Premjeras Saulius Skvernelis šiandien jau pareiškė, kad klausimas, kas turės sumokėti streikavusiems mokytojams algas, skirtas ne jam. Eltai jis teigė, kad tai turės padaryti streiką organizavusi Andriaus Navicko vadovaujama profsąjunga.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis šiandien DELFI teigė, kad sumokėti už streiko dienas mokytojams profsąjungai reikės beveik milijono eurų.

„Profsąjunga pažadėjo apmokėti, ta suma, kurią reikėtų kompensuoti profsąjungai, kiek žinau, jau artėja prie milijono eurų. Turbūt, tiesiog pašnekėjo ir patiešijo. Bet šnekant apie tuos pinigus, kurie bus nesumokėti tiems mokytojams, kurie streikuoja, jie gali būti sumokėti kitiems, kurie padės tą ugdymo procesą atnaujinti“, – sakė R. Karbauskis.

Tačiau pats A. Navickas, prieš streiką dalinęs pažadus mokytojams atlyginti už streiko dienas, DELFI dienoje jau nebuvo toks ryžtingas.

Jis mano, kad mokytojams turi atlyginti pati valdžia.

Navickas: valdžia neturi moralinės teisės nesumokėti mokytojams

Nors prieš streiko organizavimą, A. Navickas, važinėjęs po šalies mokyklas, žadėjo mokytojams, kad už streiko laikotarpį jiems bus atlyginta, dabar jis tikisi, kad nuostolius atlygins valdžia.

„Taip, mes mokytojams sakėme ir sakome dabar, kad streikui pasibaigus, mobilizuosime visus savo finansinius išteklius – tiek iš mūsų struktūrinių padalinių, tiek pirminių organizacijų ir susivienijimų, tiek iš nacionalinės organizacijos bus skirti visi finansiniai ištekliai mokytojų nuostoliams padengti.

Bet klaidos, kurias padarė ši Vyriausybė, jie neturi moralinės teisės nesumokėti mokytojams. Juk akivaizdu, kad šiandien atstatydami ministrę, jie pripažino, kad padarė klaidų, todėl jie ir turėtų mokėti (mokytojams – DELFI) ir prisiimti atsakomybę“, – sako jis.

Tačiau jis pripažįsta, kad net jei valdžia nenorės atlyginti nuostolių mokytojams, pačiai profsąjungai tą padaryti būtų sudėtinga.

„Kaip žinote, mūsų profsąjunga yra pažangiausia šalyje, principingai renkanti nario mokestį ir tuos pinigus leidžianti labai aiškiai. Mes naudojamės vakarų šalių patirtimi, kai surinktomis lėšomis kompensuojame streiko metu patirtas išlaidas. Taip buvo ir 2012 bei 2014 metų streikų metu.

Šį kartą tos išlaidos bus daug didesnės, ir bus sudėtinga tai padaryti iš karto. Ir jei Vyriausybei nerūpės mokytojas, nors aš manau, kad visgi rūpės, tačiau jeigu nerūpės, tas laikotarpis turbūt bus daug ilgesnis (turi omenyje laikotarpį, kada mokytojams bus kompensuotos patirtos išlaidos – DELFI)“, – teigė A. Navickas.

Ministerijoje mokytojai gali nakvoti net iki Kalėdų

A. Navickas pažymėjo, kad šio streiko metu išlaidos bus daug didesnės, nei ankstesnių, nes jis jau tęsiasi ketvirtą savaitę ir neaišku, kiek mokytojai dar streikuos.

„Tas atlyginimas mokytojams bus ne už tris savaites, o galbūt už 4,5 ar šešias, nes jau dabar yra ketvirta savaitė, ir mes manome, kad tai gali užsitęsti iki Kalėdų atostogų, jei valdžia nesiims sprendimų ir nebus susitarta“, – sakė jis tvirtindamas, kad mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijos dar neketina palikti.

Profsąjungos vadovas teigė, kad pagal Darbo kodeksą, kas atlygins mokytojams ir kokios bus proporcijos, bus sprendžiama kai streikas baigsis“, – sakė jis.
Andrius Navickas

Jis informavo, kad ministerijoje vis dar yra keliasdešimt mokytojų ir jie nežada palikti ministerijos, nesvarbu, ar ministerija turi ministrą, ar ne: „Aš manau, kad ministerija yra ta vieta, kur turi vykti derybos, ir jeigu nėra vadovo, nėra ministrės, tai arba nauja ministras, arba pavaduotojas, ar pareigas einantis viceministras gali derėtis.“

Anot jo, mokytojai ministerijoje gali likti iki didžiųjų šių metų švenčių, nesitraukti netgi per Kūčias ir Kalėdas.

„Vakar juokavome smagiai, kad stalas tikrai platus į Kūčioms visiems vietos užteks“, – sakė jis.