Beveik 20 metų patirtį sukaupusi slaugytoja (moteris nesutiko atskleisti savo vardo ir pavardės – DELFI) teigia, kad jos atlyginimas toli gražu nėra toks, apie kurį viešai kalba direktorius A. Pamerneckas. Ji teigia, kad ir atmosfera ligoninėje nėra maloni, o dažnas slaugytojas vis garsiau pasvarsto apie galimybę keisti darbą.

Slaugytojos teigimu, darbo krūviai tokie dideli, kad naktimis pacientai turi laukti jiems reikalingos skubios pagalbos, o apie etatų didinimą nėra nė kalbos.

Direktorius džiaugėsi atlyginimais ir darbo optimizavimu

„Gydytojai – daugiau kaip 1900 eurų, slaugytojai – daugiau 1000 eurų „ant popieriaus“. Tai turbūt vieni didžiausių tarpstacionarinių įstaigų atlyginimai, akivaizdžiai – daugiau nei vidurkis šalyje. Tuo tikrai džiaugiamės“, – viešėdamas laidoje „DELFI Diena“ kalbėjo A. Pamerneckas.

Direktoriumi 2013 metais tapęs A. Pamerneckas vos per metus pasiekė neįtikėtinų rezultatų. Įstaigos finansinis rezultatas prieš jam pradedant eiti direktoriaus pareigas buvo -8 mln. eurų, o po metų jau buvo +5 mln. Jo teigimu, tokio rezultato pasiekė optimizuodamas darbą, o ne mažindamas kolektyvą.

„Personalo nemažinome, tik perskirstėme, optimizavome, analizavome, kur kokie srautai. Nes jie labai svyruoja: savaitgaliai, naktis, diena – į šiuos dalykus gilinomės“, – kalbėjo A. Pamerneckas.

Ligoninėje dirbanti slaugytoja DELFI teigė, kad darbuotojų perskirstymas išties vyko, tačiau ne visus direktoriaus žingsnius ji vertina teigiamai. Esą anksčiau vienai slaugytojai tekdavo apie dešimt ligonių, o dabar net sunkiausios priežiūros reikalaujančių pacientų skyriuje dirbančioms slaugytojoms vienu metu tenka prižiūrėti net 25 ligonius.

Slaugytoja įvardijo savo ir kolegų atlyginimus

„Dirbu viename sunkiausių skyrių, kuriame yra aukščiausias apmokėjimas. Mano atlyginimas „ant popieriaus“ – 900-950 eurų, priklauso nuo mėnesio, – teigė slaugytoja. – Kalbama labai gražiai, bet mūsų atlyginimo pastovioji dalis siekia apie 600 eurų. Visa kita – kintamoji dalis, t.y. koeficientai už sudėtingumą, stažą, išsilavinimą.“

Slaugytoja teigė, kad gydytojams ir slaugytojams šįmet gegužę pakėlus atlyginimą, ta dalis buvo mokama iš rezervinio fondo, kuris perskaičiuojamas kiekvienų metų pradžioje. „Gali būti, kad mes jos (pridėtinės dalies, kuri mokama iš rezervinio fondo – DELFI) nebeturėsime“, – teigė slaugytoja ir pridūrė, kad apie galimą kitų metų fondą kalbų dar nebuvo.

Moters teigimu, daugiau nei 1000 Eur atlyginimą galimai gali gauti tik kitame skyriuje dirbantys medikai. „Algimantas Pamerneckas teigia, kad slaugytojų atlyginimai – daugiau 1000 eurų „ant popieriaus“, bet iš tikrųjų tiek negauna. Tiek gauna nebent priėmime dirbantys darbuotojai. To darbo sąlygos – vienos iš sunkiausių, – teigė slaugytoja. – Ten labai trūksta darbuotojų, todėl atlyginimus pakėlė tiek, kiek galėjo. Nori bent atlyginimu pritraukti personalą.“

Pokalbis su RVUL direktoriumi laidoje „DELFI Diena“:

DELFI kalbinta moteris teigė, kad jos atlyginimas, palyginus su kolegų, yra nemažas, nes ji jau yra sukaupusi nemenką darbo stažą. „Mūsų atlyginimas priklauso nuo skyriaus, tai galima sakyti, kad jis svyruoja nuo 800 iki 1000 „ant popieriaus“. Priklauso, ar dirbi dienomis, ar dirbi naktimis. Yra tokių, kurios gauna mažiau nei 800 „ant popieriaus“, jei dirba nesunkiame skyriuje, tik dienomis ir trūksta stažo, – vardijo slaugytoja. – Už naktinius budėjimus mes gauname papildomai.“

Slaugytoja
Algimantas Pamerneckas teigia, kad slaugytojų atlyginimai – virš 1000 eurų „ant popieriaus“, bet iš tikrųjų tiek negauna. Tiek gauna nebent priėmime dirbantys darbuotojai. To darbo sąlygos – vienos iš sunkiausių.

