Šiomis pataisomis, priešingai nei M. Puidoko siūlymais, nesiūloma keisti smurto sąvokos, tačiau siūloma griežtinti vaikų paėmimo iš šeimų tvarką.

Pagal pranešimą spaudai, pataisomis siūloma sukonkretinti nepriežiūros sąvoką, įvardijant ją kaip tyčinį tėvų ar kitų vaiko atstovų veikimą arba neveikimą. Jomis praplečiama ir vaiko laikinosios priežiūros samprata, kuri apibrėžiama kaip visuma veiksmų, užtikrinančių vaiko raidos svarbiausiųjų poreikių tenkinimą, tėvams ar kitiems vaiko atstovams išlaikant teises ir pareigas.

„Pataisos numato pagalbos vaikui ir šeimai viršenybę prieš baudžiamąsias priemones. Todėl grupės parlamentarų siūlomose pataisose numatytas įpareigojimas valstybinių institucijų, atsakingų už vaiko teisių apsaugą, atstovams atidžiau nagrinėti krizinius atvejus šeimose. Pataisos įpareigoja tarnybas ne tik aiškintis, ar vaiko sveikatai ir gyvybei negresia pavojus, bet ir nustatyti, kokios pagalbos reikia vaikui ir šeimai, kad būtų tinkamai užtikrinti vaiko teisių saugomi vaiko interesai“, – sako vienas iš pataisų iniciatorius Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

Pagal pataisas, tik nepavykus visoms įmanomoms prevencinėmis ir kompleksinės pagalbos paslaugomis ir priemonėmis išsaugoti vaiko šeimoje ir nustačius, kad vaikui likus šeimoje būtų padaryta didesnė žala iš jos paimant, vaikas būtų atskiriamas nuo tėvų ir kitų atstovų.

DELFI primena, kad Seimui yra pateiktos ir „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pataisos, taip pat savo siūlymus yra pateikusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.