„Kalbos apie Europos kariuomenę neturi pagrindo ne tik todėl, kad niekas nežino, kas tai yra, bet ir visiškai be jokios priežasties sukelia nepasitenkinimą ir nepasitikėjimą už Atlanto (...) ir įneša dar daugiau sumaišties, kurios, mūsų įsitikinimu, neturėtų būti“, – žurnalistams Trakų rajone po kasmetinio saugumo politikos ekspertų „Sniego susitikimo“ sakė ministras.

Taip jis kalbėjo Vokietijos ir Prancūzijos lyderiams praėjusių metų pabaigoje paraginus kurti Europos kariuomenę, kuri papildytų NATO.

Angela Merkel ir Emmanuelis Macronas argumentuoja, kad Donaldo Trumpo vadovaujamos JAV atsitraukia nuo Europos reikalų ir jai reikia pačiai pasirūpinti saugumu nuo Rusijos.

Nerimą tarptautinėje bendruomenėje sukėlė ir pastarieji D. Trumpo pareiškimai, kad iš Sirijos ir Afganistano atsitraukianti JAV atsisako „pasaulio policininko“ vaidmens.

L. Linkevičius tvirtino besitikintis, kad JAV išliks aktyvi veikėja globalioje politikoje.

„Didžiausia pasaulio ekonomika, didžiausia galbūt ir saugumo potencialą turinti valstybė, be abejo, negali būti abejinga įvykiams visame pasaulyje“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, emociniai pareiškimai ar „tviterio žinutės (...) neturėtų nustelbti visumos, bendro strateginio paveikslo“, kad NATO yra sėkmingiausias ir gerai subalansuotas karinis Aljansas.