Susitikime dalyvavo beveik penkiasdešimties organizacijų atstovai: nuo medikų iki pareigūnų.

Po susitikimo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas teigė, kad buvo sutarta organizuoti bendrą mitingą. Taip pat buvo kalbama ir apie bendrą nacionalinį streiką.

„Gruodžio 9-ąją, 14 valandą, bus simboliškai nutiesta žmonių grandinė nuo ministerijos iki Seimo, gal apimant ir kitas ministerijas, parodant, kad ir jos yra svarbios. Prie Vyriausybės vyks mitingas“, – teigė A. Navickas.

Andrius Navickas

LŠDPS pirmininko teigimu, jei jie ir toliau neras sutarimo su Vyriausybe, galima tikėtis ir masinio streiko. „Jei Vyriausybė ir toliau nesiskaitys, gali būti, kad ir kitos sritys suformavę reikalavimus irgi eis kartu į bendrą nacionalinį streiką ateityje“, – teigė A. Navickas.

Pirmininkas teigė, kad mokytojai iki masinės akcijos greičiausiai neapleis ministerijos patalpų. Jo teigimu, mokytojai derybų lauks tiek, kiek reikės.

Iniciatyvos autorius Andrius Tapinas būsimus planus apibūdino kaip „masinę protesto akciją“. A. Tapinas teigė, kad tai bus gyva grandinė, susirinkę žmonės susiims rankomis, o vėliau grandinė taps eitynėmis nuo ministerijų Vyriausybės link.

„Dvi valandas diskutavome kaip padėti mokytojams, kaip sutelkti visuomenę“, – teigė A. Tapinas ir įvardijo, kad masinė protesto akciją pavadino „Paskutiniu skambučiu“.

Anot A. Tapino, streiko reikalavimai yra labai aiškūs, nors dar šlifuojami. Vis dėlto, masinės protesto akcijos organizatorių tikslas - kad biudžetas nebūtų priimtas neradus jame pinigų mokytojams. Biudžetas turėtų būti patvirtintas gruodžio viduryje.

Žurnalisto teigimu, profesinės sąjungos turi siekti bendro tikslo: „Jei profesinės sąjungos sujungs ekonomistus, sujungs geriausius protus ir jos diktuos tempą, o ne biurokratai, manau kad derybos bus kur kas prasmingesnės ir ne tokios, kokių tikisi Vyriausybė“.

Anot A. Tapino, iki šiol įvairių profesinių sąjungų atstovai buvo priešinami. Jis teigė, kad jei profesinės sąjungos susivienys, ne tik dabar, bet ir ateityje bus galima tikėtis esminių lūžių ir protestuose, ir derybose su viena ar kita ministerija.

Ministerijoje jau savaitę

Jau savaitę ministerijoje budi daugiau nei dvidešimt mokytojų. Mokytojai ministerijoje jau nuo trečiadienio, lapkričio 28 dienos, vidurdienio.

Į ministeriją mokytojai atvyko po Seime vykusio Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio, į kurį buvo pakviesti, bet, kaip jie sakė po posėdžio, nebuvo išgirsti. Mokytojai nusprendė nesiskirstyti ir likti nakvoti ministerijoje, laukti derybų.

Po poros naktų, praleistų ŠMM patalpose, jie surengė mitingą, po kurio į ministeriją grįžę pedagogai rado užrakintas duris. Įniršę mokytojai nusprendė nepasiduoti ir į ministeriją lipo pro langus, kiek vėliau buvo susitarta, kad patalpose gali likti trisdešimt streikuojančių mokytojų.

Pirmadienį, gruodžio 3-iąją, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pranešė, kad keičia tris ministrus: Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, Kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson ir Aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Mokytojai ministerijoje: