„Informacija yra pateikta Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir prokuratūrai, lauksime patikslintos informacijos iš tų įstaigų. (…) Reikia vertini kai kurias grėsmes Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) – ar tikrai jos yra tikslios“, – teigė E. Misiūnas, patikindamas, kad tik po to bus sprendžiama dėl tolesnių veiksmų.

Po susitikimo su Viešojo saugumo tarnybos vadu ministras teigė išgirdęs, kad šiuo metu grėsmės yra suvaldytos.

„Bet reikia kai kurių veiksmų ir iniciatorių teisinio įvertinimo“, – sakė E. Misiūnas.

Ministras iš VST vado gavo informacijos apie buvusią situaciją.

„Atseit buvo organizuojamas nepasitikėjimas VRM įstaigų vadovais, VST konkrečiai, kalamas pleištas tarp pareigūnų, bandoma įžiebti nesantaiką tarp manęs, tarp vadų“, – sakė E. Misiūnas.

Pasak ministro, su VST vadu apie politikų pavardes nekalbėta.

Tarp asmenų yra pasukusių į politiką

Norint suprasti, kas yra tie asmenys, kurie vykdė tą veiklą, VST vadas siūlė pažiūrėti į situaciją iš esmės.

„Galima pradėti nuo 1988 m. „bananų baliaus“, sausio įvykių – kodėl ir kaip tie žmonės atsirado tose pačiose pozicijose kaip sovietiniais laikais, atsirado čia dar aukštesnėse pozicijose 1991 m. pabaigoje? Visa jų veikla praeityje, ir kas vyko po 2015 m., jų veikla jau išėjus iš VRM sistemos į atsargą – kodėl jie veikė toliau?

Ką jie veikė, ir kokias koalicijas kūrė, kaip jie susiję su politika? Kaip jie susiję su mūsų valstybės biudžetu 25 m.? Kur jie padėjo tą biudžetą? Kodėl tarnybos nebuvo modernizuojamos? Kodėl jos buvo sabotuojamos? Į tą reikia žiūrėti“, – sakė R. Pocius.

Pasak jo, dabar apie jų veiklą jau žinoma, taip pat ir tai, „kur jie žada toliau eiti, kokiais metodais dirba, kaip jie nori sukompromituoti VRM sistemą, kaip jie nori sukompromituoti tarnybas“.

„Perversmui tikrai šansų nėra“, – patikino R. Pocius.

Pasak jo, tie „jie“ yra „buvę VRM ir ne tik VRM tarnybų vadovai, buvę ir esantys aukšto rango pulkininkai, buvę VRM senbuviai darbuotojai“.

„Jie rinkdavosi, tardavosi ir jų siekis – eiti į politiką“, – sakė R. Pocius.

Pasak jo, buvusiems vadovams yra daugybė klausimų „dėl neteisėto praturtėjimo, santykių su Rusija, kokie santykiai – su Odesa“.

„Tai tegul atsako Madalovas, buvęs vadas, ką jis bendro turi su Rusija, su verslu ir su turtiniais santykiais Odesoje“, – sakė R. Pocius.

VST vadas patikslino, kad tokių asmenų, kurie veikė, yra iki penkiolikos. Jis taip pat patvirtino, kad tarp jų yra ir tų, kurie įstojo į LSDP partiją. Perklaustas jis paneigė, kad tarp jų yra buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadas Kęstutis Jucevičius.

„Neatsakysiu už kitas tarnybas, galiu kalbėti tik apie mūsų tarnybos kompetencijos ribose, ir kiek tai susiję su mūsų tarnyba“, – sakė R. Pocius.

Kaip skelbė BNS, politinės karjeros partijos gretose nusprendė siekti buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius, buvęs Lietuvos karo akademijos viršininkas, kurį laiką vadovavęs ir kariuomenės Jungtiniam štabui Algis Vaičeliūnas, taip pat buvęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Remigijus Baniulis. Šios partijos narys yra buvęs pasieniečių vadas Saulius Stripeika, pareiškimą stoti į LSDP yra parašęs buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Žimantas Pacevičius.

Vadina liguistomis fantazijomis

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigė vertinąs pareiškimus dėl į jo partiją įstojusių asmenų kaip liguistas fantazijas, kurios yra pritaikytos būtent šitam rinkiminiam laikotarpiui.

„Jeigu bus minimas LSDP partijos pavadinimas ir bus stengiamasi menkinti reputaciją, mes tikrai kreipsimės į teismą, ir ginsime savo reputaciją, nes jokių faktinių duomenų, pagrindžiančių tokius samprotavimus (…) nėra“, – sakė G. Paluckas.

Jis atkreipė dėmesį, kad tie žmonės, kurie atėjo į partiją, nėra niekuo kaltinami.

„Antras dalykas, jie turi didelę profesinę patirtį ir pasiekimai profesinėje veikloje gali būti vertinami įvairiai – labai gerai arba negerai, arba net kritikos gali sulaukti, bet kaltinimai sabotažu arba vos ne valstybės perversmu, tai jau peržengia bet kokias padorumo ribas“, – sakė G. Paluckas.

Pranešė apie mįslingus susitikimus

Kaip ketvirtadienį pranešė DELFI , Viešojo saugumo tarnyba (VST) vidaus reikalų ministrui E. Misiūnui pateikė išsamią informaciją apie atleistą buvusį VST Vilniaus dalinio vadą pulkininką Sandrių Survilą.

Dokumente rašoma, kad S. Survila, jo uošvis Stanislovas Stančikas (buvęs Vidaus tarnybos II pulko vadas, o sovietų laikais – Vilniuje dislokuoto SSRS vidaus kariuomenės dalinio vadas, 1988 m. vadovavęs „Bananų baliui“, kai sovietų kareiviai Katedros aikštėje masiškai mušė žmones), Sergejus Madalovas (buvęs VST vadas), buvę VRM tarnybų vadai susitikinėja S. Madalovo viešbutyje „Įlanka“ Rumšiškėse ir Vilniuje. „Juos konsultuoja kai kurie politikai ir Seimo nariai.

Susitikimų metu aptarinėjama situacija VRM ir įstaigose, kaip išprovokuoti nesutarimus tarp ministerijos, ministro ir tarnybų, senųjų vadų įtakos grąžinimas VRM sistemoje, kaip destabilizuoti padėtį tarnybose, sukompromituoti ir nušalinti tarnybų vadovus“, – rašoma pranešime ministrui.

VST vadas generolas Ričardas Pocius DELFI patvirtino šią informaciją: „Turime tokią informaciją apie nuolatinius buvusių VRM, ir ne tik, tarnybų vadovų (generolų), kai kurių buvusių ir esamų VRM sistemos pulkininkų, Vidaus reikalų ministerijos darbuotojų susitikimus ir aptarimus. Plačiau apie tai galima paskaityti čia.