Su netikromis naujienomis Lietuvoje kovojantys specialistai sako, kad šįmet išpuoliai tęsis. Labiausiai nuogąstaujama dėl rinkimų.

Rusų propagandą demaskuojantis Ričardas Savukynas sako, kad jam didžiausią šypseną sukėlė paskelbta netikra naujiena, kad amerikiečiai ant Klaipėdos numetė atominę bombą, tačiau ši esą nesprogo.

„Mus varžo moralės jausmas, tas tiesos jausmas. Mes suprantame, kad negalima meluoti, turi būti teisingumas. Jų nevaržo šitie dalykai. Jie kaip tik sistemingai augina tokius žmones. Jeigu prisiminsim KGB, tai KGB būtent tokius metodus ir kūrė“, – pasakoja R. Savukynas.

Tarp didžiausią atgarsį 2018 metais sulaukusių netikrų naujienų dažnai vyravo nacizmo motyvai. Taikiniu ne kartą tapo Vokietija ir Lenkija. Kremliaus ruporai specialiose televizijos laidose diskutavo apie migrantų krizę.

Kaltinimų, susijusių su nacizmu, sulaukė Ukraina. Lapkritį vienoje Rusijos televizijoje diskusijos dalyviai skleidė melagingą informaciją, neva Ukraina laiko A. Hitlerį nacionaliniu didvyriu. Šią naujieną pasigavo ne vienas Kremliaus ruporas.

Kas sieja Harį Poterį ir A. Hitlerį? Garsiajam burtininkui tenka nusiimti smailią kepurę ir nulenkti galvą prieš A. Hitlerį – Kremliaus propagandininkai suskaičiavo, kad Latvijoje diktatoriaus knyga „Mein Kampf“ („Mano kova“) yra gerokai populiaresnė už H. Poterio nuotykius. Ne sykį rusų auditorijai platinta ir informacija nevykti į Baltijos šalis – neva šitaip patys rusai finansuoja nacius.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad vadinamųjų Kremliaus trolių veikla gali suaktyvėti socialiniuose tinkluose. Ypač prieš artėjančius rinkimus.