Slaugytojos teigimu, rajonuose dirbantys kolegos uždirba mažiau, tačiau Vilniuje, anot jos, tai tikrai ne didžiausi atlyginimai. „Santariškių ligoninėje tikrai gauna daugiau. Galima žiūrėti statistiką, bet ji gali būti iškreipta. A. Pamerneckas sako vieną statistiką, aš – kitą. Bet aš dirbu viename iš sunkiausių skyrių, ir mano atlygis yra 900-950 Eur „ant popieriaus“. Tai vienas iš aukščiausių atlyginimų mūsų ligoninėje. Kolegė dirba Santariškėse, ji gauna daugiau. Jos patirtis mažesnė, bet pas juos atlyginimas yra didesnis, nes kai kėlė atlyginimus iš rezervinio fondo, jiems pakėlė daugiau, kiek aš žinau“, – kalbėjo slaugytoja.

Darbo sąlygos netenkina

A. Pamerneckas RVUL direktoriaus pareigas pradėjo eiti prieš penkerius metus. Vos tapęs direktoriumi jis ėmėsi permainų, kurios į teigiamą pusę pakeitė finansinę ligoninės situaciją, tačiau slaugytoja teigia, kad kolektyvui permainos nepatiko.

„Vos atėjus Pamerneckui, kai jis pradėjo eiti direktoriaus pareigas, prasidėjo etatų mažinimai, ypač slaugytojų. Etatai buvo mažinami, o krūvis išliko toks pats. Šiuo metu labai trūksta personalo, – teigė slaugytoja. – Personalo trūksta, o niekas neateina dirbti dėl didelių krūvių ir mažų atlyginimų.“

Slaugytoja įvardijo, kad jų darbo krūvis neatitinka reikalavimų: „Vienai slaugytojai, dirbant skyriuje, kur priimami ir planiniai, ir skubūs ligoniai, dienos metu atitenka net dvidešimt penki pacientai. Tai visiškai neatitinka jokių higienos normų“.

Jos teigimu, prižiūrimų pacientų skaičius svyruoja. „Tam tikruose skyriuose nakties metu vienai slaugytojai tenka 15-25 pacientai, – įvardijo slaugytoja. – Būna tokių situacijų, kad tie ligoniai paliekami vieni su padėjėja iš kito skyriaus. Ji lieka su jais pusvalandį, kol slaugytoja lydi pacientą į ar iš operacinės. Jeigu tuo metu kas nors nutiktų skyriuje likusiems pacientams, pagalba jiems vėluotų.“

Naujokų mažai, o senbuviai laukia geresnių laikų

Slaugytoja teigė, kad naujokų jų gydymo įstaigoje nėra daug. „Naujų darbuotojų yra labai mažai, o sena karta dirba ir dirba, tikisi, kad rytoj bus geriau. Keičiasi valdžia, tai tikimės, kad kažkas pasikeis. Gal krūviai sumažės“, – kalbėjo slaugytoja.

Jos teigimu, keliuose skyriuose situacija yra kritinė. „Kai kuriuse skyriuose personalo, slaugytojų ir padėjėjų, trūkumas yra 30-40 procentų. Ten, kiek žinau, bandant įkalbėti pasilikti, kėlė atlyginimus. Tiesiog norėdami išlaikyti personalą, nes būtent tuose skyriuose viena slaugytoja ir dirba su 25 pacientais“, – kalbėjo slaugytoja.

Slaugytoja
Naujų darbuotojų yra labai mažai, o sena karta dirba ir dirba, tikisi, kad rytoj bus geriau.

Ji įvardijo, kad įprastai slaugytoja turėtų dirbti su 2-10 pacientų. „Jei reanimacijos skyrius, tai vienai slaugytojai tenka 2-3 pacientai, jei skyrius – 6-7, iki 10. Jei daug vaikštančių, jie nėra sunkūs, tai vienai slaugytojai galima ir su 10 pacientų susitvarkyti“, – kalbėjo slaugytoja. Jos teigimu, nakties metu šiuo metu 54 pacientams tenka 2 arba 3 slaugytojos.

Beje, jos teigimu, ligoninėje yra įsivyravę nuostatai, kad slaugytojos negali iš sunkesnio skyriaus lengvai pereiti dirbti į lengvesnį. Esą norint pereiti reikia išeiti iš darbo ir vėl konkurso būdu patekti į darbą lengvesniame skyriuje. Priešingas darbuotojų judėjimas nedraudžiamas, tačiau, anot slaugės, nėra norinčių dirbti sunkesnėmis sąlygomis.

Vieni skyriai sumažėjo, kiti padidėjo

Prieš penkerius metus direktoriumi tapęs A. Pamerneckas ėmėsi personalo pertvarkos. Jo teigimu, personalas nebuvo sumažintas, tik perskirstytas, tačiau slaugytoja teigia kiek kitaip.

„Prieš kelerius metus, kai jis atėjo į valdžią, buvo sumažinti etatai. Žinau, kad buvo sumažinti operacinio bloko etatai, slaugytojų skaičius sumažėjo, o, kiek man žinoma, naujų slaugytojų neatėjo, nes padidėjo krūviai ir jie mato, kad atlygis toks pats, o krūvis – vis didesnis, – teigė slaugytoja. – Žinau, kad padidėjo administracinio bloko personalo skaičius. Buvo infekcijos kontrolės tarnyba, kur buvo trys ar keturi etatai, dabar jie trigubai išaugo. Nežinau, gal verta.“

Vis dėlto, jos teigimu, didžiausius skirtumus ji įžvelgia sumažėjusiame slaugytojų sektoriuje ir išaugusiame administraciniame sektoriuje.

Algimantas Pamerneckas

Atmosfera slogi

Slaugytoja teigia, kad pastaruoju metu ligoninėje tvyro slogi nuotaika. „Kolegos jaučiasi blogai, jaučiasi nusivylę, nes krūviai didėja, – teigė slaugytoja. – Personalas nori, kad problemos būtų sprendžiamos, bet problemos nesprendžiamos, dirbama dideliais krūviais už tokį patį atlygį.“

Jos teigimu, dauguma svarsto apie galimybę keisti darbą. „Kiekvienas apie tai galvoja, – teigė pašnekovė. – Apie tai kalbama, tik ta senoji karta vis laukia, kad gal įvyks pokyčiai, gal kažkas pasikeis. Planuojama, kad ateis nauja direktorė, gal ji kažką pakeis (A. Pamernecko kadencija eina į pabaigą, todėl dar vasarą buvo išrinkta nauja vadovė J. Kutkauskienė. Ji pareigas turėtų pradėti eiti tik patvirtinus jos patikimumą- DELFI).“

Kaip ji vertina direktoriaus A. Pamernecko vadovavimą? „Pasidarė blogiau. Bent jau kolegoms pasidarė blogiau. Nors taip, atlyginimas kažkiek augo, tačiau neproporcingai krūviams, – tikino slaugytoja. – Ir atmosfera nėra labai gera, nes pats A. Pamerneckas per susirinkimus nerodo pagarbos slaugytojoms, laiko jas tik pagalbiniu personalu. Jų etatų yra sumažinta iki minimumo, nors jos yra labai reikalingos.“

Slaugytoja taip pat aiškino, kad trūksta ir slaugytojų padėjėjų, todėl slaugytojoms tenka perimti paprastai jų daromus darbus – ir pervežti ligonius, ir palydėti juos iki tualeto, ir padėti susitvarkyti, o kartais, kai naktį tenka prižiūrėti 20-25 pacientus, slaugytojos nespėja daryti savo tiesioginių darbų.

RVUL atsakė ne į visus klausimus

DELFI susisiekus su RVUL direktoriumi A. Pamernecku, šis paprašė klausimus pateikti raštu. Į klausimus raštu atsakė Dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Justina Petravičienė.

DELFI domėjosi, ar slaugytojoms iš tiesų tenka per didelis darbo krūvis, kiek pacientų tenka vienai slaugytojai ir pan., tačiau atstovė atsakė tik į tuos klausimus, kuriuose buvo kalbama apie atlyginimą.

„Visa informacija, susijusi su darbuotojų darbo užmokesčiu, yra skelbiama viešai tiek Ligoninės interneto svetainėje, tiek Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėje, kiekvieną mėnesį pateikiama Vilniaus teritorinei ligonių kasai. Tai sudaro galimybę palyginti, analizuoti darbo užmokesčio dydį, pokyčius šalies gydymo įstaigose“, – teigė J. Petravičienė.

Jos teigimu, darbo užmokestis visiems Ligoninėje dirbantiems darbuotojams apskaičiuojamas vadovaujantis Darbo apmokėjimo tvarka, kuri yra suderinta tiek su Ligoninėje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis, tiek su Ligoninės Stebėtojų taryba.

„Darbuotojo darbo užmokesčio dydį lemia atliekamo darbo sudėtingumas, darbo stažas, įgytas išsilavinimas, darbuotojo darbo grafikas“, – įvardijo ir slaugytojos žodžius patvirtino J. Petravičienė.

Slaugytoja taip pat kalbėjo apie rezervinį fondą, J. Petravičienė patikslino, kaip paskirstomos šios lėšos: „Kalbant apie darbo užmokesčio didinimą iš rezervo fondo lėšų, pažymėtina, kad šios lėšos skirtos tik šiems kalendoriniams metams, t. y., laikotarpiui nuo gegužės 1 d. iki gruodžio 31 d., todėl ši darbo užmokesčio dalis išmokama skiriant pareiginio atlyginimo priedą. Nuo kitų kalendorinių metų pradžios ta dalimi jau treji metai padidinama pastovioji darbo užmokesčio dalis“.