Žurnalistą pasitikę mokytojai nusijuokė, kad gyvena uždaryti, todėl dabar laukia, kol kas nors į ministeriją atneš kavos.

„Mes gi teroristai, – juokavo mokytojas – aš gal net panašus truputį.“ Mokytojai liejo nuoskaudas ir jiems metamus žeidžiančius epitetus, o vėliau įsiliejo į diskusiją, kurioje įvardijo didžiausias problemas.

Mokytojai A. Tapinui kalbėjo ir apie antradienį vykusį profesinių sąjungų susitikimą, kuriame nedalyvavo streikuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

Andrius Tapinas

Mokytojų problemas klausęs A. Tapinas stebėjosi švietimo darbuotojus ginančių profesinių sąjungų gausa. „Švietimas yra vienintelė sritis, kuri turi tiek profesinių sąjungų. Turiu tokį įtarimą, kad liks tik pora“, – įžvalgomis dalijosi A. Tapinas.

A. Tapinas dalijosi patarimais ir į klausimą, ko pirmiausia pats siektų tokioje situacijoje, atsakė nedvejodamas: „Visuomenės palaikymo“. Pirmininko A. Navicko teigimu, visuomenės palaikymą streikuojantys mokytojai jau užsitarnavo.

Vis dėlto, A. Tapino teigimu, ne visi mokytojų žingsniai buvo teisėti. „Jūs pažeidėte įstatymą“, – tvirtino žurnalistas, sukritikuodamas ir pareigūnus, kurie to nesprendė anksčiau.

Po susitikimo su mokytojais A. Tapinas DELFi teigė, kad iš žurnalistinės pusės tai išskirtinai įdomi situacija. „Tokios turbūt dar neturėjome per 28 nepriklausomybės metus, – teigė A. Tapinas. – Apskritai tai fenomenali situacija, nes valdžia visiškai nesukontroliuoja situacijos, nesuvaldo, neturi nei plano A, nei plano B, tada jie nervinasi, pradeda šnekėti nesąmones ir tokius dalykus, nuo kurių plaukai piestu šiaušiasi, prasideda kažkokios manipuliacijos ir melavimai, tokios ne visai su demokratinėmis vertybėmis susijusios priemonės.“

A. Tapino teigimu, šios situacijos buvo galima išvengti. „Net ir su ex ministre buvo galima išvengti šios situacijos, jei ji būtų atėjusi čia pirmą dieną, derėjusis iki trijų nakties, galbūt tuos mokytojus ji būtų išvarginusi ir jie būtų ryte išėję“, – svarstė žurnalistas.

Daiva Kurcevičienė, Gintaras Petraitis, Andrius Tapinas

Pasidomėjus, ar jis šioje situacijoje mato paprastų sprendimo būdų, jie nė nesvarstęs atsakė neigiamai. „Ir laikas labai nepalankus, – kalbėjo A. Tapinas. – Jie nori derėtis, o ana pusė pasakė – derybų nebus.“

Žurnalisto teigimu, situacijos nelengvina ir tai, kad artėja Kalėdos, ir tai, kad atleidžiama ministrė.

A. Tapinas pakartojo ir tai, ką sakė mokytojams: teoriškai jie neturi teisės streikuoti ministerijoje, tačiau pridūrė, kad tai jau reikėjo išspręsti anksčiau. „Susirinkimų įstatymas pažeistas, – įvardijo A. Tapinas. – Tai turėjo pirmą dieną būti išspręsta.“

Lietuvos respublikos susirinkimų įstatyme nurodoma, kad „neleidžiama organizuoti susirinkimų ar vykdyti pavienio asmens akcijos valstybės valdžios ir valdymo įstaigose, savivaldybių, policijos, areštinių, tardymo izoliatorių, bausmių vykdymo, sveikatos priežiūros, taip pat krašto apsaugos, Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento sistemos, prokuratūros, teismų patalpose, Lietuvos banke ir kituose Lietuvos Respublikoje veikiančiuose bankuose, nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiose įmonėse, taip pat branduolinės energetikos objektų apsaugos zonose“.

Jo teigimu, pareigūnai veiksmų turėjo imtis anksčiau, nes dabar „kiekvieną dieną pareigūnai atrodo vis bejėgiškiau“.

„Puikiai suprantu pareigūnus, kurie žiūri ir turbūt baigia nusirauti sau plaukus. Kas bus, kai devintą dieną kas nors duos nurodymą? Kodėl devintą? Kodėl ne aštuntą? Kodėl ne šiandien? Tai visiškas chaosas. Ką ministrai galvoja? Ką VRM galvoja? Ką policijos generalinis galvoja? Įsivaizduoju, kad tie, kuriems reikės priiminėti labai nemalonius sprendimus, turbūt baigia išsirauti sau plaukus“, – svarstė A. Tapinas.

Antradienį A. Tapinas feisbuke paskelbė „Laisvės TV“ kvietimą visoms profesinėms sąjungoms ir judėjimams į bendrą susitarimą, kuriame, kaip teigia žurnalistas, bus vertinama situacija, klausomos idėjos ir bandymas sudėlioti artimiausių dienų planą. Vos per kelias valandas prie šios iniciatyvos prisijungė kelios dešimtys sąjungų ir judėjimų.

Lilija Bručkienė, Jurgita Kiškienė

Vis dėlto, A. Tapinas teigė, kad šis susitikimas gali baigtis vienu iš dviejų būdų: „Optimistiškiausias planas toks, kad mes susideriname veiksmų planą, ką mes darome, pasiskiriame kažkokį organizacinį komitetą, kuris tuos planus bando įgyvendinti. Pesimistinis variantas, kad yra balaganas, kai kiekvienas bando tempti į savo pusę, turi skirtingas nuomones ir mes paliekame mokytojus tvarkytis“.

Žurnalisto teigimu, į kvietimą sureagavo kur kas daugiau judėjimų ir organizacijų nei buvo tikėtasi.

A. Tapinas mokytojus aplankė antradienį. Mokytojai ministerijoje jau beveik savaitę – nuo trečiadienio, lapkričio 28 dienos, vidurdienio.

Į ministeriją mokytojai atvyko po Seime vykusio Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio, į kurį buvo pakviesti, bet, kaip jie sakė po posėdžio, nebuvo išgirsti.

Mokytojai nusprendė nesiskirstyti ir likti nakvoti ministerijoje. Po poros naktų, praleistų ŠMM patalpose, jie surengė mitingą, po kurio į ministeriją grįžę pedagogai rado užrakintas duris. Įniršę mokytojai nusprendė nepasiduoti ir į ministeriją lipo pro langus, kiek vėliau buvo susitarta, kad patalpose gali likti trisdešimt streikuojančių mokytojų.

Pirmadienį, gruodžio 3-iąją, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pranešė, kad keičia tris ministrus: Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, Kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson ir Aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Streikuojančius mokytojus aplankė Andrius Tapinas: