Politologai sutaria, kad paaukoti iš karto trys ministrai yra greičiau ne esamos problemos sprendimas ir gerai apgalvota taktika, o problemos atidėjimas, siekiant nuleisti Vyriausybei spaudimą darantį garą.

Jų nuomone, pašalinus iš karto tris ministrus S. Skverneliui kils papildomų problemų, kurios atsilieps tiek jo populiarumui, tiek galimybėms dalyvauti 2019 m. vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Aš manau, kad čia yra tipinis garo nuleidimo būdas. Taip tiesiog siekiama parodyti savo ryžtingumą, kad premjeras priima sprendimus, kad jis reaguoja į situaciją. Bet kaip ir visi garo nuleidimo būdai, jie iš esmės nesprendžia pačios situacijos - jie sprendžia tik situaciją komunikaciniame fone. Tai atitinkamai likusias problemas reikės spręsti būsimiems ministrams, todėl pati situacija išlieka pradinės padėties“, - teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas.

Mykolo Romerio universiteto docentas Virginijus Valentinavičius situaciją vertino taip pat panašiai. Pasak jo, žengdamas tokį žingsnį premjeras rodo, kad apie tikrąsias problemų priežastis negalvoja, todėl, aiškino politologas, S. Skvernelis gali taip prisidaryti tik dar daugiau problemų savo asmeninėms politinėms ambicijoms bei jį delegavusiai valdančiajai „valstiečių“ partijai.

„Toks drastiškas žingsnis keičiant tris ministrus labiau panašus į skubų gaisro gesinimą negu į kažkokią gerai apgalvotą taktiką. Tai kuria valdančiųjų griūties nuotaikas ir, panašu, tokios griūties nuotaikos bei valdančiųjų silpnėjimo tendencijos tik stiprės. Tai yra problemos atidėjimas, o ne jos sprendimas“, - Eltai kalbėjo MRU docentas.

Jis neatmetė galimybės, kad S. Skvernelis, atleisdamas tris ministrus, tiesiog nori parodyti, kad iš tikrųjų yra savarankiškas, principingas ir nenuolaidžiauja streikuojantiems mokytojams. Pasak jo, tokiu būdu Vyriausybės vadovas nori atitraukti dėmesį nuo švietimo ir mokslo ministrės, kurios galvos Vyriausybės reformomis nepatenkinti pedagogai įnirtingai jau kurį laiką reikalavo.

Kartu, akcentavo V. Valentinavičius, premjeras tokiu netikėtu sprendimu pabandė užbėgti ir įvykiams už akių. Jo tikslas, kalbėjo MRU docentas, galėjo būti ir siekis apsidrausti tiek nuo streikų išsiplėtimo į kitas viešojo sektoriaus sritis, tiek nuo jo paties atsakomybės reikalavimo.

„Tai savotiška profilaktika užbėgant už akių tiems žmonėms, kurie nori reikalauti premjero atsakomybės. Jis tokiu žingsniu parodo, kad aš radikaliai pertvarkau Vyriausybę, imuosi konkrečių žingsnių tad pamirškite mano atsakomybę“, - kalbėjo V. Valentinavičius. Nors politologas teigė, kad tiek kultūros, tiek aplinkos ministrai buvo viešai kritikuojami, visgi nėra labai aišku, kodėl, pavyzdžiui, kartu su J. Petrauskiene šalinamas ir aplinkos ministras Kęstutis Navickas. MRU docento teigimu, problemos, kurias sukūrė J. Petrauskienė, buvo kur kas didesnės ir gilesnės nei ministrų, kurių paslaugų taip pat atsisakyta.

Tiek V. Valentinavičius, tiek T. Janeliūnas akcentavo, kad atsisakius trijų ministrų, S. Skvernelis atsiduria ant labai jautrios ribos, nes pasikeitus daugiau nei pusei visų ministrų (8 iš 14), Vyriausybė turi gauti iš naujo įgaliojimus. Atleidus švietimo, kultūros ir aplinkos ministrus, iš viso bus pakeisti jau 6 šios Vyriausybės ministrai. Tad, kalbėjo politologai, S. Skvernelio rezerve lieka tik vienas ministras kai, pabrėžė jie, opozicijos bei visuomenės kritikos radare jų yra dar keletas.

Pasak, V. Valentinavičiaus, Vyriausybės vadovas tikriausiai paskaičiavo, kad iki prezidento rinkimų, kai Vyriausybė turės grąžinti savo įgaliojimus, tikriausiai šio rezervo pakaks.

Tačiau, akcentavo T. Janeliūnas, tikriausiai svarbesnė problema, su kuria dabar susidurs S. Skvernelis, bus tai, ką pastatyti pašalintų ministrų vietoje. Ypač, pabrėžė T. Janeliūnas, daug problemų kils surandant pamainą J. Petrauskienei.

„Tikriausiai savižudis galėtų eiti į šitokią poziciją, nes mokytojų reikalavimai iš esmės yra neįvykdomi pagal dabartinį Vyriausybės biudžetą. Aš nežinau, kas gali ryžtis tokiam paskyrimui. Su kitais ministrais gali būti lengviau, tačiau ir šios paieškos gali užtrukti“, - samprotavo T. Janeliūnas. Jam antrino ir V. Valentinavičius, pabrėždamas, kad „valstiečiai“ neturi didelių potencialių ministrų rezervų.