Mero teigimu, teisėsaugos kyšininkavimu įtariamas R. Ačas šį antradienį – atvyko į savivaldybę ir užėmė administracijos direktoriaus kabinetą, nors jau buvo paskelbta, kad jo funkcijas perima administracijos direktoriaus pavaduotojas Gytis Šulinskas. Dėl šio įvykio į savivaldybę teko iškviesti ir policiją.

„Ne, neišvarėm, aš tik pasakiau, kad jam ne vieta kabinete, kadangi jis nušalintas nuo pareigų. Jis sėdi ir viskas, neina, tai aš jo neišnešiu. Ir kada policija buvo pakviesta, policininkai sako, kad jis viešosios tvarkos nepažeidinėja – nei jis šūkauja, nei jis mušasi, paprasčiausiai sėdi ir viskas “, – teigė Raseinių rajono meras.

Galiausiai, anot A. Griciaus, R. Ačą pavyko įtikinti pasitraukti iš patalpų ir nušalintasis administracijos direktorius nuo antradienio savivaldybėje nebesirodo.

„Aš jam pateikiau savo dokumentus, dar vieną potvarkį. Ko gero to užteko, jis suprato, kad įstatymų reikia laikytis. Aš bent jau taip galvoju“, – sakė A. Gricius.

R. Ačas pavasarį atleistas iš pareigų Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nusprendus, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Regionų apygardos administracinis teismas lapkričio 22 dieną nusprendė, kad atleidžiant R. Ačą savivaldybės tarybos posėdyje padaryta procedūrinių pažeidimų ir nurodė R. Ačą grąžinti į darbą skubos tvarka. Šis teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Tuo metu kyšininkavimu įtariamas R. Ačas tą pačią dieną kreipėsi į „Registrų centrą“, kuris teismo sprendimo pagrindu jį įregistravo administracijos direktoriumi.

Tačiau meras A. Gricius kitą dieną išleido potvarkį, kuriuo kyšininkavimu įtariamas administracijos direktorius nušalinamas nuo pareigų. Pasak mero, šį potvarkį R. Ačas turėjo pateikti „Registrų centrui“ ir darbe nebepasirodyti, kol nebus panaikinti įtarimai.

Mero potvarkį dėl nušalinimo R. Ačas yra apskundęs teismui.

Jis sako, kad neprivalo registruoti šio potvarkio Registrų centrui, tą turi padaryti meras, nes jo negrąžino į pareigas per antstolio nustatytą 5 dienų laikotarpį.

"Neprivalau vežti mero potvarkio registruot, nes neesu atstatytas į pareigas. Meras turi administraciją, kuri ir turi tą padaryti", - BNS teigė R. Ačas.

Nušalintas administracijos direktorius tvirtina, kad antradienį pasirodė darbe, nes vykdė teismo ir antstolės nurodymus. Dabar, pasak R. Ačo, antstolė turėtų imtis veiksmų, tačiau kokių, jis nenorėjo atskleisti.

"Atėjau antradienį į darbą ir prasidėjo cirkas. Manau, kad kiekvienas turi daryti savo darbą, aš tiesiog vykdau įstatymo raidę. Pirmadienį į darbą eiti neketinu, nes dabar esu paprastas žmogus iš gatvės", - sakė R. Ačas

Teisėsauga lapkričio pradžioje pateikė įtarimus R. Ačui dėl kyšio paėmimo dar tuo metu, kai jis ėjo administracijos direktoriaus pareigas.

Prokurorai įtaria, kad politikas už kyšį vykdant kol kas neįvardijamą viešąjį pirkimą galėjo sudaryti išskirtinai palankias sąlygas vienai privačiai bendrovei, pasirašiusiai sutartį su Raseinių rajono savivaldybės valdomu autobusų parku.

R. Ačas 2003 metais buvo prezidento Rolando Pakso, vėliau pašalinto per apkaltą, patarėju nacionalinio saugumo klausimais, 2004–2011 metais kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys buvo Seime. 2011–2012 metais jis ėjo Raseinių rajono mero pareigas.

R. Ačas yra pasitraukęs iš „tvarkiečių“ gretų, prieš kelerius metus jis mero rinkimuose nesėkmingai kandidatavo kaip rinkimų komiteto „Tavo Raseiniai“ atstovas.

Raseinių administracijos direktoriumi R. Ačas buvo paskirtas 2016 metų gruodį, kai baigė savo, kaip Seimo nario, kadenciją.