eikuojančios profsąjungos vadovas Andrius Navickas: „Mes norime labai paprastų dalykų, tik kad būtų mažiau žmonių klasėse, tik vieno euro prie valandinio įkainio, mes norime, kad būtų nepamiršti ikimokyklinukai, norime teisingos apmokėjimo sistemos, ar tai yra nerealūs dalykai?

Mes galime toliau streikuoti, galime ir grąžinsime pasitraukusias mokyklas, prijungsime naujas, girdėjau, kad Kaunas prisijungs, kuris ilgai tylėjo, mes galime gyventi ministerijoje, mes galime ir mirti už tiesą, juk mokytojai kurie buvo minimi galėjo mirti už valstybę, ačiū visiems, kurie atėjote, susitelkime ir iškelkime mokytojo vardą aukščiau politinių intrigų“.

15.55 Mokytojus palaiko ir mokslininkai

Mokslininkų vardu palaikymą išsakė sociologė Rūta Žiliukaitė: „Visoje šitoje istorijoje, susijusioje su streiku, išrado naują viešojo streiko atlyginimo matą. Jei gaunate daugiau nei docentas, norite per daug, jei gaunate mažiau - jums tiesiog nepasisekė labiau nei docentams. Turime kalbėti apie tai, kad viešajame sektoriuje, žmogus, kuriam keliami labai aukšti kvalifikaciniai reikalavimai, turi gauti orų atlyginimą, turime matuoti ne docento atlyginimu, o santykiu su vidutiniu darbo užmokesčiu.

Tam turime kaip visuomenė susitarti dėl mokestinės sistemos, ar kalbėtume apie švietimą, ar apie sveikatos apsaugą, ar socialinę apsaugą, ar apie kultūrą. Visuose sektoriuose velkamės ES uodegoje, kiek skiriame nuo BVP. Turime įgyvendinti tokią mokestinę sistemą, kuri užtikrintų tvarką viešojo sektoriaus plėtrą. Ačiū mokytojams už pamoką, kad negalima tylėti, kai tavo nuomonė ignoruojama, o sutinkama tartis tik su tais, kurie sutinka žaisti pagal nustatytas taisykles“.

15.50 Mokytojus palaiko ir medikai

"Kai šių metų sausio 4 žygiavome į šią aikštę, buvome vadinami provokatoriais, buvo sakoma, kad problemos taip nėra sprendžiamos. Iš anksto buvo perspėta, kad ten mūsų niekas nelauks tą dieną, girdėta? Mūsų nuomonės net skyrėsi, bet mes susivienijome ir išėjome, ir jūs palaikėte mus. Ir nors dauguma mūsų tos dienos reikalavimų vis dar neišpildyti, tą dieną laikau pergalę, nes pagaliau išdrįsome pasakyti, kad ne vien mes atsakingi už pacientų sveikatą, už moksleivių rezultatus, bet ir valdžios atstovai, kurie atsakingi, kad daug jaunų žmonių turi pasitraukti iš to sektoriaus ir net iš tos valstybės. Bet aš žiūriu šviesiai, tikiu pilietine, o ne policine valstybe", - sakė Lietuvos medikų sąjūdžio atstovė Urtė Puilytė.

Robertas Adomaitis: „Atėjome pasakyti, kad premjeras visus metus darė tas pačias klaidas ir bandė suversti atsakomybę visuomenei, priešino gydytojus su pacientais, mokytojus su tėvais, bet mes išlikome vieningi, esame čia pasakyti jam, kad gana, užteks, jums, premjera, atėjo paskutinis skambutis.“

15.40 Žurnalistas,keliautojas Vytaras Radzevičius sakė, kad mokytojų klausimas yra visų mūsų reikalas.

