„Esame labai pasipiktinę, todėl, kad Žemynos progimnazija yra vienintelė progimnazija, kurioje nedirba aštuntokai, ponas Navickas (profsąjungos vadovas) deklaruoja, kad streikuoja didžiausia Vilniaus progimnazija – Mažvydo, mūsų žiniomis, ten aštuntokams pamokos vyksta. Kodėl mūsų vaikai yra išbraukiami iš sveikos konkurencijos aplinkos? Kodėl jie turi kentėti“, – piktinosi pirmadienio rytą į progimnaziją atėjusi mama Inga.

Kito vaiko mama Jolita pyko, kad praėjusią savaitę aštuntokams vyko tik po vieną konsultaciją.

„Mokytojai savanoriškais pagrindais dėstė, vedė pamokas, bet to tikrai neužtenka – viena pamoka per tris savaites, dabar jau yra ketvirta savaitė“, – sakė Jolita.

Mama Ilona sakė jau trečią savaitę vaikui samdanti korepetitorius.

„Mes jau trečią savaitę samdome korepetitorius. Mes palaikome mokytojus , teisingai, mokytojai tikrai, galbūt, yra nukentėję , bet mūsų vaikai irgi yra nukentėję. Kas man kompensuos už visa tai?“, – klausė mama.

Tėtis Vaidas pasigedo direktorės ir Švietimo ir mokslo ministerijos vaidmens valdant krizinę situaciją.

„Kur direktorė, ką direktorė tris savaites daro? Kodėl ji neorganizuoja? Jeigu ji žino, kad – ilgalaikis streikas, kodėl Švietimo ministerija nieko neorganizuoja? Visa mokykla gali neiti į mokyklą , ir viskas – valio?“, – retoriškai klausė moksleivio tėtis.

Dalis streikuojančių mokytojų savanoriauja

Nėra taip, kad visas šias tris savaites mokykla neveiktų. Pirmadienio rytą į ją ramiai po truputį rinkosi moksleiviai. Iš viso jų iš ryto atėjo apie 270.

Žemynos direktoriaus pavaduotoja Irmina Veikutienė sakė, kad visas šias tris savaites pas juos ateina apie 200-300 vaikų. Pasak direktoriaus pavaduotojos, pilnai dirba trys pradinukų klasės, likę – surinkti į vieną klasę, ir yra užimami įvairiausiomis edukacinėmis veiklomis, sprendžia pagrindinių dalykų – matematikos, lietuvių kalbos užduotis.

„Visą laiką pradinukų tėvams buvo sakoma: „Jūs tikrai galite atvesti savo vaikus“, – patikino I. Veikutienė.

Pasak direktoriaus pavaduotojos, penktų-aštuntų klasių moksleiviams praėujusią savaitę vyko pamokos-konsultacijos. Jie buvo konsultuojami pagrindinių dalykų -matematikos, lietuvių , fizikos, anglų.

„Mokiniai atėjo, buvo beveik pilnos klasės“, – sakė I.Veikutienė.

Pasak direktoriaus pavaduotojos, 5-8 klasių grupėje dirba ir nestreikuoja trys matematikos mokytojos, viena lietuvių kalbos mokytoja ir jai padeda dar dvi darbuotojos iš administracijos.

„Pagal galimybes pamokos-konsultacijos vyko. Bet, jei klasėje yra ne visi vaikai, naujos temos į priekį eiti negalime“, – sakė I. Veikutienė.

Pasak direktoriaus pavaduotojos, kiekvieną rytą situacija aptariama su streikų komitetu.

„Jeigu mums nerūpėtų vaikai, mes tikrai galvos nesuktume. Bet mums vaikai rūpi, iš streikuojančių mokytojų girdime, kad jiems irgi vaikai labai rūpi. Iš mokytojų girdime, kad jie jau nori ateiti pas vaikus, ir pagal galimybę tikimės, kad kažkiek savanorių sulauksime“, – sakė I. Veikutienė.

Žemynos progimnazijoje streikuoja 62 mokytojai. Šiuo metu, įskaitant pagalbos skyriaus darbuotojus, mokykloje dirba 12 pedagogų.

Išplatino viešą laišką

Mokinių tėvai išplatino viešą laišką Seimui, Vyriausybei, Švietimo ir mokslo ministerijai, Vilniaus miesto savivaldybės, progimnazijos administracijai, streikuojančioms profsąjungoms.

„Deja, pasigendame pakankamos komunikacijos ir konstruktyvių veiksmų iš visų veikiančių pusių (ministerijos, savivaldybės, mokyklos streiko komiteto, mokyklos vadovybės), tiek tiesiogiai, tiek per žiniasklaidą pateikiama prieštaringa informacija. Streikas tęsiasi jau trečia savaitė ir vis dar nežinia dėl to, kada jis baigsis ir bus atnaujintas ugdymo procesas“, - rašo moksleivių tėvai.

Jie laišku informavo, kad nuo pirmadienio ves savo vaikus į mokyklą: „jie sėdės klasėse nustatytu pamokų laiku nuo 8 val. ir lauks pamokų vedimo“.

Taip pat norime pabrėžti, kad šie mūsų veiksmai neturi būti traktuojami, kaip kažkurios pusės kaltinimas ar išnaudojami kurios nors pusės pozicijos grindimui. Kaip minėta, užtikrinti tinkamą vaikų ugdymą yra visų dalyvaujančių subjektų ne tik teisinė, bet ir moralinė pareiga.

Labai tikimės, kad ir nelaukdamos pirmadienio šalys, vadovaudamosi geriausių vaiko interesų prioriteto principu, abipusių nuolaidų būdu susitars dėl streiko nutraukimo ir skubaus ugdymo proceso atnaujinimo“, - rašo tėvai.

Vyriausybė aptars profsąjungų reikalavimus

Kaip rašė BNS, prasidedant ketvirtai kai kurių pedagogų streiko savaitei, Vyriausybė pirmadienį aptars profsąjungų reikalavimus dėl etatinio apmokėjimo sistemos ir didesnių algų.

Prieš Vyriausybės posėdį taip pat planuojamas ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio ir politinių partijų lyderių susitikimas, kur bus aptartos galimybės pasirašyti partijų susitarimą dėl švietimo reformų ir finansavimo.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir profsąjungos praėjusią savaitę iš esmės sutarė dėl maždaug dešimties punktų, kaip taisyti rugsėjį įvestą etatinį mokytojų apmokėjimo modelį ir numatyti daugiau finansavimo švietimo pagalbos specialistams.

Dauguma šių punktų buvo pasiūlyti nestreikuojančių profsąjungų, o dėl Andriaus Navicko profesinės sąjungos reikalavimų sutarta nebuvo.

Nepavyko susitarti dėl mokytojų algų koeficientų didinimo penktadaliu, nekontaktinių valandų skaičiaus didinimo priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, taip pat pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinių intervalų naikinimo, klasių mažinimo, mokytojo etato struktūros keitimo.

Vyriausybės duomenimis, visiems A. Navicko profsąjungos reikalavimams įgyvendinti reikėtų beveik 300 mln. eurų, o vien mokytojų atlyginimų koeficientų didinimas kainuotų maždaug 130 mln. eurų.

Premjeras pasiūlė politinėms partijoms pasirašyti susitarimą dėl švietimo reformų ir finansavimo 2020–2025 metams, tačiau A. Navicko profsąjunga papildomo finansavimo mokytojų algoms ir kitiems dalykams tikisi jau kitąmet.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, pirmadienį streikuos 1,4 tūkst. pedagogų iš 53 mokyklų.