Stanislovaičio medžiotojų klube – ryškios asmenybės

Dar visai neseniai DELFI savo tyrime aprašė Lietuvoje žinomo medžiotojų klubo „Girios” ryšius su esamais ir buvusiais Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų darbuotojais ir verslo atstovais. Tačiau ant klubo valdybos pirmininko kritęs skaidrumo šešėlis, regis, nesutrukdė jam nekliudomai antrą kartą tapti Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriumi.

Dar sugrįšime prie gruodžio 5-ąją A. Stanislovaičiui nusišypsojusios sėkmės. Dabar aptarkime, kuo ypatingas ir svarbus medžiotojų klubas „Girios”.

Lapkričio pabaigoje, vėlyvą vakarą, Jurbarko rajone, prie Stakių, policijos pareigūnai sustabdė įtarimų sukėlusį visureigį „Jeep Grand Cherokee“, kuriuo važiavo trys vyrai. Automobilio priekaboje policininkai rado nušautą elnią ir du kiškius, o bagažinėje – stirnos jauniklį.

Kadangi medžioklės lapas buvo tuščias, policininkai iškvietė aplinkosaugininkus. Paaiškėjo, kad brakonieriavimu įtariami vyrai – neeiliniai piliečiai. Du iš jų yra garsūs aplinkosaugininkai: buvęs aplinkos (o paskui ir energetikos) viceministras Aleksandras Spruogis (iki pavardės pakeitimo buvęs Prochorovas) ir buvęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius.

Pastarasis buvo Seimo narės, Aplinkos apsaugos komiteto narės Virginijos Vingrienės (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija) visuomeninis padėjėjas. Tačiau kai DELFI paviešino naktį nutikusią istoriją, jis laikinai sustabdė savo veiklą ir teisinosi nežinojęs apie medžioklės taisyklių pasikeitimus. Šiuo metu Aplinkos apsaugos departamentas dėl šio atvejo vykdo tyrimą.

Aikštėn iškilus garbės nedarančioms detalėms, DELFI nutarė detaliau pasidomėti šiuo klubu. Tada ir paaiškėjo, kad šis klubas nėra eilinis. Pasirodo, jis valdo netgi 3 medžioklės plotus. Lietuvoje tai išskirtinis dalykas. Retai kada pasitaiko atvejų, kai medžiotojų klubas valdo netgi du plotus.

Albertas Stanislovaitis

Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė DELFI informavo, kad medžiotojų klubo „Girios“ medžioklės plotai yra Jurbarko (dydis – 17625 ha), Širvintų (dydis - 8807 ha) ir Panevėžio rajonuose (dydis – 4479 ha).

Su DELFI žurnalistais bendravę gerai informuoti šaltiniai atkreipė dėmesį, kad naujokams papildyti klubo gretas labai sudėtinga. Esą ūkininkų žemėje medžiotojai nori medžioti, tačiau prašo, kad vietoje jų klubo žemės savininkai rinktųsi kitą – atviresnį. Anot šaltinių, taip nenorima įsileisti pašalinių žmonių į aplinkosaugininkų ratelį, kuris sudaro klubo branduolį.

VSTT direktorius medžiotojų klubui suteikė patalpas

Atliekant žurnalistinį tyrimą paaiškėjo, kad iš tiesų šis klubas Lietuvoje yra išskirtinis: daugiausia jo narių – esami bei buvę Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų darbuotojai. Daugiausia klubo narių susiję su miškų sektoriumi: čia medžioja dabartiniai ir jau darbą baigę Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento, Valstybinės miškų urėdijos, Valstybinės miškų tarnybos ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos darbuotojai. Taip pat tarp jų ir verslo atstovai, kai kurie asmenys susiję su privačių miškų pramone. Yra ir įtakingų teisininkų, gydytojų.

DELFI pavyko sužinoti didžiąją dalį klubo medžiotojų. Registrų centro duomenimis, klubo vadovas – buvęs Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) specialistas Aleksas Žebrauskas, nuo 2018 m. liepos 2 d. dirbantis VĮ Valstybinių miškų urėdijos specialistu. Jam šios svarbios klubo vadovo pareigos patikėtos nuo 2017 metų.

O štai klubo valdybos pirmininkas – VSTT vadovas A. Stanislovaitis. Kurį laiką jis ir A. Žebrauskas buvo kolegos, kartu dirbo Valstybinėje saugomų teritorijų tarnyboje.

