„Turbūt premjeras dar kelių ministrų nebeatleis, jau ir taip pakankamai destabilizavo Vyriausybę atleisdamas tris ir dar gavo su pagaliu į kaktą nuo dviejų išeinančių ministrų. Ir Liana Ruokytė-Jonsson, ir Kęstutis Navickas pasakė, ką galvoja apie premjerą: kad jis tik prisidengė ministrais, o iš tiesų trukdė reformoms“, - pažymėjo E. Gentvilas.

Jo manymu, pareiškimais, kad ministrais ir toliau nenorėtų matyti Seimo atstovų, S. Skvernelis ir valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis stengiasi parodyti, kad profesionalų Vyriausybės idėja nežlugo.

Tačiau, anot liberalų vadovo, rasti tikrų realių profesionalų iš rinkos, kurie išeitų iš savų darbų, galimai susikompromituotų ir galimai tik pusmečiui, bus išties sudėtinga.

„Tiesa, yra išsirikiavusi eilutė Seimo narių, kurie iš esmės nieko nepraranda. Laikosi nuomonės, kad gali tapti ministru ir taip papuošti gyvenimo aprašymą ministro etikete, ir be jokios rizikos grįžti atgal į Seimą. Kažkas bus surasta. Ministrus atras, tačiau tai nebus aukščiausios prabos iš rinkos parinkti vadinamieji profesionalai“, - pabrėžė E. Gentvilas.

Pasak socialdemokratų partijos pirmininko Gintauto Palucko, Vyriausybę yra ištikusi krizė ne tik plačiąja - politine prasme, bet ir siaurąja - personaline prasme. Tai ypač akivaizdu po dviejų pasitraukusių ministrų pareiškimų apie premjero darbo principus, paramos ir palaikymo stoką bei galimą politinį spaudimą.

„Kai į viešumą veržiasi tokie bendri darbo užkulisiai, vien tik žodžiais taip paprastai savo reputaciją branginančių specialistų lengvai nebeprikviesi. Atėję nauji žmonės rizikuoja susilaukti tokio paties likimo, būti išmesti, daryti reformas ir nesulaukti jokio politinio palaikymo“, - teigė G. Paluckas.

Jo manymu, po prezidento rinkimų naujai tvirtinant Vyriausybę ir vėl gali kilti permainų, tad naujų ministrų paskyrimas tebūtų sutartinis ir trumpalaikis.

„Vyriausybę reikia formuoti iš politikų, turinčių profesinę kompetenciją ir politinę reputaciją, tačiau dabar vargu ar kas ryžtųsi ateiti pusmečiui save sudeginti“, - svarstė G. Paluckas, pabrėždamas, kad dabartinis profesionalios Vyriausybės, arba kitaip technokratinis valdymas, be politinės vizijos nesukuria politinio užnugario. Tai lemia, kad gebėjimas įgyvendinti reformas yra itin menkas, nes nuolat susiduriama su prieštaraujančiais.