V. Radžvilas pranešime teigė, kad dabartiniai procesai, vykstantys Anglijoje dėl išstojimo iš ES, labai primena tuos, kurie Lietuvoje vyko prieš 30 metų.

Anot jo, šiandien Anglijoje grumiasi trys žmonių grupės. Tie, kurie nori, kad anglai vėl taptų suverenia šalimi. Antroji grupė tie, kurie nori bet kuria kaina išsilaikyti ES. Trečioji – besiblaškančioji grupė, kuriai atstovauja Anglijos ministrė pirmininkė Theresa May.

„Antradienio balsavimas Anglijoje yra įspūdinga pamoka, kur veda baimė, dvejonės, neryžtingumas. Jie baigiasi pralaimėjimu“, – apie vykusį balsavimą dėl išstojimo iš ES plano pritarimo Anglijoje teigė V. Radžvilas.

Anot jo, „prieš 30 metų, mes Lietuvoje turėjome tokį pat susiskirstymą. Buvo Sąjūdis. Buvo atviri Lietuvos išdavikai, kuriems vadovavo Burokevičius. Buvo ir trečioji grupė, kurie drebėjo, svyravo, kurie vadinosi Lietuvos komunistų partija. Kurie lemtingą dieną balsavo už nepriklausomybės aktą tik spaudžiami tautos“, – įvykių panašumus lygino profesorius.

Aptariant dabartinę politinę situaciją ES, V. Radžvilas teigė, kad politinis darinys šiuo metu yra gilioje krizėje.

„Dabartinis ES projektas ne tik yra gilioje krizėje, bet ir yra miręs. Vyksta diskusija dėl ES raidos, tolimesnių integracijos scenarijų. Kai juos atidžiai klausai, nesunku suprasti, koks šitų scenarijų intelektualinis lygis. Tokius scenarijus gali parašyti ir pirmo kurso studentas. Kelių šimtų milijonų žmonių politinis darinys gali tik tiek. Tai ir yra pabaigos ženklas“, – teigė jis.

Nepaisant kritikos bei niūrių ES ateities scenarijaus prognozių, profesorius nuogąstavo, kad dabartiniai procesai, vykstantys ES, veda prie šios sąjungos žlugimo, kuri Lietuvai yra gyvybiškai svarbi.

„Europos sąjunga kaip politinis darinys Lietuvai visais atžvilgiais yra gyvybiškai svarbus. Garsusis šūkis, kad nepriklausykime niekam, būkime absoliučiai neutralūs, yra savižudybės forma“, – teigė jis.

Anot jo, priešingai negu didžiosioms ES valstybėms, ES griūtis geopolitinio saugumo atžvilgiu Lietuvai reikštų labai liūdną baigtį.