Bylą penktadienį nuspręsta grąžinti, pareiškėjui per nurodytą laiką nepatikslinus ieškinio, BNS pirmadienį informavo Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovė Aušra Pocienė.

Kita dalis R. Šukio ieškinio dėl VSD veiksmų pripažinimo neteisėtais yra gauta Vilniaus apygardos administraciniame teisme, tačiau posėdžio data šioje byloje dar nepaskirta, sakė šio teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

R. Šukys pernai kreipėsi į teismą dėl VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pateikto rašto, kuriame, jo teigimu, pateikta asmens garbę ir orumą žeminančių duomenų.

Jis teismo prašė pripažinti šiuos teiginius neatitinkančiais tikrovės, įpareigoti juos paneigti ir priteisti neturtinę žalą.

Ieškinį gavęs teismas įvertino, kad jo dalis dėl tikrovės neatitinkančių duomenų, kurie žemina pareiškėjo garbę ir orumą bei įpareigojimo juos paneigti, turėtų būti nagrinėjama Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Tuo metu byla dėl pripažinimo neteisėtais VSD veiksmus renkant ir paskleidžiant pažymoje informaciją, kuri, R. Šukio teigimu, yra klaidinga, bei dėl žalos priteisimo bus nagrinėjama administraciniame teisme.

„Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo specialioji teisėjų kolegija nusprendė, kad šioje byloje yra keliami skirtingos teisinės prigimties reikalavimai“, – BNS sakė Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė.

R. Šukys buvo kelių kadencijų Seimo narys (2000 – 2012 metais), 2006 – 2007 metais buvo vidaus reikalų ministru, 2008 – 2010 metais – Seimo pirmininko pavaduotoju, 2010 – 2012 metais dirbo sveikatos apsaugos ministru. R. Šukys buvo Liberalų ir centro sąjungos narys.

Seimo NSGK pateiktoje išslaptintoje informacijoje VSD mini R. Šukį kaip proceso dalyvį, kai koncerno „MG Baltic“ atstovai bandė daryti įtaką tuometinei Arūno Valinsko vadovautai Tautos prisikėlimo partijai ir siekė kontroliuoti nuo jos atskilusią frakciją.

VSD teigia, kad 2009 metais, atstatydinus iš Seimo vadovo pareigų A. Valinską, koncerno atstovai svarstė apie R. Šukį kaip galimą kandidatą į Seimo pirmininkus.

Pasak R. Šukio, informaciją rašę pareigūnai ją iškraipė, be to, padarė faktinių klaidų.

Jis taip pat neteisingais vadina VSD teiginius apie jam koncerno darytą įtaką būnant sveikatos apsaugos ministru. Eksministras minimas kaip asmuo, kuriam bandyta daryti poveikį koncernui siekiant statybų pirkimų sveikatos įstaigose.

VSD pažymoje išsakytus teiginius „MG Baltic“ taip pat siekia paneigti teismuose, VSD teiginius ginčijo ir Liberalų sąjūdis, Konkurencijos tarybos vicepirmininkas Elonas Šatas.

Teisme taip pat nagrinėjama baudžiamoji politinės korupcijos byla, kurioje įtarimai pateikti keliems politikams bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė kyšius ar tarėsi dėl jų su R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose. Kaltinamieji įtarimų nepripažįsta ir sako, kad tyrimas vykdytas tendencingai.