„Skambino Navickas, jeigu įdomu. Jis dabar važiuoja į dar vieną laidą, bet pozicija jo manymu turėtų būti vienareikšmiška – niekur nesitraukiam, išneš tai išneš“, – profesinės sąjungos vadovo žinią visiems ministerijoje esantiems mokytojams perdavė vienas profsąjungos narys.

Kad streikuojančių mokytojų bus prašoma apleisti patalpas Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokytoja Lilija Pručkienė teigė supratusi jau šiandien ryte.

„Mes jau įtarėm, kad taip gali būti, nes kai ryte pasakė, kad jokių derybų daugiau nebus, tada paėmė juodraštinį variantą ir pasakė, kad čia yra sutartis ir ji bus galiojanti, tada, kai pasakė, kad vietoj streikuojančių bus pasamdyti kiti mokytojai, buvo akivaizdu, kad mūsų valstybei turbūt vadovauja žmogus, kuris nelabai suvokia, ką jis daro. Tai va tokios ir reakcijos, nežinau, ar ten į kalėjimą... Aš jau šeimai pranešiau, kad jeigu ką, tai žinokit, aš nesiruošiau važiuot namo“, – kaip reagavo į premjero Sauliaus Skvernelio raginimus, DELFI aiškino mokytoja.

Ji pridūrė, kad mano, jog streikuojantys mokytojai iš ministerijos bus išvaryti jėga.

„Mes tikimės, kad bus prievarta, kadangi tai yra buvęs policininkas ir jis įvedinėja policinės valstybės tvarką ir jį siutina nepaklusnumas, kadangi visi visada buvo paklusnūs, o šią savaitę padėtis išslydo iš jo rankų, tai, manau, kad jis to neatleis mokytojams“, – teigė L. Pručkienė.

Tačiau atvykusius DELFI žurnalistus budinti darbuotoja patikino, kad „jokios policijos čia nebus“, apie tokią tikimybę ji sakė girdinti pirmą kartą.

Paklausta, ar mokytojams palengvėjo, kad buvo atstatydinti švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, pašnekovė tikino, kad tai padėtį esą tik pablogino.

„Pablogino, akivaizdu. Aš manau, kad jis atstatydino ne, kad keistų derybų partnerius, jis atstatydino šiaip sau“, – sakė mokytoja.

DELFI primena, kad Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovai paprašė šeštą dieną čia leidžiančių streikuojančių mokytojų per pirmadienį palikti patalpas.

„Ne per seniausiai, prieš gerą pusvalandį paprašėme gerbiamų mokytojų, kad jie per šiandien paliktų ministerijos patalpas su savo daiktais“, – BNS sakė ministerijos kancleris Tomas Daukantas. Jis neatskleidė, ką ŠMM administracija darys, jeigu mokytojai atsisakys išeiti iš ministerijos. Kancleris tvirtino besitikintis, kad mokytojai įvertino tai, jog derybų dėl Andriaus Navicko vadovaujamos profsąjungos reikalavimų ministerijoje nebevyks, o Vyriausybė pirmadienį apsisprendė dėl kitų metų biudžeto projekto.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad ministerijoje streikuojanys ir iš jos nesitraukiantys mokytojai grubiai pažeidžia Susirinkimų įstatymą, o ŠMM administracija turi teisę spręsti, kaip elgtis toliau.

„Ministerijos administracija turi spręsti: jeigu tai yra problema valstybės įstaigos funkcionavimui, tai yra numatyti atitinkami teisiniai mechanizmai, kaip tuos klausimus reikėtų spręsti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Pirmadienį ministras pirmininkas pranešė keičiantis tris ministrus: švietimo ir mokslo ministrės pareigas einančią Jurgitą Petrauskienę, aplinkos ministrą yra Kęstutį Navicką ir kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson.