Pasak jos, šiems vaikams labai reikia, kad jais pasitikėtų. Pasitikėjimas, saugumas, įsiklausymas ir akiračio plėtimas gali padaryti stebuklus - baikštų ir tylų vaiką užauginti į savimi pasitikinčią asmenybę.

Tokių pavyzdžių, sako Edita, dienos centre yra ne vienas. Įgiję daugiau pasitikėjimo savimi, vaikai drąsiau svajoja ir siekia didesnių tikslų.

„Prieš maždaug metus, kai atėjau dirbti į dienos centrą, jame buvo labai užsidaręs ir baikštus berniukas. Šeima grįžo iš užsienio, vaikas sunkiai kalbėjo lietuviškai. Matėme, kad ne viskas yra gerai. Po truputį pradėjome su vaiku kalbėti, kartu suteikėme jam erdvės, žingsnis po žingsnio įgavome jo pasitikėjimą. Dabar to vaiko neatpažintumėte: įgriūna į dienos centrą čiauškėdamas, pasakoja visus nutikimus namuose ir mokykloje, daug laisviau bendrauja, nori dėmesio, būti pastebėtas. Tokiam vaikui į gyvenimą kabintis jau lengviau“, - dalijosi Pasvalio vaikų dienos centro socialinė darbuotoja.

Vaikų dienos centrą lankančių vaikų vertybės ir svajonės skiriasi nuo geriau aprūpintų vaikų. Kai kuriems didžiausia vertybė - blaivi mama, o pasaulio centras - tėtis, kuris juos augina vienas.

E. Murauskienė pastebi, kad ir svajonės šių vaikų mažesnės.

„Jie kitokiame pasaulyje gyvena: mažiau įsivaizduoja, mažiau žino, mažiau yra matę, mažiau supranta. Todėl labai svarbu plėsti jų akiratį ir suteikti jiems motyvacijos. Didžiausia motyvacija šiems vaikams gimsta iš įkvepiančių pavyzdžių: susitikimų su žinomais žmonėmis, autoritetais. Taip pat drąsiau žiūrėti į ateitį padeda geri pavyzdžiai iš jų aplinkos, kai savo pastangų dėka sunkiau gyvenančioje šeimoje augęs vaikas gyvenime kažko pasiekia. Taip pat juos įkvepia galimybė pamatyti, kaip žmonės gyvena kitur - ar Lietuvos didmiesčiuose, ar užsienyje“, - vardija socialinė darbuotoja.

Edita pasakojo, kad dienos centre vaikai išmoksta laisviau bendrauti, užsiima įvairiomis veiklomis - šoka, dainuoja, vaidina, kartu ruošia pamokas. Pagal galimybes stengiamasi vaikus kur nors nuvežti, kad jie pakeistų aplinką ir daugiau pamatytų.

„Net paprasčiausios išvykos šiems vaikams yra didelis įvykis gyvenime, nes šeimose dauguma jų neturi galimybių kažkur išvažiuoti, keliauti. Vasarą su vaikais buvome vandens parke Vilniuje. Kelias dienas tokia išvyka jie tik ir gyvena: klausinėja, kur važiuosime, kiek laiko būsime, kur eisime, ką pamatysime. Paskui sako, kad tai buvo geriausia diena jų gyvenime. Jų noras keliauti ir ką nors pamatyti yra didžiulis, tik galimybės mažos“, - sako Pasvalio vaikų dienos centro darbuotoja.