Dabar pažvelkime į klubo valdybos narius. Registrų centro duomenimis, valdybos nariai yra: Petras Kanapienis (buvęs generalinio urėdo pavaduotojas), Sigitas Girdziušas („Vakarų medienos grupės“ konsultantas), Mindaugas Lesčius (advokatų kontoros „Leximum“ advokatas), Vytautas Martuzevičius (Aplinkos ministerijos Miškininkystės ir miškotvarkos skyriaus vyr. specialistas), Edmundas Mačieža (buvęs Jurbarko urėdas), Saulius Raudys (personalo atrankos įmonės „Human Industry“ vadovas), Evaldas Balževičius (statybos įmonės vadovas).

Taip pat DELFI išsiaiškino, kad klubas įsikūręs Vilniuje, Ratnyčios g. 58. Registrų centro duomenimis, šių patalpų savininkas yra valdybos pirmininkas ir VSTT direktorius A. Stanislovaitis. Sutikimą suteikti patalpas juridinio asmens buveinei jis pasirašė šių metų pradžioje.

STT stebi situaciją

Po DELFI tyrimo sureagavo ir premjeras Saulius Skvernelis. Jis išsakė poziciją, kad klubui „Girios“ priklausantys valstybės tarnautojai turėtų apsvarstyti, ar jų ir verslo grupių ryšiai nekelia abejonių jų skaidrumui. Taip pat jis įžvelgė ir tam tikras rizikas.

„Nėra problema nei medžioklė, nei žvejyba, nei bet koks kitas užsiėmimas, kai žmonės buriasi į grupes ar klubus. Bėdos prasideda tada, kai toks neformalus bendravimas peržengia leistinas ribas, kai kyla rizikos dėl neteisėtų susitarimų ar interesų konflikto. Šiuo atveju medžioklės būrelyje daug esamų valstybės tarnautojų, kurie turėtų įsivertinti, ar tai, jog būrelyje kartu medžioja verslo atstovai, nekelia abejonių jų skaidrumu“, – savo poziciją yra išsakęs premjeras.
Saulius Skvernelis

Taip pat jis teigė, kad į tokius atvejus turėtų dėmesį atkreipti atsakingos tarnybos. „Tokiais atvejais padėti gali viešumas. Jei paaiškėtų, kad tarnautojai su verslo atstovais ne tik medžioja, bet ir darbo metu sprendžia jų klausimus, mažiausiai kiltų viešųjų ir privačiųjų interesų konflikto klausimas“, – dėstė S. Skvernelis.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Komunikacijos skyriaus viršininkės Renatos Endružytės DELFI tuomet paklausė, ar situacija „Giriių“ klube STT yra žinoma. Ji informavo, kad padėtis stebima.

„Specialiųjų tyrimų tarnyba stebi, vertina ir analizuoja tiek šią, tiek ir kitas situacijas, kurios gali būti vertinamos, kaip galimos korupcijos rizikos grėsmės“, – raštu į klausimą atsakė STT atstovė.

Taip pat ji pridėjo, kad situaciją, kai medžioklės būreliuose ir/ar medžioklėse kartu dalyvauja tiek valstybės tarnautojai, tiek verslo grupių atstovai, Specialiųjų tyrimų tarnyba vertina, kaip galimą korupcijos rizikos grėsmę.

Be to, ji išdėstė poziciją, kad Aplinkos ministerija tam turėtų skirti didelį dėmesį: „Institucijos turėtų užtikrinti, kad tokie asmenys deklaruotų savo narystę medžiotojų būreliuose, dalyvavimą medžioklėse, skirti pakankamai dėmesio, kad būtų užtikrinamas tokių valstybės tarnautojų sprendimų nešališkumas ir skaidrumas, būtų išvengiama korupcijos rizikos.“

VTEK pradėjo tyrimą

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius tuomet DELFI sakė, kad jo vadovaujama komisija yra tyrusi šį medžiotojų klubą. Ir jau anksčiau ji buvo iškėlusi abejonę, ar A. Stanislovaičiui laimėti konkursą VSTT direktoriaus pareigoms eiti nepadėjo tai, kad tame pačiame klube medžiojo ir iki šio medžioja tuometinis Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas.

DELFI primena, kad A. Stanislovaitis pirmą kartą konkursą laimėjo 2014 metais gruodžio 17 d.

A. Stanislovaitis ir R. Klovas

„Turime surinkę daug medžiagos, kurią perdavėme Aplinkos ministerijai. Deja, tos reakcijos anksčiau nebuvo, nes tuo metu R. Klovas dar buvo Aplinkos ministerijos kancleris. Paskyrimo procesai, kaip į pareigas buvo skiriamas Albertas Stanislovaitis, čia labai aiškūs. Iš tikrųjų, buvo taip, kad jie patys dalyvavo komisijose skiriant pareigas. Akivaizdu, kad būrelyje buvo sprendžiami ne tik medžioklės reikalai, bet ir atrankos procedūros“, – anksčiau teigė V. Gailius.

