„Aš žinojau, kad (komisijos išvadas) nebalsuos socialdemokratai (turėjo mintyje socialdarbiečius), ir aš žinojau, kad šiandien, jeigu visi konservatoriai ir liberalai bus salėje, mes neturime šansų surinkti balsų daugiau negu jie. (…) Po to, kai įregistravome įstatymo projektą, šitas sprendimas jau jokios prasmės nebeturi. (…) Nes čia yra dalykas, kuris niekuo neįpareigoja“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, parengtas ir įregistruotas įstatymo projektas bus pateiktas Seimui sausio pradžioje.

„Įstatymo projektas yra rimtas dalykas, nes tai yra įstatymas. Šitoje vietoje aš noriu perduoti linkėjimus LRT vadovybei, kuri džiūgauja ir sako, kad „čia yra viskas tvarkoje, demokratija laimėjo“. Skaitykite įstatymo projektą, skaitykite jį, ir ruoškitės su mumis visais ir visuomene diskutuoti, kas įstatymo projekte siūloma ne taip, kas nereikalinga“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Manantis, kad pokyčių nereikia, jis siūlo paskaityti 180 puslapių komisijos išvadų, kurioms šiandien Seimas nepritarė. „Valstiečių“ lyderis turi savo versiją, kodėl parlamentarai nebalsavo už komisijos išvadas.

„Man atrodo, kad tai yra kažkokie istoriniai ryšiai su LRT, aš suprantu, kad LRT darė didžiulį spaudimą. Dabar labai gražiai matosi, kas norėtų, kad niekas nesikeistų LRT – tai yra konservatoriai, socialdemokratų darbo partija, socialdemokratų partija ir liberalai. Bet esu tikras dėl socialdemokratų darbo partijos, kad ji dėl įstatymo jau pradės balsuoti, nes ten siūlomi konkretūs dalykai“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad niekas neskubės priiminėti įstatymo, tačiau pateikti jį dabar jau planuoja greičiau nei anksčiau planavo.

„Mus dabar provokuoja greičiau pateikti jį, tam, kad parodytume, kad politinė valia yra, kad LRT vadovybė norėtų diskutuoti . Nes jeigu jie galvos, kad nereikia diskutuoti, bus kaip su urėdijomis buvo, kada urėdai laužė rankas. O baigėsi tuo, kad mes priėmėme įstatymą, tik ne visiškai tokį, kokį jie norėjo, nes jie patys užblokavo Vyriausybės ruoštą įstatymą“, – sakė R. Karbauskis.

Neigia kaltinimus dėl siekių politizuoti LRT

Jis neigė kaltinimus dėl siekių politizuoti LRT. Pasak jo, naujuoju įstatymu siūloma sumažinti politikų, skiriamų į Tarybos narius skaičių.

„Dabar keturis žmones galėjo siūlyti Seimas, keturis – Prezidentūra ir keturi žmonės – iš nepriklausomų organizacijų. Po įstatymo priėmimo bus taip – du žmonės Prezidentūros, du – Seimas ir aštuoni – nepriklausomi“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, valdybą formuotų LRT Tarybos samdomos tarptautinės audito kompanijos pasiūlyti žmonės. „Ten niekaip negali kištis politikai“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Andrius Palionis: socialdarbiečiai nieko neišdavė

Tuo metu „valstiečių“ koalicijos partnerių Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDDP) frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis DELFI sakė, kad balsavime dėl LRT tyrimo išvadų nebalsavę frakcijos nariai tiesiog „nebuvo apsisprendę“.

„Nebuvo apsisprendę, vadinasi. Tikrai istorinių sąsajų su LRT neturime, nebent aš tokių nežinau ir aš pats neturiu. (…) Pas mus frakcijoje buvo laisvas apsisprendimas kiekvienam, kas kaip norėjo, taip ir balsavo. Tai laisvas Seimo nario mandatas“, – sakė A. Palionis.

Jis teigė girdėjęs apie ruošiamus įstatymo projektus, kad jie yra užregistruoti, bet dar nėra jų matęs.

„Pateikimą visą laiką palaikome, o paskui diskutuosime svarstymo stadijoje. Paprastai svarstome projektus tą dieną iš ryto, kada yra plenarinio posėdžio salėje. Kaip šiandien apie tuos projektus išgirdote, taip ir mes šiandien frakcijoje apie tai išgirdome. Kadangi šiandien svarbi diena, tik baigėme priėmimus ne per seniausiai, net nebuvo laiko pasižiūrėti, paskaityti“, – sakė socdarbiečių frakcijos seniūnas.

Politikas nemano, kad tokiu balsavimu „socdarbiečiai“ išdavė savo koalicijos partnerius.

„Pasižiūrėkite, koalicijos partneriai netgi nebuvo vieningi, tarp jų balsuojančių irgi buvo prieš, ir kai kas nebalsavo. Suprasčiau tokius kaltinimas, jeigu jie būtų vieningi ir visi būtų balsavę, tada būtų užtekę balsų ir be mūsų“, – sakė A. Palionis.

LRT vadovė žino apie įregistruotas pataisas

LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė žino apie įreistruotas įstatymo pataisas.

Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

„Dar nepriėmus išvadų valdantieji įregistravo LRT įstatymo visą naują redakciją (tai reiškia, kad yra dideli pakeitimai LRT atžvilgiu). Jie nori, kad vis tiek būtų įvykdyti nauji valdysenos pokyčiai. Jie nelaukė, ką Seimo nariai pasakys – jiems vis tiek norisi valdyseną keisti“, – LRT televizijos laidai „Laba diena, Lietuva“ sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Pasak jos, dėl įstatymo redakcijos jau pasisakė Seimo Teisės departamentas, kuris pareiškė 60 pastabų, tarp kurių yra ir esminių. Kaip sakė LRT vadovė, tai reiškia, kad prie įstatymo projekto reikia dar smarkiai dirbti.

Dabartinis LRT valdymo modelis tarptautiniu mastu vertinamas gerai, o įgyvendinus valdančiųjų pasiūlymus gali iškilti nemažai problemų, pabrėžė visuomeninio transliuotojo generalinė direktorė.
„Jie [užsienio ekspertai – LRT.lt] kalba apie tai, kad dabar jau yra pakankamai geras valdymo modelis, kad papildomų organų kūrimas didins kontrolę ir išbrangins administraciją bei lėtins darbą.
Žinoma, [kalbama] apie tai, kad visuomeninis transliuotojas be jokių išlygų turi būti laisvas nuo politinės įtakos, nepriklausomas ir kad, pavyzdžiui, politikų deleguojamų tarybos narių kadencijų nesutapimas su pačių politikų kadencijomis yra geras ir pakankamas dalykas“, – pasakojo M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Ketvirtadienį pajėgas surėmė ir valdantieji – už pataisas balsavo ir premjeras, dažniausiai iki šiol šio klausimo sprendime nedalyvaudavęs, ir ministrai.

Opozicija dar sausį kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl šios laikinosios komisijos, kuri tyrė LRT, teisėtumo, bet sprendimo teismas dar nėra paskelbęs. Kaip patikino M. Garbačiauskaitė-Budrienė, sprendimas jau netrukus turėtų būti paskelbtas.

Ketvirtadienį Seimas nepritarė Seimo laikinosios komisijos išvadoms dėl nacionalinio transliuotojo ūkinės ir finansinės veiklos. Už išvadų patvirtinimą balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 57, penki susilaikė. Tarp balsavusiųjų prieš buvo ir vienas „valstietis“ – Raimondas Martinėlis, o Vytautas Bakas susilaikė.