„Yra dvi versijos atstatydinimo, mes norėtume tikėti gerąją. Viena versija, kad gali derybos trukti ilgiau ir tai yra viena iš priemonių, kad derybos būtų ilginamos. Kita versija, kuria labai norėtųsi tikėti, kad šitai Vyriausybei dar rūpi ugdymo procesas, rūpi Lietuvos piliečiai: tėvai, vaikai ir mokytojai, ir jie tiesiog greitai paskirs kitą komandą, kuri būtų kompetentinga derėtis, ir derybos dar šiandien po pietų būtų atnaujintos“, – BNS sakė Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokytoja Lilija Bručkienė.

Paskelbdamas apie švietimo ministrės J. Petrauskienės atstatydinimą, Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis paragino streikuojančius mokytojus atnaujinti ugdymo procesą ir grįžti į mokyklas, tačiau mokytojai nelinkę priimti šio premjero raginimo ir toliau lauks derybų pareigos.

„Mes nuo trečiadienio sakėme, kad kai bus pasiektas susitarimas, tą dieną aš parlekiu namo naktį ir kitą dieną išeinu į darbą“, – sakė streikuojanti mokytoja.

Pirmadienio rytą ministerijos Kolegijų salėje streikuojančius mokytojus kartu su komanda aplankė ir ministrė J. Petrauskienė, tačiau, pasak L. Bručkienės, ji ir toliau kalbėjo tomis pačiomis frazėmis, todėl perskaičiusi pranešimą tiesiog išėjo.

„Mes nežinojome, kad ji ateis. Šiaip, ji kalbėjo tuos pačius žodžius, kuriuos mes girdim, tas pačias trafaretines frazes, gal tik kiek minkštesniu tonu ir labai drebančiu balsu“, – teigė L. Bučkienė.

Dar prieš žinią apie atstatydinamą J. Petrauskienę streikuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas BNS teigė, kad ministerijos derybų komanda yra labai silpna ir veda destruktyvias derybas.

Taip pat A. Navickas teigė, kad jeigu reikės, bus streikuojama ir per Kalėdas.

„Sėdėdami prie ministerijos stalo galvojom, kad Kūčių stalui jis tikrai pakankamai didelis ir mes tokie dabar draugiški ir kaip šeima, tai tikrai nebijom tos minties, kad taip gali nutikti, bet vis tiek galvojam, kad nugalės sveikas protas“, – teigė A. Navickas.

Pirmadienio popietę ministerijos Kolegijų salėje buvo įsikūrę 25 mokytojai, kurie, kaip patys teigia, susirinko iš visos Lietuvos – Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Elektrėnų, Švenčionių ir t.t.

Premjeras S. Skvernelis apie keičiamus tris – kultūros, aplinkos bei švietimo ir mokslo – ministrus pranešė pirmadienio rytą. Apie galimas kandidatūras Vyriausybės vadovas neužsiminė. Iš viso S. Skvernelio Vyriausybėje nuo 2016 metų pasikeitė šeši ministrai.