Įtarimai A. Arutiunianui nepanaikinti, teismas tik sušvelnino kardomąsias priemones ir netenkino prokuroro Vladimiro Sergejevo prašymo pratęsti suėmimą dar trims mėnesiams.

Griežčiausia kardomoji priemonė - suėmimas - A. Arutiunianui anksčiau buvo skirta esant pagrįstam manymui, kad įtariamasis gali bėgti ar slapstytis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo.

Gruodžio mėnesį Vilniaus apygardos teisme buvo nuspręsta, kad tolimesnis tyrimas bus vykdomas A. Arutiunianui esant laisvėje, tačiau kardomosios priemonės panaikintos ne visiškai. Įtariamajam skirtas namų areštas su įpareigojimais (namuose turi būti nuo 20 val. iki 6 val., negali ieškoti ryšio su nukentėjusiąja, į jo namus gali patekti tik šeimos nariai bei pareigūnai), dokumentų paėmimas (kol galios kardomoji priemonė – jo asmens tapatybės dokumentai bus laikomi pas pareigūnus), įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

Šios kardomosios priemonės, įvardytos Baudžiamojo proceso kodekse, skirtos siekiant užtikrinti įtariamojo dalyvavimą procese, netrukdomą ikiteisminį tyrimą, bylos nagrinėjimą teisme ir nuosprendžio vykdymą, taip pat siekiant užkirsti kelią naujoms nusikalstamoms veikoms.

Pažeidus kardomąją priemonę – užstatą, jam gali būti skirta kita kardomoji priemonė.

A. Arutiunianas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime praleido beveik pusmetį. DELFI duomenimis, ikiteisminis tyrimas jau beveik baigtas.

Kaltinamas išžaginimu ir santykiavimu su nepilnamečiu asmeniu

A. Arutiunianas buvo sulaikytas liepos 12 dieną, netrukus jam buvo skirta kardomoji priemonė - suėmimas. A. Arutiunianas kalinamas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Suėmimas du kartus buvo pratęstas. Kalinimo įstaigoje suimtasis bus laikomas iki spalio antros pusės. Liepą policijos pareigūnai skelbė, kad A. Arutiunianas suimtas ir kaltinamas išžaginimu.

Tačiau, DELFI žiniomis, ikiteisminis tyrimas pradėtas daugiau nei dėl vieno Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso (LR BK) straipsnio. Ikiteisminiame tyrime pažymėtas toks LR BK straipsnis, kuriame kalbama apie santykiavimą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu. Prijungti kaltinimai pagal pagal LR BK 151-1 straipsnio „Lytinės aistros tenkinimas pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą“ 1 dalies požymius „Pilnametis asmuo, lytiškai santykiavęs ar kitaip tenkinęs lytinę aistrą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.“

Patrauklusvyras.lt puslapyje Airinas Arutiunianas pristatomas kaip visuomenės veikėjas, knygų, DVD programų autorius vyrams, „Alfa Vyras“ mokymų treneris, o Salsosritmu.lt puslapyje – kaip šokių mokytojas, vedantis moterims ir vyrams šokių pamokas.

Su DELFI bendravo laiškais

Tuo metu, kai A. Arutiunianas buvo laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, DELFI pasiekė ne vienas jo laiškas. Laiškuose A. Arutiunianas teigė, kad yra žeminamas, tvirtino, kad net buvo galimai išprievartautas.

Rugpjūčio 29-ąją laišką DELFI parašiusio Airino teigimu, jis buvo užpultas ir galimai išprievartautas todėl, kad viešumoje pasirodė informacija, kad jis galimai apsvaigino ir išžagino merginą.

Po šios egzekucijos A. Arutiunianas buvo apklaustas dėl sumušimo ir galimo išprievartavimo.

A. Arutiuniano advokatas Julius Jasaitis DELFI tuomet teigė, kad apie šį įvykį neturi jokių duomenų, tačiau patvirtino, kad šiuo metu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo išprievartavimo.

Prie rugpjūčio pabaigoje atsiųsto laiško A. Arutiunianas pridėjo ir kelis skundus, kuriuos dar rugpjūtį siuntė Kalėjimų departamentui. Juose Airinas daugiausia skundžiasi maisto ir kalėjimo paslaugų kokybe.

„2018-08-11 dieną 12 val. 30 min. atnešė žirnių šustinę, kurios buvo neįmanoma valgyti, nes mėsa dvokė ir žirniai su kruopom – nu čia gyvuliams maistas, bet ne žmonėms. Ir taip visą mėnesį, – skunde rašė A. Arutiunianas. – Plovo mėsa taip pat dvokia.“

A. Arutiunianas vardija, kad jam netiko ir daugiau patiekalų. „Vakarienė buvo vandeniu praskiesta „bulvių košė“, 100 g duonos, 20 g dešros, pusė stiklinės kefyro ir arbata. Kaip įmanoma nuo tokios porcijos pavalgyti? – piktinosi Airinas. – Suvalgius tą duoną visą naktį nuo jos pūtė pilvą ir nėjo užmigti. Girdėjau, kaip visam korpusui tas pats buvo. Tiek nebuvo žmonėms, ką valgyti 2018-08-11 17 val. 30 min., kad jie suvalgė tos vidurius pučiančios ir žarnas raižančios duonos ir vėliau kankinosi visą naktį. Nuo į kamerą pritekusių dujų ir raižančio pilvo negalėjau užmigti.“

A. Arutiuniano teigimu, kita diena po tokių bemiegių naktų būna visiškai sugadinta.

Papildyta 2020 metų birželio 17 dieną

Delfi susisiekus su A. Arutiuniano bylos prokuroru Vladimiru Sergejevu, šis teigė, kad tyrimo eiga pasistūmėjo – ikiteisminis tyrimas baigtas ir byla perduota teismui. Prokuroro teigimu, A. Arutiunianui panaikinti kaltinimai išžaginimu, liko kaltinimai lytinės aistros tenkinimu su nepilnamečiu asmeniu bei pridėti kaltinimai chuliganizmu.