Trečiadienį paaiškėjo, kad dėl galimo šnipinėjimo yra suimti Valerijus Ivanovas, Algirdas Paleckis ir kiti neįvardinti Lietuvos piliečiai. Premjeras Saulius Skvernelis prabilo apie tai, kad užsienio žvalgybos nori daryti įtaką Lietuvos vidaus politiniam gyvenimui.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas V. Bakas tvirtina neabejojantis, kad informacijos apie šią situaciją daugės, nes apie suėmimą teisėsaugos institucijos informavo praėjus daugiau kaip mėnesiui.

„Matyt, mes dabar sulauksime jos vis daugiau, nes baudžiamojo proceso principai (vienas kurių yra viešumo principas) to reikalauja. [...] Reikia prisiminti, kad vis dėlto vyksta ikiteisminis tyrimas ir galioja visos prezumpcijos. Taip pat ir nekaltumo prezumpcija. Tai ypač svarbu politikams. Jeigu mes čia perspausime diagnozuoti, konstatuodami kaltes, vėliau galime turėti rimtų problemų, kaip ir su kitomis garsiomis bylomis“, – atkreipia dėmesį V. Bakas.

M. Laurinavičius atkreipia dėmesį, kad neretai, kalbant apie šnipinėjimą, žmonės netinkamai suvokia, kas yra šnipai ir kaip jie atlieka savo veiklą. Anot pašnekovo, dauguma žmonių įsivaizduoja, kad šnipai elgiasi taip, kaip rodoma veiksmo filmuose.

„Man atrodo, kad žmonės, kurie taip šneka apie šnipų veiklą, ypač Rusijos režimo veiklą, sprendžia iš filmų apie Džeismą Bondą ar kokį nors Štirlicą. Jeigu kalbėtume apie šnipinėjimą, Rusijos veiklą, priešišką Lietuvai veiklą, tai turbūt reikėtų pradėti nuo to, kad net ir Rusijos kadrinių karininkų, šnipų, kurie dirba ambasadose ir ne tik ambasadose, labai didelė renkamos informacijos dalis [...] yra viešai prieinama“, – akcentuoja M. Laurinavičius.

Jo teigimu, net jeigu žmogus gana gerai žinomas visuomenėje ir žinoma jo priešiška pozicija, jis vis tiek gali būti panaudotas informacijai rinkti: „Manau, kad šiuo atveju mums žinomos pavardės, kurios dabar yra įgarsintos tose struktūrose (turiu galvoje, Rusijos), vertintos kaip patikimų žmonių. Kitas dalykas, jų informacijos kokybė, lygis ir pan., bet jie patikimi, jais galima naudotis, jais ir buvo naudojamasi. [...] Mes juos žinome. Kitais naudojasi, kurių nežinome.“

Atkreipus dėmesį, kad suimtojo A. Paleckio pažiūros visuomenėje buvo gerai žinomos, M. Laurinavičius teigia – tai yra žmogus, kuris ilgus metus praleido Lietuvos politikoje: „Nepamirškime, kad jis buvo įtakingos socialdemokratų partijos narys. [...] Manyti, kad jis net iš tų laikų neišlaikė jokių ryšių ir net iš tų laikų visi su juo Lietuvoje nebesikalba, būtų visiškai naivu. Galima, sakykime, netgi kurti naujus tinklus įvairių žmonių. Per jį galima sužinoti informacijos iš kažkokių kitų šaltinių ir visa kita.“

V. Bakas taip pat laikosi nuomonės, kad pareiškimai, kai sumenkinamas įtariamo šnipo vaidmuo, dažnai yra skuboti. Jo pastebėjimu, neretai tokias situacijas komentuojantys žmonės nežino, kokio masto įtarimai pareikšti įtariamiesiems, kokio masto galėjo būti šnipų tinklas.

„Sutikčiau su ponu Laurinavičiumi, kad į tas istorijas žiūrime per daug primityviai. Prisiminkime, visai neseniai ponas Paleckis vos nelaimėjo rinkimų Naujoje Vilnioje. Jis turi kelis tūkstančius sekėjų. Tai nėra izoliuotas asmuo. Keli tūkstančiai. Kad laimėtum Seimo nario rinkimus, reikia apie 10 tūkst. balsų. Mažai trūko kadaise, kad jis taptų meru“, – primena V. Bakas.

Jo teigimu, net ir daugeliui žinomas A. Paleckio pasisakymas, kad per Sausio 13-osios įvykius „savi šaudė į savus“, nėra tiesiog paprastas pasisakymas: „Pažiūrėkite, kokį skandalą sukėlė, kokią žalą padarė tas ir toliau sukamas naratyvas „savi šaudė į savus“. Diskredituojama istorija. Tai ardomoji veikla.“

V. Bakas priduria – nereikia manyti, kad sulaikius šiuos asmenis grėsmė Lietuvai išnyksta: „Nereikia manyti, kad ties šitais įtariamaisiais, kuriuos mes dabar žinome, pasaulis arba Rusija sustoja. Tai tik vienas iš epizodų, viena iš viršukalnių. Ir tai tas atvejis, kuris atitinka kriminalinio nusikaltimo požymius. Tačiau be abejo Lietuvoje yra daug daugiau susirūpinimą keliančių asmenų, kuriuos stebi specialiosios tarnybos, kurie kelia susirūpinimą ir politikams, ir visuomenei.“