„Kitokia visuomenė ir kitokie visuomenės lūkesčiai. Lyginant su 2000-aisiais – kaip diena ir naktis“, – lygino ministras, pirmą kartą šias pareigas ėjęs prieš 18 metų.

Naujojo ministro švietimo sektoriuje laukia ne vienas iššūkis, tačiau jis teigia, kad negalėjo nusigręžti, juolab, kad pajuto išreikštą pasitikėjimą.

„Iš pradžių paaiškinau, kad nemanau, kad aš čia tinkamiausias, – apie kvietimą grįžti į ministro kėdę DELFI TV eteryje kalbėjo A. Monkevičius. – Turėjau dvi dienas pagalvoti ir pagalvojau, kaip jausiuosi, jei atsisakysiu.“

Jo teigimu, dvi dienos, per kurias turėjo apsispręsti, nebuvo lengvos. „Kita vertus, tai didžiulė garbė. Kai žmonės pasitiki, tai tiesiog norisi tokiu atveju nenusigręžti ir, jaučiant šitą garbę ir atsakomybę, prisijungti ir pabandyti“, – teigė ministras.

Buvusi ministrė per greitai norėjo pokyčių

Buvusi ministrė Jurgita Petrauskienė savo kadenciją baigė mokytojų streiko metu, šiems užėmus ministeriją. Naujasis ministras teigia, kad tų pokyčių, kuriuos pradėjo J. Petrauskienė, reikia, tačiau įvardijo, kad jis būdų dirbęs kitaip: „Kitais būdais būčiau bandęs tai daryti, nes dabar turiu tokios patirties, akademinių žinių ir tam tikros praktikos, kaip reikia matyti suinteresuotų šalių lauką, ne tik profesines sąjungas“.

A. Monkevičiaus teigimu, darbo skuba ir greito kelio ieškojimas nuvedė į aklavietę. „Bandymas skubėti nesikalbant, iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti greitesnis kelias, bet šiandien, tokioje išlaisvintoje demokratinėje visuomenėje, nuveda į aklavietę“, – tvirtino naujasis ministras.

Algirdas Monkevičius
Kitais būdais būčiau bandęs tai daryti, nes dabar turiu tokios patirties, akademinių žinių ir tam tikros praktikos, kaip reikia matyti suinteresuotų šalių lauką, ne tik profesines sąjunga.

„Nenoriu vertinti kolegų, – teigė ministras, išgirdęs klausimą apie J. Petrauskienės darbus. – Mano galva, jų intencijos, tikslai ir norai yra geri, tačiau, kaip minėjau, gal tai patirties stoka. Kritiškai pasakysiu savo paties atžvilgiu: jeigu būčiau tokio amžiaus kaip Jurgita Petrauskienė ir mane būtų pakvietę dirbti, gali būti, kad aš su didžiule energija norėčiau greitesnių pokyčių. Tai būdinga daugeliui žmonių – noras greitai įgyvendinti planus, svajones.“

Algirdas Monkevičius

Jo teigimu, tai „gyvenimiškos patirties klausimas“. „Jurgita Petrauskienė yra puiki profesionalė analitikė. Pats buvau ministru, kai kalbėjome, kad reikalinga tokia agentūra, kuri analizuotų, stebėtų ir patartų, – apie buvusias J. Petrauskienės pareigas Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) vadovės kėdėje kalbėjo A. Monkevičius. – Tikrai daug neblogų analizių pateikė, tačiau neturėjo praktinės patirties valdyti sistemą.“

Svarbiausi uždaviniai

„Reikia dialogo. Reikia ieškojimo ir tarimosi, sprendimo įtraukiant suinteresuotas šalis, – tikino A. Monkevičius. – Bet tai lengva pasakyti, o nelengva padaryti.“ Jo teigimu, būtent to paties jam palinkėjo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Algirdas Monkevičius
Jeigu būčiau tokio amžiaus kaip Jurgita Petrauskienė ir mane būtų pakvietę dirbti, gali būti, kad aš su didžiule energija norėčiau greitesnių pokyčių. Tai būdinga daugeliui žmonių – noras greitai įgyvendinti planus, svajones.

Naujojo ministro teigimu, dialogu ir sutarimu bus bandoma tvarkyti ir jau įvestą etatinį modelį, kuris, jo nuomone, buvo įvestas per greitai. „Birželio pabaigoje apsispręsta ir jau nuo rugsėjo reikėjo įgyvendinti“, – etatinio modelio įvedimo greitį apibūdino ministras.

„Kai kas ten (etatinio modelio sistemoje – DELFI) yra gerai, kai ką reikia keisti“, – teigė ministras, įvardydamas, kad keisti reikia struktūrą.

Penktadienį dar tik trečia ministro darbo diena, tačiau jis teigia, kad jau šiandien pradės atidžiai nagrinėti etatinio modelio sistemą ir sieks ją tobulinti.

Algirdas Monkevičius

Buvo kalbama, kad dalies mokytojų jau nė nereikia, esą pedagogų yra per daug, tačiau ministras teigia, kad nereikia skubėti juos atleisti. „Reikia rasti, kur kitur panaudoti tą potencialą ir tą padaryti oriai“, – teigė A. Monkevičius. Beje, jis pridūrė, kad dar nėra tikrai aišku, ar tų mokytojų tikrai yra per daug, jis teigė, kad pirmiausia tą ir išsiaiškins.

O koks turėtų būti mokytojo atlyginimas? A. Monkevičiaus teigimu, 30 proc. didesnis už vidutinį atlyginimą. Vidutinis atlyginimas šiuo metu siekia apie tūkstantį eurų.

Ministro laukia ir daugiau darbų, kuriuos reikės tęsti: brandos egzaminų sistema, universitetų jungimas ir kt.

Burs naują komandą

„Aš pasirinksiu tokią komandą, kuri atitiks mano filosofiją ir metodus. Turėsime būti vieningi ir daug ką daryti kartu. Norėčiau išbandyti kitą metodą. Tarkime, teisės aktus, projektus, kuriuos mes rengiame, ministerija parengia, paskui derina, paskui derinant paaiškėja, kad nelabai į ką atsižvelgta, o paskui tokiu būdu ir projektai įgyvendinami ir apskundžiama kur nors, tai viename, tai kitame teisme ir viskas sustoja“, – kalbėjo ministras.

Algirdas Monkevičius
Aš pasirinksiu tokią komandą, kuri atitiks mano filosofiją ir metodus.

Jo teigimu, jei bus dirbama kartu, darbai ir rezultatai bus sėkmingesni: „Jei kartu rengtume, išsiginčytume, pasižiūrėtume, kaip mes matome, kaip mes sutariame ir tik tada juos įtvirtintume parlamente ar Vyriausybėje, tai man atrodo sėkmės garantas“.

Apie naujus darbo principus kalbėti pradėjęs ministras patvirtino, kad neketina pasilikti žmonių iš J. Petrauskienės suformuoto kabineto. „Jei ministrė buvo atstatydinta, tai manau, kad čia ne tik ministrė, bet ir jos komanda, – teigė ministras. – Bet aš matau labai nuostabių toje komandoje, bet jie, būdami toje komandoje, turėjo kitą filosofiją, kitą patirtį, kuri man šiaip yra nelabai priimtina.“