Mokslininkai neatmeta galimybės, kad pirmąjį 2019 m. mėnesį Lietuvą aplankys ir sniegas.

„Sausio mėnesį Lietuvoje stiprių orų anomalijų nenumatoma, stipresnis šaltis (iki –10 °C ir žemiau) labiau tikėtinas pirmąjį sausio dešimtadienį, tačiau didesnio šilumos antplūdžio taip pat nelaukiama iki pat sausio pabaigos. Tai sudarys sąlygas išsilaikyti, arba iš naujo susidaryti sniego dangai ateinantį mėnesį – šiuo metu sniego beveik neliko pajūryje ir kai kuriuose pietiniuose rajonuose“, – rašoma Hidrologijos ir klimatologijos katedros socialinio tinklo paskyroje.

Kaip teigiama įraše, klimatologai šiuo metu stebi temperatūrą apatiniuose ir viduriniuose poliarinės stratosferos sluoksniuose, 20- 30 kilometrų aukštyje. Metų sandūroje šiuose sluoksniuose temperatūra nukrenta net iki –85 °C – -93 °C. Šiuo metu hidrologai apatiniuose ir viduriniuose stratosferos sluoksniuose fiksuoja –65 °C – -73 °C temperatūra. Ką tai reiškia?

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kodėl mums turėtų rūpėti temperatūros kaita tokiame dideliame aukštyje ir ne mūsų platumose. Ji tokia žema todėl, kad labai šaltas ir sausas oras poliarinėje stratosferoje cirkuliuoja taip vadinamo cirkumpoliarinio sūkurio (su centru ties šiaurės poliumi) sistemoje. Sūkurio kraštai siekia vidutines platumas ir, jeigu šis sūkurys simetriškas poliaus atžvilgiu, tai žiemos orai vidutinėse ir subtropinėse platumose yra artimi klimato normai. Jeigu sūkurys pasislenka link žemyno (Šiaurės Amerikos ar Eurazijos) – tai lemia ilgalaikes oro temperatūros ir kritulių anomalijas“, – aiškina mokslininkai.

Šiuo metu, pasak mokslininkų, sūkurio centras yra virš Arkties, tačiau prognozuojama, kad sausio pirmoje pusėje palaipsniui turėtų persistumti virš Eurazijos šiaurinės dalies.

„Tokie epizodai vadinami staigiais poliarinės stratosferos pašiltėjimais, o kad procesas jau prasidėjo, rodo ir gan staigus vidutinės oro temperatūros padidėjimas 30 – 45 km aukštyje: per paskutines 5 paras ji tapo aukštesnė už normą 15 – 20 °C“, – rašoma įraše.

Tiesa, klimatologai turi ir prastų žinių – pasidžiaugę baltomis Kalėdomis, Naujuosius metus sutikti turėsime be sniego, o žiūrėti fejerverkų gali tekti eiti ir su skėčiais, tačiau iškart po Naujųjų viskas kardinaliai pasikeis, galimos pūgos.

„Nuo Atlanto nešama šiluma ir drėgmė Lietuvoje, greičiausiai, laikysis iki pat Naujųjų pradžios. Tačiau nuo sausio antros dienos dėl gilaus ciklono atkeliaujančio iš šiaurės vakarų – plūstels žiemiški orai su žvarbiu šiaurės vakarų vėju, vietomis su pūga. Kitos savaitės pabaigoje vėl numatomas atlydys. Gausiausių kritulių zona aplenks mūsų regioną.

Santykinai didelis kritulių kiekis numatomas ir rytiniame Viduržemio jūros regione – Turkijoje, Graikijoje, Kipre, Libane ir Izraelyje. Kalnuotose vietovėse tai padidins sniego lavinų, o pakrančių regionuose – staigių poplūdžių tikimybę. Paskutinėmis metų dienomis aktyvūs ciklonai iš Meksikos įlankos keliaus per pietrytinę ir centrinę JAV dalį, todėl smarkios liūtys (Apalačų kalnuose gausus sniegas) numatomos Alabamos, Tenesio, Luizianos ir Džordžijos valstijose, dar ir didelė tornadų tikimybė (dėl didelių oro temperatūros ir drėgmės kontrastų). Tornadai arba viesulai gana įprastas reiškinys žiemą JAV pietuose, jie paprastai silpnesni už pavasarinius, kurie siaučia Vidurio Vakaruose, tačiau dažnai būna užmaskuoti frontinių debesų ir kritulių, todėl netiksliai nuspėjami“, – prognozuoja mokslininkai.

DELFI primena, kokių orų tikėtis artimiausiomis dienomis.

Penktadienis prognozuojamas debesuotas, pragiedruliai – tik labai reti. Daug kur sulauksime negausių kritulių, vietomis palynos. Išsilaikys rūkas, pūs 5–10 m/s šiaurės vakarų vėjas, temperatūra šalies rytuose laikysis apie 0, vakarinėje šalies dalyje – iki 5 laipsnių šilumos.

Šeštadienį žymesnių orų permainų nenumatoma. Daug kur – negausūs krituliai, nestiprus vėjas pasisuks iš pietų-pietvakarių. Vakare kai kur formuosis plikledis. Šeštadienio naktį temperatūra laikysis apie 1–4 laipsnius šilumos, kai kur galimas 1 laipsnis šalčio. Dieną numatoma teigiama temperatūra – iki 5 laipsnių šilumos.

Sekmadienį kritulių bus daugiau. Kai kur – lietus, šlapdriba, vietomis galima lijundra. Vėjas pūs iš vakarų, kai kur – iš šiaurės vakarų. Naktį temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 šilumos. Dieną – 0–5 laipsniai šilumos.