"Lietuvoje yra keturi amžini dalykai: švietimo reforma, sveikatos apsaugos reforma, nacionalinio stadiono statyba ir Vilniaus oro uosto rekonstrukcija. Einu 28 švietimo reformos metai: aš tėvas, turiu du vaikus, pergyvenau kelias reformas. Iš pradžių buvo tautinė reforma, po to profilinis mokymas, kuris kirto daug kam, ir tie bandymai, eksperimentai, nesibaigia, reforma tęsiasi amžinai. Su kiekvienais rinkimais pirmu punktu žadama išspręsti švietimo problemas, bet situacija nesikeičia“, - kalbėjo jis.

15.30 Tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas kalbėjo, kad visos valdžios bandė priešinti mokytojus su visuomene.

„Valdžia visada skaldo mums pareikšdama, kad norint duoti jums, reikia atimti iš kažko kito, gaisrininkų, medikų, bet niekada neįvardina savęs. Ne biudžetas ar jo priėmimas yra problema, o tai, kad jau trisdešimt metų sistema naikina mus ir valstybę“, - sakė jis.
„Valdžia visada skaldo mums pareikšdama, kad norint duoti jums, reikia atimti iš kažko kito, gaisrininkų, medikų, bet niekada neįvardina savęs. Ne biudžetas ar jo priėmimas yra problema, o tai, kad jau trisdešimt metų sistema naikina mus ir valstybę“, - sakė jis.

Linas Mikaila mokinių tėvų vardu kalbėjo, kad dabar yra proga pasakyti mokytojams, kad mes juos mylime ir palaikome. „Mums visiems pamoka, kaip bendrauti ar kaip nereikia bendrauti mums tarpusavyje“, - sakė jis.

Profesinių sąjungų judėjimo aktyvistas Kęstutis Juknis sakė, kad nebus taip, kad viskas pasibaigs šiuo mitingu. „Įsijungs Kaunas, visa Lietuva, iki tikro mokyklų uždarymo, kaip tai daro kitos šalys. Prašau jūsų, sušukite šitai valdžiai, gėda“, - ragino jis.

Mitingo dalyviai vieningai skandavo: „Gėda“.

Kita kalbėjusi švietimo aktyvistė teigė matanti teigiamą šiandienių įvykių rezultatą. „Mokytojas išėjo iš komforto zonos, išmoko pakovoti už save, vienytis, nebūti pastumdėliu, neišduoti, nebijoti. Tėveliai, jei jūsų vaikų mokytojai čia, galite būti ramūs, tokie mokytojai tikrai išmokys kurti ir likti Lietuvoje prisidedant prie jos ateities. Didžiuojuosi mokytojais, kurie išdrįso", - kalbėjo ji.

15.20 Kalbėdamas mitinge Vilniaus licėjaus vadovas Saulius Jurkevičius sakė, kad Lietuvos švietimo sistemoje jaučiamas beprasmiškumas, o žadėtas etatinis apmokėjimas išvirtęs į parodiją, didžioji dalis mokytojų ne tik neturi etato, bet negali jo turėti pagal esamą sistemą.

„Sugebėjome prieiti prie ribos, kai reikia reformą atšaukti ir laikinai grįžti prie apmokėjimo tvarkas, mokytojai turi pamatyti, kad vertinamas jų tiesioginis darbas su mokiniais, o ne veiklos, kurioms nereikalingas profesinis išsilavinimas. Noriu padėkoti Andriui Navickui ir mokytojams, kurie išdrįso pasipriešinti niekdarystei švietimo sistemoje, ir bet ir suteikė viltį“, - sakė jis.

Pasak jo, investuotos į švietimą lėšos yra neatsakingai iššvaistomos, mokytojai yra supriešinti, tad dabar yra proga pamatyti švietimo reformatorių rezultatus.

15.00 Prasidėjo mitingas prie Vyriausybės: mes išgyvenome tikrą jausmų audrą

Mitingo vedėja Kristina Savickytė-Damanskienė susirinkusiems mokytojams sakė:

„Išgyvenau tikrą jausmų audrą, pyktį, nerimą, nusivylimą, skausmą, supratau, kad nei mes, nei mokiniai valdžiai nerūpime. Panašius jausmus išgyveno daugelis mokytojų, o tada įvyko garsusis trečiadienis.