Paskelbus DELFI tyrimą Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimus dėl medžiotojų klubo „Girios” narių, dirbančių įvairiose valstybės įstaigose. Tarp tiriamųjų – ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius A. Stanislovaitis.

Etikos sargai aiškinsis, ar valdininkai tinkamai ir laiku deklaravo narystę šiame klube. VTEK taip pat vertins Aplinkos ministerijos Miškininkystės ir miškotvarkos skyriaus vedėjo Zbignevo Glazko, Zarasų savivaldybės administracijos direktoriaus Benjamino Sakalausko, Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus vedėjo Mariaus Ivanausko, Ukmergės regioninio padalinio girininko pavaduotojo Arūno Dzedzevičiaus, Jurbarko regioninio padalinio girininko Antano Kamaičio ir girininko pavaduotojo Mariaus Gerulaičio, Panevėžio regioninio padalinio Miško apsaugos inžinieriaus Kornelijaus Aleknos, Kauno padalinio specialisto Šarūno Bėčiaus elgesį.

Gruodžio pradžioje komisija sudarė darbo grupę, kuri analizuoja, kaip interesų derinimo reikalavimų laikosi medžiotojų klubo „Girios“ veikloje dalyvaujantys valstybinėje tarnyboje dirbantys arba anksčiau dirbę asmenys. Tikrinami šių asmenų privačių interesų deklaracijų duomenys, vertinama, ar tinkamai atskleisti ryšiai su asociacijomis ir kitais juridiniais asmenimis. Pirminiai analizės duomenys teikiami svarstyti VTEK. Galutinius rezultatus VTEK planuoja pateikti 2019 metų vasarį.

Ministras įsakymą pasirašė jau sužinojęs, kad bus atleistas

Tačiau VTEK pradėtas tyrimas ir ryšiai medžiotojų klube buvusiam aplinkos ministrui K. Navickui nesukėlė abejonių dėl A. Stanislovaičio tinkamumo dar vieną kadenciją vadovauti VSTT.

Aplinkos ministerijos atstovas Selemonas Paltanavičius DELFI informavo, kada tiksliai buvo pasirašytas ministro įsakymas: „Informuojame, kad Aplinkos ministro K. Navicko 2018 m. gruodžio 5 d. įsakymu Nr. AMP1-210 Albertas Stanislovaitis „paskirtas eiti Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pareigas antrą kadenciją iš eilės nuo 2019 m. sausio 12 d. ketverių metų laikotarpiui.”

Paklausus, kodėl nebuvo skelbtas konkursas, ministerijos atstovas atsakė štai taip: „Konkursas nebuvo skelbiamas, ministras turi teisę skirti atsakingus darbuotojus antrai kadencijai.”

K. Navickas sužinojo, kad yra atleidžiamas gruodžio 3 d. O štai gruodžio 5-ąją pasirašo įsakymą, kuriuo antra vadovo kadencija patikima tam pačiam A. Stanislovaičiui.

Kalbant apie šio įsakymo pasirašymą, vertėtų prisiminti dar vieną detalę. Baltijos aplinkos forumas, kurio dalininkas ir darbuotojas iki tapdamas aplinkos ministru buvo K. Navickas, CVPP duomenimis, yra laimėjęs VSTT skelbtą viešųjų pirkimų konkursą.

Sutarties sudarymo data – 2014 m. rugsėjo 26 d. Galiojimo data – 2016 metų vasario 1 d. Paslaugų pirkimo sutarties pavadinimas – „50 vnt. rekomendacijų parengimas „Natura 2000" teritorijų gerai būklei palaikyti ir standartizuotos metologijos parengimas”. Sutarties vertė - 174,628,71 Eur. Tiesa, reikia pažymėti, kad be Baltijos aplinkos forumo paslaugą kartu teikė ir Gamtos tyrimų centras.

Be to, VSTT viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė DELFI informavo apie dar vieną VSTT ir Baltijos aplinkos forumo bendradarbiavimą.

„VSTT yra LIFE programos integruoto projekto „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje“ partneris. Pagrindinis projekto pareiškėjas – Aplinkos projektų valdymo agentūra. Kiti partneriai - Aplinkos ministerija, Žemės ūkio ministerija, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija, Žemaitijos nacionalinio parko direkcija, VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“, Aleksandro Stulginskio universiteto Miškų biologijos ir miškininkystės institutas, VĮ „Varėnos miškų urėdija“ ir VĮ „Druskininkų miškų urėdija“, - DELFI teigė D. Rakauskaitė.

