„Išaugęs gynybos biudžetas ir išlikęs stabilus finansavimas leis ir toliau siekti efektyvaus Lietuvos kariuomenės pajėgų aprūpinimo ir stiprinimo, tad ir Lietuvos pramonės atstovai, labiau įsitraukdami ir aktyviau dalyvaudami Lietuvos kariuomenės skelbiamuose viešųjų pirkimų konkursuose, taip pat gali prisidėti prie Lietuvos kariuomenės pajėgumų stiprinimo“, - teigia krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Lietuvos pramonės atstovams bus pristatyti pagrindiniai KAM įsigijimų (ginkluotės, infrastruktūros ir materialinio aprūpinimo) planai - kur artimiausiu metu planuojama investuoti daugiausiai ir kurioms sritims bus skiriamas didžiausias dėmesys.

Už krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų organizavimą bei jiems skiriamų lėšų efektyvų naudojimą yra atsakinga nuo 2018 m. pradžios veikianti Gynybos resursų agentūra prie KAM.

Šiuo metu ji administruoja apie 75 proc. visų krašto apsaugos sistemos pirkimų. Tačiau nuo antrojo 2019 metų ketvirčio ši agentūra pati organizuos arba koordinuos specifinius pirkimus, kurie sudarys apie 95 proc. visų krašto apsaugos sistemos pirkimų procedūrų.

Agentūra šiais metais administruoja krašto apsaugos sistemos pirkimų už maždaug 338 mln. eurų.

Apie 70 proc. visų asignavimų, skirtų krašto apsaugai, vienokia ar kitokia forma lieka Lietuvoje. Šie asignavimai apima su infrastruktūra ir karių aprūpinimu susijusius pirkimus, sumokamus mokesčius ir iš Lietuvos gamintojų įsigyjamą ginkluotę ar jos elementus. Likę 30 proc. asignavimų gynybai skiriami ginkluotei pirkti iš užsienio.