Susitikimas Seime, Švietimo komitete tarsi vienas didžiulis nusivylimas, tada patraukėme į ŠMM, ten susitikimu pavadinti net negalima, iš Lietuvos suvažiavę mokytojai laukė, kol su jais kalbėsis ministrė, laukė, nes jiems labai skauda, nes jiems labai neramu, nes įpusėjo trečia savaitė streikų ir nieko nevyksta. Laukė ne dėl savęs, dėl mokinių...

Ministrė pasirodo dešimčiai minučių ir vėl išeina, o mes esame pasiryžę viskas, nes suprantame, jei dar lauksime ir niekas nevyks, po dešimties ar penkiolikos metų niekas nevyks ir Lietuvos švietimo nebeturėsime. Ir štai jau antra savaitės mes tos situacijos įkaitai, esame čia ir lygiai taip pat atkakliai laukiame derybų, siekiame, kad būtume išgirsti, ir mus išgirdo kolegos, kurie masiškai jungiasi prie streiko, išgirdo paprasti nepažįstami žmonės, kitų profesinių organizacijų atstovai, mokslininkai, menininkai, paprasti Lietuvos piliečiai. Už mūsų stovi vaikai, tėvai, švietimo ateitis, šiandien į jus daro Lietuva“.

14.55

Prie Vyriausybės susirinkę tūkstančiai žmonių būriuojasi ir kalba apie būtinybę rasti taikų sprendimą spręsti švietimo sektoriaus problemoms. Jie akcentuoja, kad tai ne tik pinigų, bet ir požiūrio į mokytoją klausimas, pabrėžia visų profesijų solidarumo svarbą.

14.30

Gedimino prospektu juda milžiniška minia žmonių, kurie eina link Vyriausybės. Jie nusiteikę taikiai, atmosfera - šventinė ir pakili, nes kaip sakė DELFI kalbinti pašnekovai, jie tiki, kad tai bus reikalingų pokyčių pradžia. Eisenoje yra žmonės iš visos Lietuvos, įvairaus amžiaus ir įvairių profesijų.

Dalis eisenos dalyvių persirengę kalinių uniformomis, jie aiškina, kad tuo nori pasakyti, kad juos įkalino ministerija. Kai kurie atėję atsinešė palaikymą išreiškiančius plakatus.

14.20

Į gyvą eilę sustojo ir odontologų, ir medikų, ir politinių kalinių profsąjungos. Žmonės nešasi ne tik savo organizacijų vėliavas, bet ir trispalves, Vyčio vėliavas, daug kas turi tautinės atributikos. Visa gyva grandinė persikėlė į Gedimino prospekto vidurį. Skamba šūksniai „Lietuva“.

Prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkę žmonės sakė atėję palaikyti mokytojų ir tikintys, kad pavyks taikiai pasiekti iškeltų reikalavimų.

Viena iš mokytojų, nešina plakatu su užrašu „Kas, jei ne mes, kada, jei ne dabar“. Ji teigė, kad mokytojai vaikus moko pilietiškumo, istorijos, o mokymosi procesas tiems mokiniams, kurie mokytis, nenukentės, o mokytojai prireikus mokiniams visada padės.

Kitas mokytojas sakė, kad kiekvienas būdas siekti tikslų geras, jei jis taikus ir pagrįstas. „Tokia minia susirinkusi iš visų Lietuvos kampelių padės mokytojams atrasti būdą susitarti ir pasiekti tų reikalavimų, kurių siekia“, - kalbėjo jis.

Dėstytoja iš Kauno sakė atvykusi palaikyti drąsių žmonių: „Man nepatinka, kas darosi visuomenėje. Čia požiūrio į žmogų klausimas, man labai liūdna, jei mokytojai nelaimės, nežinau ko tikėtis toliau“.

