Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigia, kad apie atsistatydinimą R. Krikštaponis pranešė dar praėjusią savaitę, nors penktadienio, sausio 4-osios, vakarą Kalėjimų departamentas susirinko į tradicinį metų aptarimą ir ateities planų sudėliojimą.

Tiesa, susirinkimas vyko neformalioje aplinkoje – prabangioje sodyboje Trakų rajone.

DELFI žurnalistų viešnage sodyboje nustebinti Kalėjimų departamento vadovai tikino, kad susitikimą susiorganizavo už savus pinigus, net atvyko ne darbiniais, o asmeniniais automobiliais, tačiau ne visi jų žodžiai buvo tiesa.

Departamento atstovės teigimu, susirinkimas neformalioje aplinkoje buvo organizuotas norint įgyvendinti „komandinio darbo formavimo principus“.

Neformalioje aplinkoje svarstė svarbius ateities klausimus

Į sodybą Trakų rajone Kalėjimų departamento vadovai susirinko praėjusio penktadienio popietę. Vakarop lauke kūrenosi kubilas, o viduje virė darbinis susirinkimas. Prie dokumentais apkrauto stalo sėdėjo vienuolika Kalėjimo departamentui pavaldžių įstaigų direktorių, buvo įjungtas diktofonas.

Atvykusiems DELFI žurnalistams vadovai teigė, kad susitikimą susiorganizavo iš savų lėšų, o pasidomėjus, ar dažnai vadovai susirenka aptarti darbinių reikalų už savas lėšas, Vilniaus pataisos namų direktorius Arvydas Ižička tikino, kad tai pirmas kartas. Tiesa, pirmas už savas lėšas, tačiau susitikimai ir aptarimai, jų teigimu, vyksta kasmet.

„Tai nėra tarnybinė komandiruotė, įstaigų vadovai gali susirinkti, dalyvauti, savo klausimus spręsti“, – DELFI teigė susirinkime dalyvavęs A. Ižička.

Arvydas Ižička (viduryje)

Pasidomėjus, kokie klausimai buvo svarstomi už asmenines lėšas surengtame darbiniame susitikime, A. Ižička teigė, kad ne visa informacija gali būti viešinama. „Yra informacijos, kuri neviešinama, kad nebūtų kažkokios opinijos ar dar kažko. Mes galbūt svarstome, kokie bus įstatymų pakeitimai, naujas statutas ir visa kita. Tai liečia tik mus“, – kalbėjo Vilniaus pataisos namų direktorius.

„Daug įstatymų pasikeitė, naujas Vidaus tarnybos statutas. Reikia apsitarti, kad įstaigos vienodai jas supratų, vienodai vykdytų. Iki 2018 metų visi dirbo savaip, o dabar norime sulyginti, padaryti viską, kad būtų vienodai. Ir darbo apmokėjimas, ir viršvalandžiai“, – apie susirinkime aptartus klausimus kalbėjo susirinkimui vadovavęs Kalėjimų departamento direktorius R. Krikštaponis.

Beje, būtent R. Krikštaponio vardu buvo išrašyta sąskaita už sodybos nuomą. Internete skelbiama, kad visos sodybos nuoma gali kainuoti apie 500 eurų, tačiau DELFI susisiekus su sodybos atstove, ši teigė, kad tiek vadovai tikrai nemokėjo, o sodybos tinklapyje nurodoma, kad kiekvienas užsakymas derinamas atskirai, tad kaina gali svyruoti.

Robertas Krikštaponis

Į susirinkimą vadovai atvyko iš Vilniaus, Kauno, Marijampolės Panevėžio, Pravieniškių, Alytaus ir Šiaulių. Tolimiausia kelionė vadovui iš Šiaulių – Sauliui Rajunčiui. Šiaulių tardymo izoliatoriaus direktorius tikino, kad net nepaisant ilgo atstumo, iki pietų buvo darbe, o vėliau sėdo į asmeninį automobilį ir atvyko į susitikimą.

