Įspėjime, įteiktame E. Nasevičiui, rašoma, kad jis pažeidė Susirinkimų įstatymo 4 straipsnio 2 dalį: „neleidžiama organizuoti susirinkimų ar vykdyti pavienio asmens akcijos valstybės valdžios ir valdymo įstaigose, savivaldybių, policijos, areštinių, tardymo izoliatorių, bausmių vykdymo, sveikatos priežiūros, taip pat krašto apsaugos, Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento sistemos, prokuratūros, teismų patalpose, Lietuvos banke ir kituose Lietuvos Respublikoje veikiančiuose bankuose, atominės energetikos, strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčiose įmonėse ir kitose nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiose įmonėse“.

Toks įspėjimas E. Nasevičių gerokai nustebino, mat jis streike su mokytojais Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) patalpose nedalyvavo, o į sekmadienį Vilniuje vykusį profsąjungų mitingą nevyko ir net neplanavo vykti. Tą patį jis pakartojo ir savo tinklaraštyje: nors streikuojančius mokytojus palaiko, pats prie jų neprisijungs.

„Pareigūnai iš pradžių atvažiavo pas mano tėvus, nes mano deklaruota gyvenamoji vieta yra pas juos. Atvažiavo, mano tėvus prigąsdino, nes čia, įsivaizduokite, Alytaus policijos komisariato organizuotų nusikaltimų tyrimų skyrius! Telefonu nenorėjo sakyti, kuo esu kaltinamas. Tada jie atvažiavo į mano gyvenamąją vietą Varėnoje. Aš sakau: kokiu klausimu, vaikinai? Sako: mes Jums norime įteikti įspėjimą. Sakau: įspėjimą dėl ko? Sako: nesakysime, bet Jūs esate įspėjamas, pasirašykite. Sakau: ne ne, prašau man paaiškinti, kokiu reikalu Jūs čia atvažiavote, į ką aš čia kėsinausi, kokią nusikalstamą veiką padaryti? Pagal kokį straipsnį? Ir kitas dalykas: kokiu statusu esu – liudininkas, įtariamasis? Tarp kitko, dokumente tas ir nėra nurodyta, nors formoje to reikalaujama“, – DELFI pasakojo mokytojas.

Pamatęs įspėjimo formą ir supratęs, kad yra įspėjimas dėl Susirinkimų įstatymo pažeidimo, E. Nasevičius nesuprato, kuo jis čia dėtas.

„Pareigūnai nesileidžia į jokias kalbas, diskusijas, sako: mes čia niekuo dėti, mes tik įspėjame. Sakau: klausykite, šiandien vyksta vienintelė protesto akcija, į kurią aš net nevažiuoju, ką Jūs man norite uždrausti? Kaip čia suprasti?“, – pasakojo E. Nasevičius.

Jo teigimu, jis tikrai nėra vienintelis gavęs panašaus pobūdžio įspėjimą. Policijos pareigūnai iš pradžių buvo suklydę ir davė jam pasirašyti įspėjimo formą su kita pavarde. Anot varėniškio, joje figūravo Druskininkuose gyvenantis žmogus.

„Pažiūrėjau, kad ten pas juos segtuve visa šūsnis formų. Sakau: paštininkais šiandien dirbate? Pasirodo, tą patį Tauragės policija darė, tą patį darė Kauno policija, čia ėjo po visą Lietuvą“, – sako E. Nasevičius.

Jį taip pat papiktino policijos atstovo teiginiai, neva įspėjimas jam įteiktas dėl nesantaikos kurstymo, mat įspėjimo formoje apie tai net neužsimenama.

„Policija apsimelavo, mane apšmeižė, pasakė, kad įspėjimas man pritaikytas, nes aš kursčiau nesantaiką. Palaukite, kur pas mane parašyta šitame dokumente „nesantaikos kurstymas“? Pas mane kalbama apie susirinkimo laisvę. O tokio dalyko kaip kurstymas nėra. Manau, man įteikė įspėjimą šimtas procentų dėl to, kad esu vienas iš tų, kurie sakė ne vieną kartą, kad streikas yra ne apie pinigus. Nors aš skųstis neturiu kuo, aš nepriklausau profsąjungai, pas mus niekas nestreikuoja, bet aš palaikau šitą idėją. Galų gale reikia baigti šitą bardaką“, – mano mokytojas.

Paklaustas, ar galėjo policija jam įteikti įspėjimą dėl jo įrašo tinklaraštyje, kuriame rašoma „nors gal direktorius ir taip jau pakraupo nuo mano pokštavimo (?), kad vis tik geriausiai televizorių ekranuose (neabejoju, būtų parodyta ne tik Lietuvoje) atrodytų liepsnojantis geltonasis autobusiukas (…) su užrašu MOKYKLINIS šios ministerijos fone“, E. Nasevičius sakė tuo abejojantis.

„Aš juk rašiau, kad neverta deginti padangų, parašiau, kad nedalyvausiu mitinge. Manau, kad jau dabar jie pradėjo ieškoti kabliukų, kad galėtų pateisinti tą įspėjimą. Tai mano žodžio laisvės ribojimas, aš neskatinu smurtauti, aš atvirkščiai sakau, kad tas negražiai atrodytų. Nebuvo jokio raginimo ar nesantaikos kurstymo. Čia sąmoningai siekiama įbauginti visus. Aš ką, koks banditas esu?“, – įsitikinęs E. Nasevičius.

Jis žada nepasiduoti ir kreiptis į generalinį komisarą, kad jis išsiaiškintų situaciją. Jis taip pat neatmeta galimybės kreiptis ir į teismą.

Įspėjimus gavo keliolika žmonių

Tuo metu Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis DELFI informavo, kad panašaus pobūdžio įspėjimus gavo keliolika asmenų iš įvairių miestų ir rajonų.

„Įspėjimas yra normali įstatymuose numatyta priemonė, praktikoje taikoma daug metų. Atkreipiame dėmesį, kad šis įspėjimas nesukelia jokių teisinių pasekmių, žmogus negauna nei baudos, nei kitokios nuobaudos, tai yra tiesiog prevencinis pokalbis. Svarbu pažymėti, kad prieš protesto akciją įvairiuose neaiškiuose portaluose buvo pasirodžiusi netikra informacija (vadinamieji fake news) apie tai, kad rengiamos vandens patrankos, kad telkiamos pareigūnų pajėgos. Tai rodo, kad kažkas, norėdamas pasinaudoti taikiu mokytoju mitingu, rengia įvairias provokacijas, kelia nereikalingas įtampas visuomenei“, – sakė R. Matonis.

Anot jo, policija tokius įspėjimus gali įteikti ir savo iniciatyva, ir gavusi informaciją iš kitų asmenų. Taip nutiko ir šiuo atveju – kai kuriems asmenims įspėjimai įteikti gavus piliečių pranešimus (su prašymu reaguoti) apie galimą neapykantos kurstymą.

„Tokios informacijos šiomis dienomis gavome nemažai. Mūsų pareigūnai, stebintys viešą erdvę, atkreipė dėmesį į tam tikrus asmenis, kurie bando kiršinti ar priešinti visuomenę, galimai kursto neramumus, grasina atlikti tam tikrus neleistinus ir neteisėtus veiksmus. Todėl atsižvelgiant į visoje Europoje šiuo metu vykstančius procesus, toks prevencinis pokalbis su tam tikrais asmenimis gali padėti užkirsti kelią galimiems neramumams. Kaip matome, protesto akcija praėjo sklandžiai, neramumų nekilo, tuo labai džiaugiamės“, – sakė policijos atstovas.

Paklaustas, kodėl įspėjimas įteiktas dėl Susirinkimo įstatymo pažeidimo, nors kalba eina apie kurstymą, R. Matonis atsakė lakoniškai: „susirinkimų įstatyme taip pat yra kalbama apie kurstymą“.