Komisija konstatavo, kad J. Petrauskienė tik pradėjusi eiti ministrės pareigas turėjo nurodyti 3 tūkst. eurų viršijančią paskolą „SEB“ banke, taip pat sutuoktinio E. Petrausko pareigas jo įmonėje „Ecotour“. Be to, J. Petrauskienė privačių interesų deklaracijoje nenurodė sutuoktinio pareigų įmonėje „Betonus“ ir nedeklaravo sutuoktinio individualios veiklos pažymos.

Taip pat nustatyta, kad J. Petrauskienės sutuoktiniui laimint viešuosius pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose Valstybiniame studijų fonde bei Gamtos tyrimų centre, ministrė jų vadovams yra skyrusi premijų bei priemokų prie algos.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad sutuoktinis iki 2017 metų vasario 27 dienos buvo ne tik įmonės „Betonus“ direktorius, bet ir vienintelis akcininkas. To J. Petrauskienė privačių interesų deklaracijoje nepateikė.

E. Petrausko įmonė „Ecotour“ nuo 2011 metų dalyvauja ŠMM pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose, kurie susiję su švietimo ir mokslo ministerija.

Pasak tyrėjo Tomo Čaplinsko, tyrimo metu paaiškėjo, kad 2016 metų gruodžio 16 dieną „Valstybinis studijų fondas“ pasirašė sutartį su J. Petrauskienės sutuoktinio įmone. Ši sutartis buvo pratęsta po metų. Abi sutartis pasirašinėjo ministrės sutuoktinis E. Petrauskas ir fondo direktorius Ernestas Jasaitis.

Nustatyta, kad ministrė yra išleidusi įsakymų, kuriais finansiškai skatino Valstybinio studijų fondo direktorių E. Jasaitį – 2017 metų kovą jam skirtas 15 proc. pareiginės algos priedas, taip pat direktorių J. Petrauskienė paskatino ir vienkartine premija bei už įprastinį krūvį viršijančią veiklą 40 proc. pareiginės algos priemoką dvejiems metams.

„Gamtos tyrimų centras“ su E. Petrausko įmone pasirašęs tris sutartis, šių metų kovą pasirašytas papildomas susitarimas. 2017 metų lapkritį Gamtos tyrimų centro vadovui Vincui Būdai už gerą darbą ministrė skyrė 1600 eurų premiją. J. Petrauskienė pernai kovą Gamtos tyrimų centrui įsakymu skyrė 315 tūkst. eurų Verkių dvaro vandens kėlimo stoties avarinės būklės likvidavimui. Prieš tai, pernai vasarį, šis centras pasirašė sutartį su ministrės sutuoktinio vadovaujama bendrove „Ecotour“.

Su kitų įstaigų, kurių viešuosius pirkimus laimėdavo J. Petrauskienės sutuoktinio įmonė, vadovais jokių ryšių nenustatyta, tai - Europos socialinio fondo agentūra ir Raseinių technologijos ir verslo mokykla.

Į posėdį buvo kviečiama ir ministrė J. Petrauskienė, tačiau ji VTEK posėdyje nepasirodė. VTEK nutarė išvadą dėl J. Petrauskienės perduoti ne tik jai pačiai bei premjerui Sauliui Skverneliui, tačiau ir prezidentai Daliai Grybauskaitei.