„Man buvo svabu šią istoriją išgirsti iš pareigūnės lūpų, išgirdau ir žmoniškai galiu pasakyti, kad man asmeniškai bent didžioji dalis šios istorijos pasirodė įtikinama ir aš patikėjau jos versija, – po pokalbio su Lukiškių prižiūrėtoja sakė E. Jankevičius. – Aišku, ikiteisminis tyrimas (dėl grasinimų nužudyti – DELFI) vyks, rezultatai parodys, bet čia kalbu daugiau kaip žmogus, iš žmogiškosios pusės, kaip man pasirodė. Kai bus sudėlioti faktai, imsimės aiškių veiksmų.“

Ministras pabrėžė, kad tokiais metodais, kokiais anksčiau dirbo Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnai, „dirbti negalima“.

„Reikia pasakyti, kad mes pakeitėme vadovybę, vadovas dar praėjusiais metais, mano paragintas, atsistatydino ir dabar dirba kita vadovė, pareigūnė priekaištų naujai vadovei neišsakė, kaip tik paminėjo, kad naujoji vadovė verta pasitikėjimo, – sakė E. Jankevičius. – Visa ši istorija yra sudėtinga ir paini, mes būtinai paviešinsime visas detales, kai tik baigsis ikiteisminis tyrimas.“

Ministras pabrėžė, kad L. Kalinauskaitė neprašė jokios pagalbos, tačiau jai buvo pažadėta ne tik parama, bet ir saugumas. „Man pasirodė, kad žmogus yra labai įskaudintas, susijaudinęs, matyt, nepratęs prie viešumo, net neramus, išsigandęs, garantuojame jai visokeriopą saugumą ir paramą – niekas nesityčios, nebus kreivų šypsenėlių, vyks ikiteisminis tyrimas ir bendravimas bus dalykiškas“, – sakė E. Jankevičius.

Anot jo, pareigūnė pokalbio metu baiminosi, kad „galbūt bus išmesta iš darbo, galbūt bus paniekinta, pasišaipyta iš jos.“

Tuo metu Lukiškių TIK vadovas Viktoras Davidenko sakė, kad priekaitų L. Kalinauskaitei neturi ir ji yra vertinama kaip darbuotoja. „Iškvietėm Laurą ir pravedėm su ja prevencinį pokalbį, nenoriu atskleist to pokalbio, aišku, jis nebuvo pats maloniausias – buvo šnekėta apie rizikos faktorius, kurie gali kaip jaunai pareigūnei iškilti darbe“, – sakė jis.

Apsaugos ir priežiūros skyriuje prižiūrėtoja nuo praėjusių metų birželio dirbanti L. Kalinauskaitė praėjusią savaitę DELFI atskleidė, kad dar besimokydama Kalėjimų departamento Mokymo centre iš tuomečio Imuniteto skyriaus viršininko Gintaro Zaveckio ir kitų pareigūnų sulaukė pasiūlymo tapti slapta bendradarbe – jai būtų reikėjo surinkti kuo daugiau informacijos iš Lukiškėse įkalintų Kauno „kamuolinių“ ir „Pravieniškių mafijos“ nusikalstamo susivienijimo narių. Kai pareigūnė atsisakė, sulaukė spaudimo, jai buvo pagrasinta, kad jos karjera kalėjimų sistemoje greitai baigsis.

Spalio 23 d. L. Kalinauskaitę pasikalbėti pasikvietė Imuniteto skyriaus pareigūnai, kurie pareiškė, jog apie ją turi kompromituojančios informacijos – esą ji nuteistiesiems įnešė narkotikų. Tai esą jiems patvirtino patys kaliniai. L. Kalinauskaitė teigė, kad šie liudijimai buvo išgalvoti, o jais remiantis ši buvo verčiama išeiti iš darbo.

Praėjusių metų pabaigoje L. Kalinauskaitė sulaukė grasinimų – jai į tarnybinį telefono numerį, kurį turėjo tik Lukiškių TIK pareigūnai, paskambino vienas nuteistasis ir grasino susidoroti. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, šiuo metu Marijampolės pataisos namuose atliekančiam nuteistajam yra pareikšti įtarimai.

Praėjusį penktadienį apie atsistatydinimą iš Kalėjimų departamento vadovo pareigų pranešė Robertas Krikštaponis.