Po pranešimų apie „buvusiųjų“ planus perimti vidaus reikalų jėgos struktūras vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pranešė, kad imsis tolesnių veiksmų siekiant aiškintis situaciją.

„Norėčiau pakoreguoti šiek tiek informaciją, nes apie jokius perversmus kalbos jokios kol kas nėra. Keliamos šiokios tokios grėsmės dėl bandymo konfliktuoti. Tai nėra perversmas, bet skaičuojamos galimybės, kada būtų galima pakenkti“, - laidoje sakė generolas R. Pocius.

„Istoriją reikėtų pradėti nuo labai anksti, nuo 1988 metų, „Bananų baliaus“, gerai visiems žinomo, kuris įvyko prie Katedros aikštės, kuriame dalyvavo Lietuvos piliečiai taikiai nusiteikę, tiesiog Lietuvos visuomenė.

Ričardas Pocius

Buvo pastatyti specialūs milicijos pulkai. Tam pulkui vadovas Stanislovas Stančikas, kuris su sovietais ilgai dirbo, iki pučo. Sausio 13-osios įvykiai, kai siekėme laisvės. Tuo metu buvo sovietų karininkai, armijos karininkai, kurie dirbo sovietams. Tačiau taip atsitiko, kad jie užėmė aukščiausias pozicijas.

Grasino ir pats Madalovas, kvietė į dvikovą. Tai dar kartą parodo to žmogaus mentalitetą, kad svarbiausia yra prigimtinė teisė.
R. Pocius

Aišku, apie tai turėtų daugiau pasakyti tuometinė valdžia. Jie viešpatavo 25 metus vidaus reikalų sistemoje. Vienintelis vadas, kuris išbuvo 25 metus vienoje pozicijoje. Man rūpi ši tarnyba, jos ateitis, man rūpi jos praeitis, norėčiau akcentuoti apie šią problematiką“, - laidoje „DELFI diena“ kalbėjo R. Pocius.

Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius nepaneigė, kad tarp tų asmenų yra ir tų, kurie nuėjo į politiką, tai yra įstojo į Lietuvos socialdemokratų partiją, tačiau jų pavardžių neįvardijo, o gal tiksliau nenorėjo patvirtinti.

„Vienu sakiniu tariant norima grąžinti įtaką vidaus reikalų sistemai. <..> Tai yra vienas iš būdų kompromituoti, sabotuoti veiklą, destabilizuoti, kalti pleištus tarp ministerijos ir tarnybų, taip destabilizuojasi padėtį tarnybose. Nes kai tarnybos yra atitraukiamos nuo pagrindinių jų užduočių, jos tiesiog silpnėja. Manau, kad tie žmonės tikrai yra profesionalai, išmano savo darbą. Tikrąja žodžio prasme, jie išmano savo darbą, mūsų siekius, žino, per kurias vietas galima trukdyti dirbti“, - pripažino generolas.

Arnas Mazėtis, Ričardas Pocius

Anot jo, schemos, kurias vykdo buvę vadovai, yra labai paprastos, tačiau dažnais atvejais jos veikia ir yra efektyvios.

„Schema yra labai paprasta, jeigu nėra kuo ir kaip sukompromituoti, tai yra sugalvojami skundai, jie yra suoficialinami, tada yra paskleidžiami žiniasklaidai, užkraunamos tarnybos, žiniasklaida tuo pačiu oficialiu skundu, raštu jie pateikia kaip normalią informaciją, taip yra raupsuojami pareigūnai, tikrai patriotai, žmonės, kurie dirba savo darbą ir išmano tai. Jie mato, kad tarnybos vakarėja ir matome tokį informacijos išdėliojimą, kad reikia trukdyti tarnyboms eiti modernizacijos keliu“, - laidoje sakė R. Pocius.

Generolas taip pat pasakoja, kad per trejus jo darbo metus tokie nešvarūs darbeliai išlenda, jeigu ne kasdien, tai bent kartą per savaitę.

Schema yra labai paprasta, jeigu nėra kuo ir kaip sukompromituoti, tai yra sugalvojami skundai.
R. Pocius

„Tikrai nenoriu įvardyti nė vienos pavardės ir tikrai neįvardysiu nei vieno asmens. Tik noriu pabrėžti, kad tai vyko Madalovui priklausančiame viešbutyje, nuolatiniai susitikimai, tai atsiliepė mūsų tarnybai. Tai prasidėjo 2015 metais, ministrui atskleidus tikrąją padėtį tarnybose, kas vyko 25 metus. Nusprendus vadovus pakeisti visiškai iš šalies esančius. Savaime atsiskleidė praeitis. Pasakysiu taip, kad tai yra perpjautas pilvas, iš kurio eina negeras kvapas. Tiesiog 2015 metais tai prasidėjo, kai tie žmonės pasitraukė ir jų vietas užėmė kiti vadovai. Palikimas labai nekoks. Per mano darbo laiką, jeigu ne kasdien, tai bent jau kas savaitę atsiskleidžia negerovės“, - tikino R. Pocius.

Generolas patvirtino, kad įtaką darė ir kai kurie dabartiniai politikai, kai kurie iš jų yra dabartiniai Seimo nariai.

„Mes turime tokią informaciją, kad politika yra prikišusi nagus prie šios vadinamosios koalicijos. Iš dabar veikiančių politinių partijų, dabartinių Seimo narių“, - nedaugžodžiavo generolas.

