Premjerui žadant, kad pirmiausia bus vertinamas kandidatų profesionalumas, ekspertai pažymi, kad geriausių profesionalų paieškos bus labai sudėtingos, ypač matant situaciją valdančiojoje koalicijoje ir chaotišką padėtį kai kuriose srityse. Tad neatmetama galimybė, kad žvalgytis naujų ministrų S. Skverneliui teks ir tarp politikų, - rašo „Lietuvos žinios“. Bene daugiausia galimų pretendentų - į Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) vadovus. Žvilgsniai krypsta į Seimo Švietimo ir mokslo komiteto (ŠMK) pirmininką Eugenijų Jovaišą. Tarp galimų kandidatų minimi ir kai kurie kiti Seimo „valstiečiai“.

Kalbama, kad atsirastų ir parlamentarų, pasirengusių vadovauti Aplinkos ministerijai, o pasklidusias kalbas, esą į kultūros ministrus turėtų būti deleguotas „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, jis pats suskubo neigti. „Nenorėčiau, dirbu savo darbą. Tapęs ministru negalėčiau būti frakcijos vadovu“, - tvirtino Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas. S. Skvernelio tikinimu, Seimo LVŽS frakcijos atstovai į ministrus bent kol kas nepretenduoja. „Galiu pakartoti garsiąją frazę, kad, matyt, kiekviena partija ir frakcija turi daug narių, kurie galėtų užimti bet kurį ministro postą. Apie tai kol kas kalbos negali būti“, - vakar sakė premjeras.

Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Lauro Bielinio nuomone, rasti, kuo pakeisti atstatydinamus ministrus, „valstiečiams“ bus labai sunku. „Itin nelengvos bus švietimo ir mokslo ministro paieškos. Politiškai tai labai pavojinga vieta. Asmuo, kuris sutiks užimti šį postą, galima sakyti, bus savižudis. Per porą iki kadencijos pabaigos likusių metų ką nors pakeisti neįmanoma, o gauti „guzų“ į kaktą labai tikėtina“, - „Lietuvos žinioms“ sakė politologas.

Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Algio Krupavičiaus požiūriu, trijų ministrų atleidimas rodo vadinamosios profesionalų Vyriausybės pabaigą. „Projektas akivaizdžiai nepasiteisino, ministrai tėra zuikiai be bilieto. Jų veiklą sunkiai sekasi koordinuoti net Vyriausybėje, o ką jau kalbėti apie tai, kad jie visiškai neatskaitingi delegavusioms politinėms jėgoms. Matyt, „valstiečiams“ teks grįžti prie atsakingos partinės Vyriausybės modelio, kuris ir yra žinomiausias demokratiniame pasaulyje“, - sakė A. Krupavičius. Kol kas trys S. Skverneliui neįtikę ministrai tebedirba, ir tik šiandien laukiama prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžio.