Tyrimo išvada dėl J. Petrauskienės galimų tarnybinės etikos pažeidimų teikiama premjerui Sauliui Skverneliui jau paskelbus apie ministrės atstatydinimą.

VTEK tyrimas atliktas gautų pranešimų ir viešojoje informacijoje pateiktų duomenų pagrindu.

Etikos sargai aiškinosi informaciją, jog J. Petrauskienės sutuoktinio Evaldo Petrausko vadovaujama bendrovė „Ecotour“ nuolat dalyvauja ir laimi Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldžių ar kitaip su ja susijusių įstaigų skelbiamus viešuosius pirkimus.

Taip pat pranešimus apie tai, jog ministrės privačių interesų deklaracijoje nėra informacijos apie jos sutuoktinio sudarytus sandorius bei aplinkybes, kad jo vadovaujama bendrovė laimi minėtuosius viešųjų pirkimų konkursus.

Be to, vertintos aplinkybės, kai J. Petrauskienė pernai kovą Gamtos tyrimų centrui įsakymu skyrė 315 tūkst. eurų Verkių dvaro vandens kėlimo stoties avarinės būklės likvidavimui. Esą, prieš tai, pernai vasarį, šis centras pasirašė sutartį su ministrės sutuoktinio vadovaujama bendrove „Ecotour“.

Tyrimą dėl švietimo ir mokslo ministrės J. Petrauskienės sutuoktinio E. Petrausko verslo įmonių laimimų pirkimų ministerijai pavaldžiose įstaigose VTEK pradėjo rugsėjį.

Ministrės vyras E. Petrauskas tikino nežinojęs, kad reikia įspėti sutuoktinę apie dalyvavimą Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) įstaigų pirkimuose.

Jam priklausanti bendrovė „Ecotour“ biudžetinių įstaigų viešuosiuose pirkimuose dalyvauja nuo 2012-ųjų, viešai duomenys skelbiami nuo 2015-ųjų.

2015 – 2017 metais įmonė yra laimėjusi daugiau nei dešimt pirkimų, jų bendra vertė – apie 100 tūkst. eurų. Dalį šių pirkimų bendrovė laimėjo ŠMM pavaldžiose įstaigose jau vadovaujant ministrei J. Petrauskienei.

Etikos sargams jau pradėjus tyrimą, J. Petrauskienė deklaravo, kad jos sutuoktinis turi akcijų ir įmonėje „Betonus“.