Mitinge sutiktas iš Švenčionėlių atvykęs Audrius Urbonas tikino, kad į Vilnių atvažiavo „palaikyti Andrių Navicką, visus mokytojus ir visą tautą“.

Jo įsitikinimu, dalis pinigų, kurie yra skiriami krašto apsaugai, turėtų būti atiduoti švietimui.

„Jie (mokytojai–DELFI) yra nuskriausti, nes ugdo mūsų vaikus, visą valstybę. Viskas remiasi į išsilavinimą. Pavyzdžiui, valstybė daugiau skiria karo krašto apsaugai, du procentus, o švietimui – nieko. Tai geriau išsilavinusį žmogų turėt, negu su kažkuo kariaut ar kariuomenei finansavimą daryt. Aišku, turi būt kariuomenė, bet ne ant tiek, kaip dabar“, – komentavo pašnekovas.

Iš Švenčionėlių bendruomenės į masinę protesto akciją atvyko 7 žmonės. Audrius teigė pats asmeniškai pažįstantis ir Andrių Navicką. Sako, kad kartu su juo mokėsi.

„Būtinai turėjau atvykti, nes su Andrium Navicku mes mokėmės kartu. Jis toks labai įdomus žmogus, sąžiningas ir, kaip matau, tai pasireiškia. Nors aš jo nematęs gal jau dešimt metų, kai baigėm pedagoginį. Tai, sakau, atvažiuosiu nors čia, jį palaikysiu.

Jis atvažiuodavo pas mane į bendrabutį kartais pernakvot. Apie daug ką, apie gyvenimą pakalbėdavom. Jis yra daug knygų perskaitęs ir daug tų pamokymų ir į mano gyvenimą įdėjo. Nu toks įdomus“, – kalbėjo pašnekovas.

Mitinguotojas: turėtų būt alga, o ne pašalpa

Kitas mitinguotojas Šarūnas, kuris, kaip sakė DELFI žurnalistams, pats šiuo metu dirba viešajame sektoriuje, prie protesto prisijungė, nes palaiko mokytojų reikalavimus gauti oresnę algą.

„Turėtų būti alga, o ne pašalpa. Ir kai žmogus dirba ne aštuonias valandas, tai turėtų būti dar daugiau nei vidutinė alga“, – teigė pašnekovas.

Vis dėlto mokytojų pasirinktą kelią gyventi Švietimo ir mokslo ministerijoje vaikinas įvardijo kaip nekonstruktyvų, tačiau, svarstė jis, galbūt streikuojantiems tiesiog neliko kito kelio.

„Jeigu kitaip, matyt, neišeina, tai gal tokia priemonė ir vienintelė. Šiaip tai nėra labai konstruktyvu, bet jeigu jau kitaip neveikia, tai gal taip pavyks atkreipti dėmesį“, – teigė Šarūnas.

Prie masinio protesto vaikinas sakė prisijungęs ir dėl kitų viešojo sektoriaus darbuotojų: „Tiek pareigūnai, tiek valstybės tarnautojai gauna ne algas, o, kaip jau minėjau, pašalpas. Visur turėtų kažkaip keistis. Pasakyčiau, kad tai net ne Vyriausybės problema, o problema mokesčių surinkime, šešėlyje ir valstybės finansuose. Reikia sutvarkyti valstybės finansus. Kaip ir šitam mitinge minėjo, prie ministerijų yra daug visokių nesąmoningų institucijų ir panašiai, prikurta tvarkų tvarkelių, kurios nieko kaip ir nesprendžia, ir nedaro, bet pinigai ten kažkaip nueina neskaidriai ir nesąmoningai, ir jų negauna mokytojai arba kiti tarnautojai“, – įsitikinęs pašnekovas.

DELFI primena, kad Nuo lapkričio 12 dienos streikuojantys mokytojai jau vienuolika dienų leidžia Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) – laukia derybų. Andrius Tapinas atkreipė dėmesį į mokytojų keliamas problemas ir sukvietęs įvairių profesinių sąjungų atstovus sutarė surengti protesto akciją.

Protesto akcija Vilniuje prasidėjo 14 val. Žmonės skirstytis pradėjo apie 16 val. Kaip DELFI sakė budintys policijos pareigūnai, minia buvo nusiteikusi draugiškai, apie jokius rimtesnius incidentus nepranešta. Prie Vyriausybės šiandien rinkosi tūkstančiai lietuvių.