Beje, jis vienintelis, pamatęs atėjusius DELFI žurnalistus, staigiu judesiu griebė gėrimo skardinę ir paslėpė ją po stalu. Vėliau viso pokalbio su žurnalistais metu skardinę laikė po stalu, suspaudęs tarp kelių.

Neslėpė – šventė tęsis per naktį

DELFI žurnalistų viešnagės sulaukę Kalėjimų departamento vadovai tikino, kad po susirinkimo pasiliks pasilinksminti.

Jau susirinkimo metu, ateinant į sodybos vidų, buvo matyti, kad lauke kūrenasi kubilas. Prieš įeinant į vidų pro langą buvo matyti, kad virtuvėlėje sukrautos vaišės (nors tuo metu, kai žurnalistai buvo viduje, vienas iš vadovų uždarė patalpos, kurioje sukrautos vaišės, duris).

Kalėjimų departamento vadovų posėdis

Išlydėdami žurnalistus vadovai prasitarė, kad šventė vakare tikrai bus – švęs vieno iš jų gimtadienį. Tiesa, nežinia, kurio. Sausio 9-ąją savo gimtadienį šventė Panevėžio pataisos namų direktorius Edvardas Norvaišas, o sausio 2-ąją – Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktorius Viktoras Davidenko.

Iš įvairių miestų susirinkę vadovai tikino, kad susirinko asmeniniais automobiliais ir liks nakvoti, nors paaiškėjo, kad ne visi automobiliai buvo asmeniniai. Du iš septynių patikrintų automobilių priklauso juridiniams asmenims.

Į susitikimą Marijampolės pataisos namų vadovas Regimantas Kavaliauskas atvyko su departamentui priklausančiu BMW. Antradienį DELFI susisiekus su R. Kavaliausku šis teigė, kad į susitikimą vyko darbiniu automobiliu todėl, kad išvyko iš karto po „darbinės dalies“. Jo teigimu, jis departamento vadovų linksmybėse nepasiliko.

Kalėjimų departamento vadovų posėdis

Beje, patikrinti automobilius prašė patys vadovai. Jie užtikrintai teigė, kad žurnalistai gali tikrinti visus numerius – visi automobiliai asmeniniai. Deja, paaiškėjo, kad ne visi.

Kalėjimų departamentas: siekė sukurti betarpišką, neformalią atmosferą

DELFI pasidomėjus, ar penktadienį, sausio 4-ąją, buvo numatytas koks nors oficialus Kalėjimų departamento vadovų susitikimas, departamento atstovė spaudai Simona Banėnienė teigė, kad negalėtų taip įvardyti.

„Kad oficialus toks, tai negaliu pasakyti, kad buvo, bet buvo priemonė, kurioje buvo susitikę vadovai“, – teigė S. Banėnienė.

Kalėjimų departamento vadovų posėdis

Paprašius patikslinti, kas yra ta įvardyta priemonė, S. Banėnienė pridūrė: „Joje buvo diskutuojama apie darbinius klausimus“. Paprašius dar kartą patikslinti, kokia forma buvo įgyvendinama ši minima priemonė, S. Banėnienė paprašė laiko pasitikslinti.

Kiek vėliau raštu patikslino, kad buvo organizuojamas susitikimas neformalioje aplinkoje, tačiau įstaigos lėšos nebuvo panaudotos. „2019-01-04 buvo surengtas Kalėjimų departamento prie LR TM ir pavaldžių įstaigų vadovų susitikimas dėl veiklos organizavimo bei įsigaliojusių teisės aktų pakeitimo įgyvendinimo neformalioje aplinkoje. Įgyvendinant komandinio darbo formavimo principus, siekiant sukurti betarpišką, neformalią atmosferą, susitikimas organizuotas ne darbo aplinkoje, įstaigos lėšos tam nebuvo naudotos“, – teigiama raštu atsiųstame Kalėjimų departamento paaiškinime.

Susitikimo akimirkos: