Pasak Vyriausybės vicekanclerio Deivido Matulionio, šis postas būtų aukščiausios pareigos, kurias užimtų Lietuvos atstovas.

D. Matulionis BNS teigė, kad svarstant A. Kubiliaus kandidatūrą atsiribota nuo to, kad jis priklauso opozicinei partijai.

„Tai yra įrodymas, jog vidiniai mūsų nesutarimai nereiškia, kad mes negalime sutarti, jeigu yra galimybė Lietuvos atstovui gauti rimtas pareigas“, – sakė D. Matulionis.

Generalinis sekretorius renkamas penkerių metų kadencijai balsavimu Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje. Kandidatus jai teikia Ministrų Komitetas iš vienos ar daugiau šalių narių vyriausybių pateiktų pretendentų, rašo BNS.

A. Kubiliaus kandidatūra buvo apsvarstyta Europos šalių konservatorius vienijančioje Europos liaudies partijoje.

A. Kubilius yra opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Seime ir buvęs šios partijos pirmininkas.

Jis 1999-2000 ir 2008-2012 metais ėjo ministro pirmininko pareigas.

Šiuo metu Europos Tarybos generalinio sekretoriaus pareigas eina buvęs Norvegijos premjeras, leiboristas Thorbjornas Jaglandas (Torbjornas Jaglandas). Jo antroji penkerių metų kadencija baigiasi 2019-aisiais.

1949 metais įkurta Europos Taryba vienija 47 šalis. Strasbūre įsikūrusi organizacijos uždaviniai yra puoselėti žmogaus teisės, demokratiją ir teisės viršenybę Europoje.