Molėtų rajono policija skelbia penkių asmenų šeimos paiešką: 36-erių vyro, 30-metės moters ir trijų jų mažamečių vaikų. Mažiausiam vaikui vieneri, kitiems – devyneri ir septyneri.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) atstovas spaudai Arūnas Malinovskis DELFI teigė, kad šeima tarnybai žinoma, anksčiau buvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą.

„Viena iš priežasčių – šeima buvo pasirinkusi vaikų mokymą namuose, jie nelankė ugdymo įstaigos. Tačiau po darbo su socialiniais darbuotojais, šeima buvo sutikusi, kad vaikai lankytų mokyklą“, – įvardijo A. Malinovskis.

Dar viena priežastis – šeima dažnai keitė gyvenamąją vietą. „Šeima buvo deklaravusi, kad išvyksta į Zarasus, vėliau deklaravo, kad išvyksta į kaimyninę valstybę (Latviją – DELFI). Šeima dažnai keitė gyvenamąją vietą, – kalbėjo A. Malinovskis. – Šeimai buvo nustatytas pirmas grėsmės lygis, tai reiškia, šeimai reikia socialinių paslaugų. Jiems buvo paskirtas atvejo vadybininkas iš Molėtų socialinės rūpybos centro, buvo dirbama su šeima.“

A. Malinovskio teigimu, kreiptis į policiją ir pradėti šeimos paiešką buvo nuspręsta po vaiko teisių tarnybos darbuotojų posėdžio: „Šią savaitę buvo atvejo vadybos posėdis, kurio metu buvo konstatuota, kad nėra žinoma, kur gyvena vaikai, nėra deklaruota gyvenamoji vieta. Artimiausi giminaičiai teigė nežinantys, kur jie gyvena“.

Vaiko teisių tarnybos atstovas spaudai teigė, kad šeimoje nėra fiksuotas smurtas

„Tėvų požiūris į tarnybas buvo gana įtarus ir todėl buvo paprasčiausiai pasiūlyta pagalba, – kalbėjo atstovas. – Pirmas grėsmės lygis reiškia, kad teikiamos tam tikros socialinės paslaugos: nuo psichologo iki socialinių įgūdžių mokymo ar kitų dalykų, tačiau reikia pridurti, kad šeima buvo sutikusi, kad vaikai lankytų ugdymo įstaigą, vaikai ir lankė, bet nereguliariai ir skirtinguose rajonuose.“

Penktadienį policija paskelbė, kad Utenos apskrities policija sulaukė Utenos apskrities vaiko teisų apsaugos skyriaus prašymo dėl 1982 metais gimusio vyro, kurio deklaruota gyvenamoji vieta yra Kupiškio rajone, 1988 metais gimusios moters, kuri gyvenamąją vietą deklaravusi Latvijoje, bei jų nepilnamečių vaikų, gimusių 2009, 2011 ir 2017 metais.

Vaikų gyvenamoji vieta taip pat deklaruota Latvijoje. Šeimos prašoma ieškoti kaip dingusios be žinios. Naujausia žinoma faktinė gyvenamoji šeimos vieta buvo Molėtų rajone, Paprūdės kaime. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.