„Aš nekaltinu nieko, kaltina teismas. Mes tik konstatuojame faktą ir nuo 2015 metų buvo atsidariusi nelabai kokia skrynia, šiandien randame galų, kurie yra nesuprantami mums, kaip Madalovas galėjo priiminėti tokius sprendimus.

Finansų kontrolė, turto apskaita, turtas buvo centruotas vieno žmogaus rankose, viską valdė vadas. O kas rasta, tai didžiulis šiukšlynas, kuriuo naudojantis buvo plaunami pinigai, kažkodėl atsiranda tik 4 kompanijos, kuriai vienai vadovavo Madalovo pavaldinys. Nesuprantama, kodėl visas aprūpinimas vyko tik per 4 kompanijas. Per metus radome dešimtimis sutarčių, šimtais tūkstančių išleistų pinigų. Po galais, ką veikė Madalovo jachtos pas mus?“ - laidoje kalbėjo R. Pocius.

Jis taip pat patvirtino, kad informacija yra perduota tarnyboms.

Eimutis Misiūnas

„Taip, ši informacija tarnyboms yra perduota. Ministras taip pat žino ir reaguoja. Bandome tvarkytis, iš pradžių teisinėmis priemonėmis, tačiau niekas nereaguoja. Girdėjote turbūt apie neva didžiausią jachtą Lietuvoje sunaikintą, Pociaus. Tai ten jokios jachtos nėra, net savininkų ar dokumentų nėra. Ten net ne jachta, kažkoks kevalas.

Mes esame paskaičiavę nuostolius, ir tai dar ne viskas, bet galiu pasakyti, kad yra senatis, išieškoti jau mes nieko nebeieškosime. Madalovas vadovasosi prigimtine teise, bet ne įstatymais. Dabar viską mes turime sutvarkyti“, - sakė R. Pocius.

Generolas taip pat pripažino, kad ne vieną kartą sulaukė grasinimų, buvo persekiojamas.

„Negaliu atsakyti, ar to nėra kitose tarnybose, bet, manau, kad taip. Daugiau ar mažiau kažkas yra tų vadinkime sovietinių karininkų, su savo reikalais, žinoma, kažką jie darė taip, kaip išmokė sovietai. Klausimas kitas, kaip jie 25 metus valdė tarnybas. Ilsėkitės, bet koks tikslas toliau kenkti, mes einame tolesniu keliu, einame į pasaulį, į Europą.

Žinote, aš esu Lietuvos karininkas, esu davęs priesaiką. Ir kitų priesaikų pas mane nebus, nei širdy, nei gyvenime, tarnauju mūsų valstybei, tokie dalykai manęs tikrai negąsdina.
R. Pocius

Ministras, žinoma, nekaip reaguoja į tokius dalykus, tikrai aiškinsis schemą, kodėl bandoma pakenkti, ministras tikrai reaguoja“, - sakė R. Pocius.

„Jaučiau tai, kad esu persekiojamas. Taip, buvau ir aš, ir pavaduotojas persekiojami. Buvo sekama visa dokumentų sistema, bandė kažką rasti, kad neva paviešintų, kad kažkas blogai. O jų interesas turbūt yra tokiu būdu toliau eiti į politiką ir grąžinti savo įtaką VRM. Kad politika yra labai dažnai aptarinėjamas jų dalykas – faktas.

Žinote, aš esu Lietuvos karininkas, esu davęs priesaiką. Ir kitų priesaikų pas mane nebus, nei širdy, nei gyvenime, tarnauju mūsų valstybei, tokie dalykai manęs tikrai negąsdina, grasintas esu tikrai ne kartą per trejus metus. Grasino ir pats Madalovas, kvietė į dvikovą. Tai dar kartą parodo to žmogaus mentalitetą, kad svarbiausia yra prigimtinė teisė. Tai negrasink, Madalovai, o ateik ir pasakyk, kur padėjai 25 metų biudžetą. Tai, kas yra pateikta, yra tik ledkalnio viršūnė, didžiulis sąrašas jų juodų darbų ar net nusikaltimų“, - sakė R. Pocius.

Kaip ketvirtadienį pranešė DELFI , Viešojo saugumo tarnyba (VST) vidaus reikalų ministrui E. Misiūnui pateikė išsamią informaciją apie atleistą buvusį VST Vilniaus dalinio vadą pulkininką Sandrių Survilą. Dokumente rašoma, kad S. Survila, jo uošvis Stanislovas Stančikas (buvęs Vidaus tarnybos II pulko vadas, o sovietų laikais – Vilniuje dislokuoto SSRS vidaus kariuomenės dalinio vadas, 1988 m. vadovavęs „Bananų baliui“, kai sovietų kareiviai Katedros aikštėje masiškai mušė žmones), Sergejus Madalovas (buvęs VST vadas), buvę VRM tarnybų vadai susitikinėja S. Madalovo viešbutyje „Įlanka“ Rumšiškėse ir Vilniuje. „Juos konsultuoja kai kurie politikai ir Seimo nariai.

VST vadas generolas Ričardas Pocius DELFI patvirtino šią informaciją: „Turime tokią informaciją apie nuolatinius buvusių VRM, ir ne tik, tarnybų vadovų (generolų), kai kurių buvusių ir esamų VRM sistemos pulkininkų, Vidaus reikalų ministerijos darbuotojų susitikimus ir aptarimus.