Krašto apsaugos ministerija saugumo sumetimais neįvardija nei įsigijamų papildomų raketų kiekio, nei kainos, tik tvirtina, kad bendra sistemų įsigijimo vertė ir toliau siekia apie 110 mln. eurų.

Papildomos raketos įsigijamos iš Norvegijos gynybos ministerijos.

„Šis papildomas susitarimas dar vienu žingsniu priartina vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos NASAMS Lietuvos kariuomenėje įgyvendinimą. Tai vienas strategiškai svarbiausių įsigijimų, stiprinantis oro erdvės gynybą, bei efektyvi atgrasymo priemonė, neleisianti saugiai jaustis jokiam agresoriui mūsų oro erdvėje“, – pranešime cituojamas Karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Dainius Guzas.

Gynybos resursų agentūros vyr. patarėjas pulkininkas Valdas Šiaučiulis teigė, kad raketos įsigytos „itin palankiomis sąlygomis“.

Lietuva sutartį dėl sistemų NASAMS įsigijimo pernai pasirašė su Norvegijos kompanija „Kongsberg“.

Įsigyjama sistema yra nauja, išskyrus naudotus raketų paleidiklius, nusipirktus iš Norvegijos kariuomenės. Jie šiuo metu yra modernizuojami.

Sistemoje NASAMS naudojamos amerikietiškos priešlėktuvinės raketos AMRAAM, galinčios sunaikinti priešiškus orlaivius ar raketas keliasdešimties kilometrų atstumu.

Lietuva taip pat susitarė su norvegais dėl šalies karių apmokymų ir bendrų pratybų, siekiant apmokyti naudotis nauja sistema.

Visos sistemos į Lietuvą bus pristatytos iki 2021 metų, jomis bus apginkluotas Oro gynybos batalionas.