„Bylos buvo iškeltos dėl Advokatų profesinės etikos kodekso reikalavimų ir Advokatūros įstatymo pažeidimų. Tai procedūros pradžia. Dabar bus atliekamas šių drausminių bylų tyrimas, vėliau jos bus perduotos garbės teismui, jei, žinoma, bus surinkta pakankamai medžiagos ir tada bus sprendimas“, - sakė Advokatų tarybos pirmininkas Rimas Andrikis.

Anot jo, griežčiausias sprendimas, kurį gali priimti Advokatų garbės teismas, gali būti paskelbimas netekusiu galios advokato pripažinimą. Tokiu atveju advokatas negalėtų verstis advokato praktika. Paklaustas, ar yra galimybė po tokio Advokatų garbės teismo sprendimo grįžti į advokatūrą, R.Andrikis sakė, kad „net teistumai išnyksta“.

„Tarnybiniai ir kiti pažeidimai išnyksta taip pat. O Aukščiausiojo teismo nutartyje yra pasakyta, kad tokie pažeidimai turi išnykti po trijų metų“, - sakė R.Andrikis.

DELFI jau skelbė, kad Marijampolės prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, įtarimai yra pateikti S.Riabčiukui. Tyrimas pradėtas pagal Gintauto Zdanio skundą. Pradėjus tyrimą dėl S.Riabčiuko galimai nusikalstamos veikos, į teisėtvarkininkus kreipėsi ir daugiau Marijampolės gyventojų. Jie taip pat teigė buvę apgauti advokato.

Paklaustas, ar kitus galimus advokato nusižengimus įstatymams Advokatų taryba nagrinėjo, R.Andrikis teigė, kad buvo svarstomas tik Zdanių skundas. „Mes nesame ikiteisminio tyrimo institucija, todėl tokiais dalykais užsiima prokurorai“, - sakė R.Andrikis.

S.Riabčiukas po Advokatų tarybos posėdžio buvo nekalbus. Jis spruko nuo žurnalistų neatsakęs nė į vieną klausimą.

„Niekaip nevertinu tarybos sprendimo“, - po posėdžio sakė advokato sūnus A.Riabčiukas. Anot jo, posėdis yra konfidencialus ir rezultatai taip pat konfidencialūs. Paklaustas, ar grąžins pinigus Zdaniams, A.Riabčiukas atsakė, kad niekam jis neskolingas, o skolingi jam yra Zdaniai.

„Tai didžiausias absurdas pasauly!“ - teigė G.Zdanys. Jis tikisi, kad viskas bus įvertinta teisiškai, o po ikiteisminio tyrimo paaiškės tiesa. Jis įsitikinęs, kad tada advokatai kalbės kitaip.

DELFI primena, kad S.Riabčiukas įtariamas 250 tūkst. litų pasisavinimu iš Gintauto ir Vilmos vaikams, kurie buvo tik pagimdyti nudeginti ligoninėje, priteisto kompensacijos. Ligoninė už 2001 metų gruodžio 30 d. gimusiems dvyniams Laurynui ir Martynui padarytą neturtinę žalą buvo sumokėjusi pusę milijono litų. Ši suma buvo priteista posėdžiuose Zdanius atstovaujant advokato padėjėjui A.Riabčiukui.

Tačiau, kaip teigia G.Zdanys, advokatas S.Riabčiukas patarė pinigus pervesti į ne į vaikams atidarytą sąskaitą, tačiau į sūnaus depozitinę sąskaitą. Esą šitaip galima išvengti mokesčių valstybei. „Dabar išsiaiškinome, kad tokių mokesčių mums nebūtų reikėję mokėti. Tačiau aš tikėjau Stanislovu, nes jį laikiau savo draugu. Mes kartu švęsdavome. Draugavome šeimomis. Dabar supratau, kad blogai gyvenime turėti gerą draugą“, - DELFI sakė G.Zdanys.

Anot jo, kai pinigai buvo pervesti, S.Riabčiukas maiše grynais jam atvežė 250 tūkst. litų, o likusios sumos negrąžino. Dėl to dabar tyrimą ir atlieka Marijampolės rajono apylinkės prokuratūra.

Savo ruožtu S.Riabčiukas Advokatų tarybai įteikė raštą, kuriame teigia, kad birželį G.Zdaniui atidavė 250 tūkst. litų, o kitą dieną tiek pat jo žmonai Vilmai. „Aš savo žmona pasitikiu. Mes tiek daug iškentėjome, kai buvo nudeginti vaikai. Todėl labai skaudu girdėti tokį melą“, - taip S.Riabčiuko kontrargumentus pavadino G.Zdanys.

Jo žmonai 2001 metų gruodį pagimdžius neišnešiotus naujagimius, akušerė ir gydytoja juos paguldė ant per karštų termoforų. Po kelių minučių buvo pastebėta, kad juose buvęs per karštas vanduo stipriai nudegino kūdikius. Vienas berniukas apdegė 14 proc., o kitas – 20 proc. kūno. Po kelių sudėtingų odos persodinimo operacijų, dabar vaikai auga normaliai.