Dar vienas pašnekovas, kuris sakė tiesiog atėjęs pažiūrėti, kuo viskas baigsis, sakė palaikantis protesto idėją, bet manantis, kad šiuo metu yra per daug psichozės: „Žmonės neadekvačiai reaguoja, ėjimas ant bangos, žmonės jai pasiduoda, o ne konstruktyviai bando spręsti".

14.10

Žmonės į protesto akciją pradėjo rinktis sekmadienio, gruodžio 9-osios, popietę. Pirmiausia minia turėtų pasiskirstyti ir sudaryti gyvą grandinę, kuria apjuos Švietimo ir mokslo ministeriją. Gyva grandinė turi nusidriekti nuo jos iki Vyriausybės.

A. Tapinas susirinkusius prie Seimo ragina judėti Lukiškių aikštės link. Ties Gedimino prospektu nusidriekė eilė žmonių, didžioji dalis žmonių skambina varpeliais.

Gedimino prospekte budi gausus būrys policijos pareigūnų. Jie patruliuoja kone prie kiekvienos prospektą kertančios gatvelės. Eismas Gedimino prospekte uždarytas nuo 13 val., vairuotojams važiuoti draudžiama nuo Katedros iki Vilniaus gatvės.

Į protesto akciją atvykusi medikė DELFI sakė, kad jos nuomone palaikyti mokytojus yra svarbu. Be to, pasak jos, galbūt pagaliau bus atkreiptas dėmesys į viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus. Prie derybų stalo, mano ji, Vyriausybės atstovai turėtų sėsti ne tik su mokytojais, bet ir su medikais bei kitų profesijų atstovais.

14.04

Prieš prasidedant sekmadienį Vilniuje rengiamam mitingui mokytojams palaikyti, prie Švietimo ir mokslo ministerijos atvyko ir vidaus reikalų ministrą pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Kaip Eltai sakė E. Jankevičius, jis tiki Lietuvos žmonėmis, kad protestas vyks taikiai.

„Kol kas pakankamai ramu, žmonės renkasi prie Švietimo ir mokslo ministerijos, jų nėra daug“, - sakė mitingą gyvai stebėsiantis ministras E. Jankevičius.

13.40

Nuo lapkričio 12 dienos streikuojantys mokytojai jau vienuolika dienų leidžia Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) – laukia derybų. Andrius Tapinas atkreipė dėmesį į mokytojų keliamas problemas ir sukvietęs įvairių profesinių sąjungų atstovus sutarė surengti protesto akciją.

Šiuo metu Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) esantys mokytojai DELFI sakė, kad jų nuotaikos prieš mitingą – šventinės. Lauke skamba dainos, dainuoja choras „Ave Vita“, o mokytojai mitinguotojus palaiko juos stebėdami pro langą ir plodami. Pas mokytojus atėjo Švietimo ateities forumo vadovė dr. Vilija Targamadzė.

ŠMM taip esantis Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas sakė, kad nors yra nerimo, bet jie visada žinojo, ką daro. „Kovojome už šviesą, norėjome, kad mūsų vaikams gerėtų sąlygos, ir tai mums teikia stiprybės“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip, jo nuomone, baigsis ši akcija, jis prognozavo, kad baigsis puikiai. „Čia susirinks tėvai, mokiniai, mokytojai, visi bus susikaupę, rimti ir nekils kažkokių nesklandumų, nėra to buvę. Jei kažkas norės kelti sumaištį, yra nemažai policijos, padės užtikrinti tvarką. Turbūt valdžia mato, koks didelis visuomenės palaikymas, žino, kiek daug gali ateiti žmonių, todėl bandoma atbaidyti tuos žmones, kurie suabejos, kad gali būti kažkokių nesusipratimų ir bijos ateiti. Bet, manau, tai jų nepaveiks, nes čia reikėtų laikyti net ne protestu, o visuomenės teigimu ir palaikymu tos tiesos ir gėrio siekimo“, – kalbėjo A. Navickas.

