„Seimo priimtu įstatymu išimtis suteikiama esant vieninteliam nuosavybės neturėjimo penkerius metus kriterijui, kuris neįrodo būsto nuomininko tikrosios socialinės padėties“, – teigia Prezidentūra.

Pasak prezidentės vyriausiojo patarėjo Mindaugo Lingės, priimtas įstatymas galimai neatitinka Konstitucijos.

„Konstitucinis Teismas ne kartą yra akcentavęs, kad valstybės turtas turi būti tausojamas, nešvaistomas, racionaliai tvarkomas, kad neleidžiamos toks teisinis reguliavimas, kuriuo tenkinami tik vienos socialinės grupės arba atskirų asmenų interesai“, – teigė M. Lingė.

Valstybės vadovės vyriausiasis patarėjas konstatavo, kad priimant įstatymą Seime buvo kelti teisingi ir svarbūs tikslai – apsaugoti socialiai pažeidžiamiausius asmenis nuo būsto netekimo.

„Tačiau prezidentė apgailestauja, kad geri ketinimai sprendžiami netinkamai. Priimtas įstatymas neužtikrina būsto įsigijimo pažeidžiamiausiems asmenims ir grupėms, o atveria kelią tai padaryti visiems, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties“, – sakė M. Lingė.

Prezidentės vyriausiasis patarėjas atkreipė dėmesį, kad įstatymu įtvirtinamas tik vienintelis nuosavybės neturėjimo penkerius metus kriterijus, neįrodantis nuomininko tikrosios turtinės arba socialinės padėties.

„Prezidentės įsitikinimu, pagalbos socialiai pažeidžiamiausiems asmenims teisinė bazė Lietuvoje yra pakankama, tereikia naudotis galiojančiais įstatymais, ir papildomai nieko keisti nereikia“, – sakė M. Lingė.

Pasak jo, Vyriausybė gali perduoti nereikalingus sau būstus savivaldybėms, kad jos užtikrintų, kad asmenys, gyvenantys tuose būstuose, galėtų arba juos įsigyti panašiomis sąlygomis kaip priimtame įstatyme, arba juos toliau nuomoti.

„Pažymėtina, kad Seimo priimtas įstatymas nesudaro sąlygų toliau nuomotis, jei neturima pakankamai santaupų“, – sakė M. Lingė.

Jis atkreipė dėmesį, kad dėl priimto įstatymo buvo neigiama pačios Vyriausybės išvada, o apie išskirtinių sąlygų sudarymą ir įstatymo neatitikimą keliamiems tikslams yra pažymėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Butus leido įsigyti lengvatine tvarka

Kaip rašė BNS, Seimas leido gyvenantiems parduodamuose tarnybiniuose butuose asmenims juos įsigyti lengvatine tvarka.

Pagal įstatymą, fiziniams asmenims, kuriems darbo santykių pagrindu buvo suteiktos valstybės gyvenamosios paskirties patalpos, prieš parduodant šį turtą turi būti pasiūlyta jį įsigyti už pradinę aukciono kainą. Vienintelė sąlyga – toks asmuo pastaruosius 5 metus neturėjo savo būsto.

Už tokias „valstietės“ Virginijos Vingrienės su keliais kolegomis inicijuotas pataisas penktadienį balsavo 46 Seimo nariai, prieš buvo keturi ir susilaikė 38 parlamentarai. Numatyta, kad pataisos įsigaliotų nuo kovo.

Pataisų iniciatorė V. Vingrienė teigė, jog jos parengtos, kad po miškų reformos parduodant urėdijoms nereikalingą turtą tarnybiniuose butuose gyvenantys žmonės galėtų juos įsigyti su lengvata.

Prezidentūros duomenimis, šiuo metu valstybei priklauso apie 1500 tarnybinių butų ir gyvenamosios paskirties patalpų.