„O tu ar patikslinai deklaraciją? Arba „Kur rasti pinigų pokalėdinėms tuščioms kišenėms papildyti“, – skelbiama NAMS feisbuko įraše.

Jame primenama, kad deklaracijas tikslinti galima bet kuriuo laiku, nelaukiant gegužės mėnesio vajaus kai bus teikiamos naujos, už 2018 metus.

Galima tikslinti deklaracijas už paskutinius 5 metus

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė teigė, kad deklaracijas tikslinti, jei yra atnaujintų duomenų, galima už paskutinius 5 metus. Vadinasi, šiemet iki gruodžio pabaigos galima patikslinti ar pateikti deklaracijas, jei buvo nedeklaruotos pajamos, už 2017, 2016, 2015, 2014 ir 2013 metus.

„Jau ne pirmi metai primename gyventojams, kurie nepasinaudojo galimybe ir nesusigrąžino dalies permokėtų mokesčių, kad prisijungę prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS) pasitikrintų, ar kartais ne jie šiemet yra tarp 27 tūkst. gyventojų, turinčių teisę susigrąžinti apie 4,3 mln. eurų. Prieš metus nepasinaudojusių galimybe pasipildyti pinigines buvo daugiau – 39 tūkst.“, – teigė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Pasak departamento direktorės, VMI asmeninius pranešimus siunčia tik elektroniniu būdu. Sulaukę VMI pranešimo į savo el. pašto dėžutę, gyventojai gali prisijungti prie EDS, kur jų laukia suformuota visiškai užpildyta preliminari pajamų deklaracija (GPM308 forma), kurią beliks tik pateikti.

„Grąžintina suma gyventojams gali susidaryti dėl įvairių priežasčių. Viena pagrindinių – pritaikytas mažesnis nei priklauso Neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD). Permoka gali susidaryti ir dėl taikomų GPM lengvatų (dėl mokėtų įmokų už studijas, įmokėtų gyvybės draudimo įmokų ar įmokų į pensijų fondus)“, – teigė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Pasak VMI atstovės, mokesčio permoka gyventojams grąžinama ne vėliau kaip per 90 kalendorinių dienų nuo deklaracijos pateikimo datos, tačiau VMI visuomet permokas grąžina greičiau. Iki š. m. liepos 31 dienos, kada baigiasi terminas, kai VMI turi laiku ir teisingai deklaravusiems gyventojams sugrąžinti permokas, daugiau nei 813 tūkstančių gyventojų sulaukė apie 125 mln. eurų permokos.

VMI skaičiuoja, kad šiemet deklaruoti pajamas pamiršo daugiau kaip 10 tūkst. gyventojų, kurie 2017 metais pasinaudojo didesniu nei priklauso metiniu NPD, pardavė transporto priemonę neišlaikę 3 metus ir pan.

„VMI pamiršusiems pateikti pajamų deklaracijas išsiuntė priminimus, o tiems, kurie nepateikė deklaracijų po priminimų išsiuntimo – apskaičiavo mokesčio sumą ir apie tai informavo. Tokį pranešimą gavęs asmuo privalo per nurodytą terminą pateikti pajamų deklaraciją (GPM308 forma) ar papildyti savo turimais duomenimis ir sumokėti apskaičiuotą mokestį. Deklaracijų laiku nepateikę asmenys valstybės biudžetą turėtų papildyti 1 mln. eurų suma“, – teigė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Pasak jos, mokėtina gyventojų pajamų mokesčio suma dažniausiai susidaro dėl NPD perskaičiavimo. NPD metų eigoje taikomas tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms, o metams pasibaigus jis perskaičiuojamas, jeigu buvo gauta kitų 15 proc. tarifu apmokestinamų pajamų (pvz., ligos pašalpa iš SODROS, pajamos iš kitos darbovietės, nuomos pajamos ir pan.

„Kokio dydžio NPD buvo pritaikytas, galite pasitikrinti trečiųjų asmenų suformuotoje pažymoje, o koks NPD priklauso − apskaičiuojama deklaracijos GPM308 15 laukelyje“, – teigė S. Aliukonytė-Šnirienė.