ŠMM esantys mokytojai sakė, kad jie yra vieningi, jų ryžtas nesumažėjęs, o nuotaika gera. „Tik patiriame didelius emocinius krūvius, nuo visiško niekinimo ir žeminimo, iki žmogiško kalbėjimo, negaliu suvokti, kaip gali Vyriausybėje žmonės taip skirtingai reaguoti ir skirtingai kalbėti“, – stebėjosi viena iš mokytojų.

Kita mokytoja pridūrė, kad jie visi stengiasi dėl vaikų ir nori kuo greičiau pasiekti savo tikslų ir grįžti į mokyklas. Dar viena mokytoja, ministerijoje esanti jau dvylika dienų, sakė jaučianti didžiulį artimųjų ir visuomenės palaikymą. „Džiugu, kad pamažu bunda pilietinė visuomenė, nes tai nėra istorija apie mokytoją, tai yra istorija apie visus, kurių negirdi, su kuriais nesikalba, pagaliau suprantama, kad žmonės, kuriuos mes išrinkome, turi mus girdėti. Tikiuosi, šiandien bus postūmis mūsų visai kitokiai, brandesnei šaliai“, – kalbėjo ji.

Po kelių valandų grandinė iširs ir minia susirinks prie Vyriausybės, kur vyks mitingas.

Organizatoriai tikisi, kad palaikyti mokytojų susirinks apie 5-7 tūkst. žmonių, tačiau tikslus jų skaičius nėra žinomas. A. Tapino turimomis žiniomis, profsąjungos pačios organizuoja žmonių atvykimą autobusais iš Kėdainių, Kauno, Jonavos, Klaipėdos ir Šiaulių.

Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis DELFI komentavo, kad sekmadienį Vilniaus gatvėse dirbs žymiai daugiau policijos pareigūnų nei įprastai. Pasak jo, mitinge bus Patrulių rinktinės, Kelių policijos valdybos, Mobilios kuopos bei komisariatų pareigūnai.

Taip pat R. Matonis teigė, kad tikimasi apie 10 tūkstančių žmonių, bus kontroliuojamas bei stebimas eismas tose sostinės vietose, kuriose tik prireiks pareigūnų.

DELFI šaltinių teigimu, pareigūnų išties bus daug, vien stipriai apsiginklavusių policininkų bus apie 24. Be to neatmetama, kad Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai turės ir vandens patranką, ši gali būti panaudota, jei kiltų riaušės.

Tapinas kvietė nepalikti mokytojų vienų

Gruodžio 4-ąją A. Tapinas feisbuke paviešino „Laisvės TV“ kvietimą įvairių profesinių sąjungų atstovus sėstis prie vieno stalo ir sutarti, kaip išreikšti palaikymą streikuojantiems mokytojams.

„Jei mes norime, kad dar liktų žmonių, kurie lavins mūsų vaikus ir anūkus, kursiančius naująją Lietuvą, dabar yra tas momentas, kai negalima mokytojų palikti vienų“, – feisbuke teigė A. Tapinas.

Po kelių dienų surengtame susitikime dalyvavo daugiau nei 40 įvairių profesinių sąjungų atstovai: nuo medikų iki ugniagesių. Po susirinkimo buvo paskelbta, kad rengiama masinė protesto akcija „Paskutinis skambutis“.

„Atėjo metas parodyti, kad pedagogai yra ne vieni. Parodyti, kad visuomenė solidarizuojasi ir kiekvieno mokytojo reikalas tampa bendru reikalu“, – teigiama renginio aprašyme feisbuke.

