Gyventojai kreipėsi į pareigūnus

„29 hektarų plotas priklauso Turto bankui. Miškas buvo apleistas ir vietinė bendruomenė prašė dalį miško, kuriame yra palikta infrastruktūra (takeliai, apšvietimas), palikti visuomenėms reikmėms, nes mums labai trūksta žalios zonos. Mes neturime nei žaidimų aikštelės, nei mokyklos, todėl norėjome savo lėšomis sutvarkyti tai, ką paprasta sutvarkyti: iškirsti krūmynus, padaryti sporto aikštelę, įrengti pasivaikščiojimui skirtus takus. Mūsų gyvenvietė labai sparčiai plečiasi”, - savo planus, ką galėtų įrengti šalia namų, papasakojo bendruomenės atstovė Andželika.

Tačiau vietos gyventojai savo planų įgyvendinti taip ir nespėjo. Visai neseniai jie išgirdo pjūklų gaudimą ir pamatė nugriuvusius medžius.

„Neseniai kaimynai pradėjo kalbėti, kad kažkas pjauna medžius. Teritorija yra didelė, todėl tikrai labai sunku pastebėti. Tada žmonės pamatė iškirtimo mąstą. Nuotraukose to net nepavaizduosi. Iškirsti brandūs medžiai, 40 – 50 cm skersmens kamienai. Vakar kaimynai nuėjo pasižiūrėti, tai 2 – 3 ha išpjauta. Žmonės iškvietė policiją, iškvietė savivaldybės atstovus, visi atvažiavo”, - DELFI situaciją nupasakojo bendruomenei atstovaujanti Andželika.

Nupjauta storesnių medžių nei leista

Į vietą nuvykę žurnalistai užfiksavo į krūvas sukrautus medžius ir krūmus. Dalis nukirstų medžių jau išvežta. Tačiau likę kelmai ir dar neišvežti medžiai išduoda, kad nemaža dalis jų – tikrai storesni nei numatyta Vilniaus miesto savivaldybės išduotame leidime.

DELFI pavyko gauti savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus Želdynų poskyrio 2018 m. spalio 24 d. Turto bankui išduotą leidimą. Juo Turto bankui suteikta teisė Vilniuje, Rukainių g. 119, atlikti sklypo valymą, pašalinant savaime priaugusius menkaverčius krūmus bei medžius iki 20 cm skersmens.

Leidimas galiojo vienerius metus. Tačiau Turto bankas tiek laukti nebuvo nusiteikęs. Darbus pradėjo dar šių metų pradžioje.

Ir žvelgiant į išduotą leidimą panašu, kad vietos gyventojų nuogąstavimai tvirtinasi. Nors leista kirsti tik iki 20 cm skersmens medžius, nupjauta ir gerokai storesnių medžių.

DELFI kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę. Želdinių poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė žurnalistus informavo, kad šis atvejams savivaldybės tarnautojams jau žinomas. „Taip, situacija žinoma ir darbai sustabdyti”, - DELFI teigė G. Čeponytė.

Dabar tolimesnių veiksmų turės imtis aplinkosaugininkai. DELFI penktadienį susisiekė su Aplinkos apsaugos departamentu ir paklausė, kokia atsakomybė gresia, jei tikrai bus nustatytas pažeidimas.

Tada ir paaiškėjo, kad aplinkosaugininkai iki šiol dar nebuvo nuvykę apžiūrėti iškirstų medžių. Tai jie ketina padaryti tik pirmadienį.
Nukirsti medžiai

„Patikrinimas bus atliekamas 2019-01-21. Priemonės bus svarstomos, jei pažeidimas bus nustatytas. Jei pažeidimas bus nustatytas, bus paskirta administracinė nuobauda, paskaičiuota padaryta žala aplinkai. Administracinio nusižengimo tyrimo metu, prieš surašant administracinio nusižengimo protokolą, asmeniui, padariusiam žalą aplinkai, bus pasiūlyta gera valia ją atlyginti”, - DELFI teigė Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė.

Turto bankas pažeidimų neneigia

Turto banko atstovė Girda Valiulytė DELFI atsiųstame komentare neneigė, kad pažeidimai gali būti padaryti. Tačiau esą už tai turėtų atsakyti medžius kirtusi įmonė.

„VĮ Turto bankas, kaip rūpestingai valdantis jam patikėtą valstybės nekilnojamąjį turtą, privalo užtikrinti ir žemės sklypų priežiūros bei valymo darbus. Tuo tikslu 2018-10-24 iš Vilniaus miesto savivaldybės gavome leidimą atlikti Rukainių g. 119, Vilniuje, sklypo valymą, pašalinant savaime priaugusius menkaverčius krūmus ir medžius iki 20 cm skersmens. Šiuos darbus nuo sausio pradžios atlieka rangovas UAB „Daitara“.

Vakar, sausio 17 d., gavus susirūpinusių piliečių perspėjimą dėl galimai kertamų storesnių medžių, VĮ Turto banko atstovai, kartu su aplinkosaugininkais nuvyko į vietą. Bendradarbiaujant su savivaldybe bei aplinkosaugininkais, teritorijos valymo darbai laikinai sustabdyti, kol situacija bus išnagrinėta", - informavo Turto banko atstovė.

Anot jos, nustačius pažeidimus, visą atsakomybę privalės prisiimti kirtimus atliekanti įmonė.

„Paaiškėjus, kad valymo darbai buvo atliekami pažeidžiant leidimą ir jame nustatytas sąlygas, darbus atliekantis rangovas bus įpareigotas tokius darbus nutraukti ir atlyginti žalą, jeigu tokia būtų padaryta. Labai dėkojame bendruomenei už aktyvų domėjimąsi ir nuolatinį bendradarbiavimą bei tikimės kuo greičiau išspręsti susidariusią situaciją dėl Rukainių g. 119 sklypo valymo", - aiškino I. Valiulytė.