka (LVŽS pavaduotojų gretose – LRT.lt) Mindaugo Puidoko, tai nieko stebėtino, nes, žinant pastarojo meto įvykius, atrodo, kad frakcija yra jo atžvilgiu nusiteikusi labai negatyviai“, – pažymėjo politologė.

MRU lektorė pripažino, kad ją stebina R. Karbauskio užmojis keisti savo pavaduotojus.

„Iš pavaduotojų yra traukiami gerai žinomi veidai, tai yra ir du Seimo vicepirmininkai, ir ekonomikos ir inovacijų ministras V. Sinkevičius. Keista, nes pavaduotojų skaičiaus mažinimas ir jų keitimas argumentuojamas tuo, kad komitetų pirmininkai ir ministrai esą nespėja atlikti savo funkcijų kaip pavaduotojai, tačiau kodėl tada yra siūlomas į pavaduotojus A. Veryga, kuris yra ministras? Matysime. Rytoj gali būti labai įdomių dalykų. Gali būti, kad ta tvarka gali būti keičiama, taip įtvirtinant galbūt ir paties R. Karbauskio, ir tos jam artimos aplinkos galias“, – apie artėjantį LVŽS suvažiavimą kalbėjo R. Urbonaitė.

Parengė Gytis Pankūnas