Protesto akcijos organizatorių reikalavimai

Po profesinių sąjungų susitikimo buvo paskelbti ir trys pagrindiniai reikalavimai:

Stabdyti gruodžio 11 dieną numatytą valstybės biudžeto priėmimą, atsižvelgus į ekspertų rekomendacijas perskirstyti ir atrasti lėšų mokytojų atlyginimams pakelti;

Sudėlioti aiškias datas, kaip bus vykdomos derybos su mokytojų profesinėmis sąjungomis;

Profesinių sąjungų nuomone mokesčių reforma yra žalinga Lietuvos viešajam sektoriui ir turėtų būti stabdoma. Profesinės sąjungos mano, kad premjero pasiūlytas derybų grupės modelis dėl viešojo sektoriaus yra skubotas ir neefektyvus. Profesinės sąjungos reikalauja, kad deryboms šiais klausimais vadovautų iki Naujųjų metų sudarytas komitetas iš kompetentingų ekonomikos ekspertų, profesinių sąjungų atstovų, visuomenės veikėjų ir kitų suinteresuotų asmenų.

Neplanavo „užimti“ ministerijos

Kiek daugiau nei dvidešimt mokytojų jau vienuolika dienų „gyvena“ Švietimo ir mokslo ministerijoje. Vieną iš salių užėmę mokytojai teigia to nei planavę, nei tikėjęsi.

Iš pradžių Kolegijų salėje įsikūrę mokytojai buvo nusiteikę pozityviai, žurnalistus sutikdavo su šypsenomis, neslėpė ryžto derybų laukti tiek, kiek reikės, tačiau po kelių dienų ministerijoje įsikūrusį mokytojų „štabą“ persmelkė baimė.

Penktadienį, lapkričio 30-ąją, prie Seimo į mitingą susirinkę mokytojai nesitikėjo, kad grįžę į ministeriją nebegalės patekti vidun. Kol vyko mitingas, ministerija nusprendė užrakinti duris.

Laimėję pirmąjį „mūšį“ ir viduje likę mokytojai nesitraukė – toliau liko nakvoti, tačiau nuovargis jų veiduose akivaizdžiai ryškėja.

Pirmosiomis budėjimo dienomis mokytojai leido žurnalistams budėti kartu su jais vienoje salėje, tačiau kiek vėliau persigalvojo. Jų teigimu, buvo paviešinti esą asmeniniai pokalbiai, todėl, siekiant reguliuoti iš jų „štabo“ sklindančią poziciją ir pasisakymus, buvo nuspręsta su žurnalistais bendrauti tik iš anksto sutarus.

Pirmosiomis dienomis mokytojai ir apie galimą policijos šturmą kalbėjo su šypsenomis veiduose – netikėjo, kad juos gali išvaryti, tačiau pastarosiomis dienomis ši baimė tampa vis ryškesnė. Net visus daiktus mokytojai susinešė į salę, nors anksčiau dalis jų daiktų buvo palikti prie salės, koridoriuje.

Mokytojų teigimu, „persikraustymas“ įvyko siekiant netrikdyti ministerijos darbuotojų.

Patys mokytojai siekia išlaikyti sukeltą įtampą ir sulaukti sau palankių derybų, tačiau įtampą kelia ir ministerijos pusė. Čia apsigyvenus mokytojams, duris dieną ir naktį saugo net keli apsaugos darbuotojai, kurie, klausydami nurodymų, kartais neleidžia įnešti daiktų ar maisto, užblokuoja kelią norintiems įeiti.

Mokytojai teigia, kad jei reikės, ministerijoje liks iki Kalėdų.

Mokytojų reikalavimai

Streiką lapkričio viduryje pradėjo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei (LŠDPS) sąjungai priklausantys mokytojai. LŠDPS – vienintelė sąjunga, nepritarusi etatinio modelio įvedimui.

Mokytojai reikalauja:

Nedelsiant atsisakyti „minutinės“ darbo užmokesčio sistemos ir įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiu kaip 18 kontaktinių valandų;

Pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc.;

Mažinti vaikų skaičių klasėse.

">