Telšiškių „namu vaiduokliu“ pramintas 4 aukštų plytinis daugiabutis Ryškėnų kaime – avarinės būklės: išdaužyti langai ir sutrūkinėjusios sienos. Pusę šio pastato, kuriame yra 12 butų, Telšių rajono savivaldybė pirko iš buvusio mero Danieliaus Rupšio socialiniams būstams įrengti. Opozicija įtaria neskaidrų sandorį ir teigia, kad už butus gerokai permokėta.

„Savivaldybė nupirko už 96 tūkst. eurų. Nors aukcione buvo pardavinėjamas tas namas už 37 tūkst. eurų. Aukcione nieks nepirko ir nepardavė, nes griuvėsių niekas nenori pirkti. Aišku, įžvelgiu korupcijos apraiškų. Aš manau, kad tai yra paprasčiausias kyšis“, – sakė Telšių rajono savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius.

Apleistame name nupirkti butus 2016 m. savivaldybei pasiūlė pats savininkas, Telšių rajono savivaldybės tarybos narys, tuomet jau buvęs meras Danielius Rupšys. Dviejų merų sandorį palaimino dauguma Telšių rajono politikų, balsavę už avarinės būklės būstų pirkimą. Pastarosiomis dienomis su D. Rupšiu susisiekti nepavyksta, o balsavime dalyvavęs dabartinis meras nieko blogo neįžvelgia.

„Neįžvelgiu jokių čia apraiškų kažkokiems negeriems dalykams. 2016 m. buvo įsigytas šitas nekilnojamasis turtas. Jo vertę nustatė turto vertintojai – tai Registrų centro turto vertintojai. Neturiu pagrindo jais nepasitikėti“, – kalbėjo Telšių rajono meras Petras Kuizinas.

Opozicijos manymu, už 100 tūkst. eurų buvo galima nupirkti 7 tvarkingus butus Telšių mieste. Šiuo metu socialinio būsto laukia apie 160 Telšių rajono šeimų, ir eilė kasmet ilgėja.

„Dabar žmonės laukia eilėje. Butų nėra, pinigų nėra. Pinigai iššvaistyti. Namas sušalęs, persprogęs, pamatai paplauti. Jis turi būti nugriautas. Mes dar sumokėsim pinigus už to namo nugriovimą“, – sakė A. Bacevičius.

Apleistas pastatas iki šiol tuščias. Telšių valdžia jį ketino remontuoti už europines lėšas. Centrinės projektų valdymo agentūros prašyta leisti pinigus, skirtus socialiniams būstams pirkti panaudoti namo rekonstrukcijai. Tačiau agentūra projekto keitimui nepritarė.

Dabar namą vaiduoklį gali tekti remontuoti iš savivaldybės biudžeto, kuris, pasak tarybos narių, ir taip skylėtas.

Pastato rekonstrukcijai, skaičiuojama, reikėtų maždaug 630 tūkst. eurų.