Trečiadienį LRT TELEVIZIJOS eteryje D. Grybauskaitė kalbėjo, kad prasidėjus pedagogų streikui ir kilus didžiuliam pasipiktinimui dėl rugsėjį mokyklas pasiekusios naujovės – etatinio mokytojų darbo apmokėjimo – siūlė pagalbą vyriausybės vadovui, tačiau šis atsakė susitvarkysiąs pats.

„Buvo labai daug teisingų pastabų dėl etatinio apmokėjimo reformos. Ji turėjo daug defektų. Neapsikentusi po trijų savaičių, prisipažinsiu, išvakarėse skambinau ministrei, siūliausi į pagalbą. Premjerui skambinau taip pat. Man buvo atsakyta, kad jis susitvarkys pats. Vietoje susitvarkymo pirmadienį gavome paketą su trimis ministrais“, – laidoje „Dienos tema“ kalbėjo prezidentė.

Kalbėdama apie „paketą su trimis ministrais“, šalies vadovė omenyje turėjo ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio sprendimą iš pareigų atleisti kultūros, aplinkos bei švietimo ir mokslo ministrus.

Apie tai, kodėl atsisakė prezidentės pagalbos, S. Skvernelio buvo klausta ir ketvirtadienį parlamente vykusios vyriausybės valandos metu. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į premjerą. Konservatorių lyderis prašė padėti suvokti ministro pirmininko motyvus dėl atsisakymo.

Gabrielius Landsbergis

„Jums buvo pasiūlyta prezidentės pagalba išspręsti susidariusią krizę švietimo sektoriuje, susitarti su profesinėmis sąjungomis, tačiau jūs atsisakėte, įsivėlėte ir įvėlėte vyriausybę į dar didesnes bėdas. Kas jums šovė į galvą, kad jūs atsisakėte geranoriškos valstybės vadovės paramos ir pagalbos“, – klausė TS-LKD lyderis.

Į tai atsakydamas ministras pirmininkas S. Skvernelis teigė, kad susitvarko savo darbe ir geranoriška pagalba visą laiką yra priimama, jei tai iš tikro yra pagalba.

„Jeigu pagalba yra tai, kad „jūs pažadėkite bet ką, raskite bent kiek ir aš tokiu būdu padėsiu“, tai nėra pagalba. Derybos tuo metu vyko ir dabar vyksta, laikinas ministras derasi. Tai nėra pagalba ir nebuvo siūloma pagalba“, – sakė S. Skvernelis, pridurdamas, kad tai, kas vyksta neatitinka Darbo kodekso reikalavimų ir derybininkai nesikreipė į vyriausybę, kad būtų sudaryta vyriausybės derybinė grupė.