„Tai siauras klausimas, nenustebčiau, jeigu mes („valstiečių“ frakcija – BNS) sutarsime neatmetinėti veto“, – BNS pirmadienį sakė R. Karbauskis.

„Laukiame argumentų ir juos išklausę, perskaitę, darysime sprendimus“, – pridūrė jis.

Sausį per pratęstą sesiją Seimui balsuojant dėl penkių „valstiečių“ inicijuotų Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pataisų R. Karbauskis balsavo „prieš“. Taip pat balsavo konservatorės Gintarė Skaistė ir Ingrida Šimonytė bei Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušrinė Armonaitė.

Pasak R. Karbauskio, „valstiečių“ frakcijoje nebuvo vienos nuomonės dėl tarnybinių butų įsigijimų lengvatinėmis sąlygomis.

„Ir mūsų pačių buvo skirtingos nuomonės tuo klausimu. Iniciatorių argumentai nebuvo tie, kurie būtų įtikinantys, jie kėlė klausimų. (...) Darėsi neaišku, kokie interesai ir kokia bus to įstatymo nauda valstybei ir t.t. (...) Bet tuomet balsų užteko (priimti pataisas – BNS)“, – tvirtino frakcijos vadovas.

Seimo sausio 11 dieną priimtos pataisos leidžia parduodamuose tarnybiniuose butuose gyvenantiems asmenims juos įsigyti už pradinę aukciono kainą su ta sąlyga, jeigu asmuo pastaruosius penkerius metus neturėjo savo būsto.

Įstatymas buvo priimtas 46 Seimo narių balsais, iš jų 27 buvo „valstiečių“. Prieš balsavo keturi parlamentarai, susilaikė – 38, iš jų dešimt – „valstiečiai“. Pataisas parėmė šeši Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai ir po penkis konservatorius ir socialdarbiečius. 12 konservatorių balsavo prieš.

Pataisas inicijavo Aplinkos apsaugos komiteto nariai „valstiečiai“ Virginija Vingrienė ir Kęstutis Mažeika, jie abu lemiamame balsavime nedalyvavo, taip pat už pataisas balsavę Laimutė Matkevičienė, Kęstutis Bacvinka ir Mindaugas Puidokas.

V. Vingrienė anksčiau buvo patvirtinusi, kad pataisos parengtos siekiant, jog lengvata galėtų pasinaudoti žmonės, kurių butai parduodami po urėdijų reformos.

Įstatymą vetavusi prezidentė sako, kad jis įteisina privilegijas, prasilenkiančias su Konstitucinio Teismo doktrina.

Anot šalies vadovės, nustatytas penkerių metų kriterijus neįrodo nuomininko tikrosios turtinės ar socialinės padėties, o spręsti tarnybiniuose butuose gyvenančių pažeidžiamų žmonių problemas pakanka šiuo metu galiojančių teisės aktų.

R. Karbauskis pabrėžė, kad Seimo teisininkai, skirtingai negu iš Prezidentūros, neįžvelgė, kad pataisos gali prieštarauti Konstitucijai.

Abejones dėl pataisų priėmimo buvo išsakiusi antikorupcinį jų vertinimą atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Vyriausybės išvada dėl jų irgi buvo neigiama.