Verta paminėti, kad projekte dalyvaujančių valstybinių parkų direkcijos yra pavaldžios Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai.

K. Navickas nematė reikalo skelbti konkursą

DELFI susisiekė su pačiu A. Stanislovaičiu. Jis aiškino, kad jam dirbant VSTT nesudarė sutarčių su Baltijos aplinkos forumu.

„Noriu informuoti, kad man dirbant VSTT (nuo 2015 m.) Baltijos aplinkos forumas (BEF) nėra laimėjęs nė vieno viešojo pirkimo, kurį skelbė VSTT. Visi jūsų minėti pirkimai ir sutartys yra įvykę 2011-2014 metais”, - raštu reakciją informavo jis.

Paklaustas, ar nebūtų buvę geriau, jei naujasis vadovas būtų atrinktas konkurso būdu, A. Stanislovaitis paminėjo tik tiek, kad buvo skatintas už gerą darbą. O VTEK pradėto tyrimo detaliau nekomentavo.

„Dėl mano kadencijos, tai čia aplinkos ministro sprendimas. Aš dirbau vadovaujant 2 ministrams. Tiek prie vieno, tiek prie kito ministro buvau vertinamas tik gerai ir labai gerai (skatintas). Matyt, todėl ministras ir pratęsė mano kadenciją, kaip ir numato įstatymas”, - aiškino dabartinis VSTT vadovas.

Kodėl buvo taip skubama A. Stanislovaitį vadovu paskirti be konkurso, paklausėme buvusio aplinkos ministro K. Navicko.

Jis aiškino, kad A. Stanislovaitis dirbo gerai, todėl esą nebuvo pagrindo jo neskirti: „Sprendimas pratęsti A. Stanislovaičiui kadenciją buvo paremtas šiais motyvais: nebuvo iš manęs, kaip vadovo, ir VSTT kuravusio viceministro M. Norbuto pretenzijų dėl jo darbo kokybės; naujo vadovo paieškos būtų stabdžiusios ES struktūrinės paramos projektų įgyvendinimo greitį; A. Stanislovaitis buvo saugomų teritorijų sistemos pertvarkos autorius ir buvo pasirengęs ją vykdyti, kaip tik būtų buvęs gautas politinis pritarimas.”
Kęstutis Navickas

Taip pat buvusio ministro paklausėme, ar A. Stanislovaičio kadencijos pratęsimas nėra naudingas Baltijos aplinkos forumui, kurio dalininko teises K. Navickas yra laikinai perleidęs forumo vadovui.

„Baltijos aplinkos forumas nėra UAB ir akcijų neturi. Baltijos aplinkos forumas yra ne pelno organizacija ir jos pelnas negali būti perskirstomas tarp dalininkų. Aš savo dalininko teisių atsisakiau daugiau nei prieš metus (2017-01-16), t.y. atšalimo laikotarpis yra praėjęs”, - aiškino K. Navickas.

Be to, jis pridūrė, kad neketina atsistatyti dalininko teisių ar grįžti dirbti į buvusią darbovietę.

O klausiamas apie A. Stanislovaičio reputaciją, K. Navickas pateikė štai tokį atsakymą: „Kaip buvo pasirašomas sprendimas dėl A. Stanislovaičio, VTEK tyrimas pradėtas nebuvo. Kita vertus, pradėtas tyrimas nereiškia pažeidimo. Jei bus pažeidimas, tada ir bus vertinimas.”

Laikinasis ministras: turėtų būti paskelbtas naujas konkursas

DELFI uždavė klausimų šiuo metu laikinai Aplinkos ministerijai vadovaujančiam Žygimantui Vaičiūnui. Paklausėme jo, kaip ketina spręsti susidariusią situaciją.
Žygimantas Vaičiūnas

Jis teigė manantis, kad vis dėlto turėtų būti paskelbtas naujas konkursas.

„Įvertinant VSTT vadovo kadencijos pabaigos terminą situacija ir reikiamos procedūros bus įvertintos. Vis tik manau, kad būtų teisingiausia skelbti naują konkursą ir tai yra geriausias būdas atrinkti valstybinės institucijos vadovą, ar tai būtų VSTT, ar kuri kita. Konkursas visiems kandidatams, taip pat ir dabartiniam VSTT vadovui, sudaro galimybes lygiomis teisėmis konkuruoti", - DELFI atsiųstame komentare teigė Ž. Vaičiūnas.